Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.
Turismul romanesc un fiaco al « Land o choise » ridicat la puterea Udrea!
Dupa 4 ani in care mi-am petrecut concediul pe tarmul marii Mediterana, in Grecia, mai precis in statiunea Paralia Katerini, oarecum si motivat de o posibila resuscitare a turismului romanesc, care ar fi punctat la capitolul estetica asemeni Blondei care-l conduce tinind zdravan de timona, am hotarit ca a venit timpul sa dau o sansa si litoralului romanesc, drept urmare mi-am achizitionat bilete de odihna in statiunea Mamaia.
In ziua in care am poposit la receptia hotelului, sejurul parea ca va incepe sub cele mai bune auspicii, in sensul ca chiar daca ziua hoteliera incepea de la ora 16.00, mi s-a facut cazarea incepind cu ora 9.30. Mi-am spus, se pare ca programul « land of choise » chiar da rezultate, nu mai este nevoie sa astepti la receptie ore in sir. Am preluat camera insotit de zimbetul profesional al receptionerei si dupa ce mi-am desfacut bagajele am dat fuga pe plaja pentru a lua un prim contact cu plaja si apa marii. Din momentul in care am ajuns pe plaja, am si fost luat in primire de baietii care aveau in ingrijire sezlongurile ficare venind cu o oferta, dupa parerea lor generoasa.
Am ales un sezlog, m-am instalat si am facut primii pasi pe nisipu spre apa. O zi extrem de frumoasa se arata la orizont astfel ca am inceput sa ma felicit pentru alegerea facuta. In momentul in care m-am apropiat de apa, am avut primul sentiment neplacut, apa marii era plina de alge astfel ca atunci cind intrai in apa aveai senzatia ca treci mai intii printr-o mocirla. Am facut abstractie de asta si m-am avintat voiniceste in apa, dar nu foarte departe pentru ca riscam sa fiu accidentat de ski-jet-urile care alergau nebuneste si chiar relativ aproape de mal.
In fne, am incercat sa ma bucur de prima baie si sa ignor primele impresii mai putin placute.
Pe la prinz am gindit ca este suficient cit am facut plaja si hotarit sa imi protejez pielea si facindu-mi-se foame am plecat pe terasa hoteluli pentru a minca. Aici surpriza, chiar daca exista un numar rezonabil de ospatari, am fost nevoit sa astept aproximativ 30’ pina sa catadicseasca cineva sa-mi aduca un Meniu si inca pe atit pina sa mi se aduca comanda, portii mici care parca nici nu trecusera pe linga cintar cu toate portiile erau calculate la 100 de grame, in marea majoritate a cazurilor erau servite reci si te puteai considera norocos daca piinea si tacimurile iti erau aduse inaintea mincarii. Am inceput usor-usor sa simt o oarecare iritatie. Dupa masa, am revenit in camera pentru a ma odihni si la o inspectie mai atenta a camerei am observat ca mobilierul era cam obosit, nu exista mocheta pe jos, veiozele nu functionau; bine ca aveam macar aer conditionat, frigider si televizor.
Seara, inainte de a face o scurta plimbare pe faleza am iesit sa iau cina, paradoxal, am trait un sentiment de deja-vu, situatia de la prinz s-a repetat in acelasi interval de timp. Din nefericire era doar inceputul unei situatii stresante si iritante care avea sa se prelungeasca pe tot parcursul sejurului, servicii de proasta factura, impertinenta, ignorare, etc. Am inceput sa regret ca luasem bonuri valorice si mai ales incepusem sa regret modul de oferire a serviciilor de catre greci, mereu prompti, mereu zimbitori, mereu politicosi si atenti, niciodata ursuzi, nervosi sau superiori.
Incet-incet am observat cu tristete ca asa zisa cosmetizare a litoralului romanesc este doar de suprafata. Incepind de a doua zi am revazut aceeasi tigani cu porumb fiert, namol si piatra de baie, algele care se adunau la mal fara a fi ridicate peste noapte, nisipul la fel de periculos pentru ca adapostea in « faldurile » lui in continuare scoici sparte si cu margini taioase, cioburi de sticla, mucuri de tigara, sticle, pungi, resturi de mincare, etc.
Surpriza a inceput sa devina din ce in ce mai neplacuta cind in week-end brusc cresteau tarifele la sezlonguri, astfel cele din primul rind, cel mai apropiat de apa, costau 40 lei, cele de pe rindul al doilea 35 lei si tot asa, cu cite cinci lei mai putin pina la ultimul rind. Saltelele de pe sezlonguri erau destul de uzate, masuta trebuia sa ceri in mod explicit si nici nu se punea problema de consumatie inclusa in pret. Daca ti se facea sete si te duceai pe o terasa, aveai neplacuta surpriza sa iei un pahar de 400 ml. de bere cu 5 lei, un cafe-frape 12 lei, etc. Pentru comparatie, la greci 2 sezlonguri cu umbrela, masuta si consumatie constind in apa sau un capucino costa intre 3 si 5 euro.
Incet-incet am redescoperit acelasi litoral si turism romanesc de acum 5 ani si deja poleiala aurie incepea sa se duca.
Pe parcursul sejurului am remarcat aceleasi servicii execrabile la preturi mult umflate, trebuia sa faci multe compromisuri pentru a-ti asigura un confort psihic si fizic cit de cit, shopping-ul era facut in aceleasi magazine pline de marfuri de o calitate indoielnica dar la preturi care parca nu auzisera de criza, daca intrai intr-un magazin erai intimpinat cu zimbete profesionale, daca nu cumparai nimic iti auzeai comentarii indecente in spate, singurul element pozitiv apreciat de mine a fost acela ca nu am mai fost supus chinurilor manelistilor, in rest nimic…
Din pacate trebuie sa-i reamintesc Blondei de la Turism, ca daca vrei sa optezi pentru litoralul sau muntele romansec trebuie ceva mai mult decit sa organizezi un concurs cu salvamarii, (apropo pe cind un concurs de acest tip si pentru salvamontisti?), sa zimbesti in fata camerelor de luat vederi sau sa-ti uzi putin picioarele in «smircurile» marii.
Turism inseamna in primul rind infrastructura, un transport civilizat si decent, servicii pe masura, conditii de cazare si masa civilizate si decente, servicii pe plaja de calitate oferite de operatori, posibilitatea petrecerii timpului intr-un mod placut si recreativ pe plaja, accesul la dusurile de pe plaja si la toalete daca nu exista in zona terase sau hoteluri aproape de plaja, lucruri care din pacate la noi lipsesc aproape cu desavirsire. Noroc ca sezonul pe litoral s-a incheiat si ca singura alegere care se mai poate face, priveste muntele. Acolo deocamdata nu am ajuns, dar parerea celor care au fost este ca merita mai mult sa faci aceasta alegere. Asta poate din cauza faptului ca d.na ministru inca nu a vizitat acele meleaguri si nu a organizat un concurs tematic si pentru salvamontisti… Sa speram ca nu va lua asta ca pe o sugestie, nu de alta dar ar fi pacat sa pirdem si ultima optiune de a ne mai petrece vacantele in tara.
Autor: Alex