Tiganii au venit pe la Polul Nord

Thomas Anderson, profesor de filosofie la Oxford, a publicat recent un studiu de specialitate, conform caruia tiganii nu ar fi descendenti ai vechilor populatii hinduse, aduse de tatari in valurile lor care au trecut peste Europa, ci ca ar fi venit pe Pamant printr-o zona de trecere situata la limitele Polului Nord. Teoria a fost preluata imediat de catre lumea stiintifica, care s-a impartit in doua tabere, pro si contra. Argumentele aduse in sprijinul teoriei sunt multiple...

Oamenii se trag din sapte indivizi

R.: Teoria dumneavoastra este revolutionara. Totusi, unii au vazut-o ca fiind o incercare de izolare a tiganilor ca specie care nu ar apartine acestei planete, acuzindu-va ca, in felul acesta faceti jocul nationalistilor care pun pe seama tiganilor o seama de erori si situatii economice.

T.A.: Domnilor, eu nu fac politica. Eu sunt istoric, filosof, etnolog, dar numai politician nu. Cui nu ii convin teoriile mele are tot dreptul sa ma combata cu dovezi viabile, nu cu lozinci politice.

In studiul sau, domnul Anderson a avut acces la informatii secrete sau mai putin accesibile publicului. Astfel, a avut la dispozitie dosarele intocmite de serviciile secrete britanice in legatura cu diversele aparitii O.Z.N. dar si cercetarile paleontologice si asupra evolutiei umane, efectuate de-a lungul anilor de cercetatorii americani si europeni. Conform acestor cercetari, rasa oamenilor are la baza caracteristicile genetice a sapte indivizi.

T.A. S-ar putea spune ca noi, oamenii, ne tragem din cei sapte indivizi, care au fost parintai nostri genetici. Poate ca povestea lui Noe are in sine un simbure de adevar, dar evident, nu luata ad literam. Facand analiza genetica a popoarelor din Europa si Asia, constatam ca toate aceste popoare au mostenit parti din cele sapte structuri genetice de baza, chiar daca au avut loc anumite modificari, normale dealtfel. Spre deosebire de astea, structura genetica a tiganilor nu se incadreaza in tiparele respective. Mai mult, cei care au analizat A.D.N.-ul acestei rase, au constatat o serie de anomalii caracteristice si care arata ca tiganii au alti stramosi, diferiti de ceea ce se cunoaste pe Pamant. Acesta a fost unul dintre argumente, respectiv comparatiile genetice. Apoi au venit scrierile si legendele vechi.

Regatul Negru

O veche legenda din Groenlanda, localizeaza la circa 20 de kilometri de cercul polar magnetic, o poarta prin care uneori apareau oameni negri la chip si rai care ii pedepseau pe eschimosi pentru tot felul de vini inchipuite. La un moment dat, un erou local, Aytaeli, cel mai de seama membru al comunitatii sale, are curajul si ii infrunta pe cativa oameni negri. Urmarindu-i, acesta patrunde in lumea de dincolo, pentru a-i pedepsi pe cei rai. Aici au loc o serie de peripetii pe care Aytaeli le povesteste la intoarcerea sa. In clipa in care a ajuns in lumea cealalta, s-a trezit inconjurat de niste calareti de elita si a fost dus inaintea stapanului acelui loc. Acolo a aflat ca lumea se numese Regatul Negru si ca oamenii de acolo au fost inzestrati de zei cu anumite puteri dar ca unii dintre ei, nerespectind porunca zeilor, adica aceea de a face numai bine, isi folosesc fortele in scop personal. Toti cei prinsi ca fac asta sunt alungati din Regatul Negru, dupa ce, in prealabil li se iau puterile. Din pacate, unii reuseau sa treaca prin poarta inainte de a fi depistati si duceau rautatea pe Pamant.

T.A.: Sa nu uitam ca si romanii au legendele lor cu acel Negru Voda despre care nu se stie mare lucru, fiind un personaj mistic, chiar daca unii au incercat sa-l identifice cu anumiti domnitori. Nu spun ca ar fi fost tigan ci ca e foarte posibil sa fii venit din acel Regat Negru si cu puterile lui superioare sa-i fi ajutat pe romani.

R.: Si totusi, adevarurile fundamentale nu se bazeaza pe o simpla legenda, oricit de ciudata ar fi ea.

T.A.:Evident ca nu pot lua in calcul doar o singura legenda, dar cand sunt mai multe, din locuri diferite, lucrurile se schimba. Astfel, de exemplu, pe timpul lui Richard al III-lea, o satra de tigani a fost prinsa si adusa in fata serifului din Nothingham, fiind acuzata de rapirea si torturarea unor copii. In depozitiile luate tiganilor supusi la cazne, acestia afirmau ca sunt stranepotii unui popor din alta lume si ca inaintasii lor ar fi intrat pe Pamant printr-o poarta aflata intr-ul loc cu multa zapada si gheata. Evident, pe baza acestor marturii, tiganii au fost acuzati de vrajitorie si trasi pe roata, fara nici o exceptie, barbati, femei si copii. Si mai sunt o serie de astfel de intamplari in Franta, in fostul ducat al Burgundiei si chiar in Spania.

R.: Ati gasit cumva si texte scrise de tigani?

T.A.: Toata lumea stie ca tiganii nu scriu. Sau mai exact, ca nu au carturari care sa le descrie viata, obiceiurile – cu mici exceptii, fireste. Totusi, la un moment dat am stat de vorba cu un bulibasa batran, din Spania, care spunea ca o data la cinci ani, bulibasii mai importanti se intrunesc intr-un loc stiut numai de ei – nici macar membrii comunitatilor pe care le conduc, nu-l stiu – si ca acolo dau seama unei capetenii batrane de tot ceea ce au facut in rastimpul acesta. Toate evenimentele importante sunt consemnate in cronici speciale, iar fiecare bulibasa semneaza cu sange si pune degetul mare ca sa intareasca cele povestite.

R.: Credeti ca din aceasta cauza tiganii nu pot fi socializati, ca sa spunem asa, ei train mereu doar prin raul pe care il fac societatii? Nu vorbim aici de exceptii, ci de etnia in sine.

T.A.: Sunt mai mult decat convins ca datorita originii lor diferite, tiganii nu au fost in stare sa se adapteze legilor scrise sau nescrise ale acestei planete. Iar daca tinem cont si de mostenirea lor ancestrala, de faptul ca in genele lor e scrisa o putere nepamanteana, atunci totul este mai mult decat clar. Cu toate astea, totusi, nu sunt de acord nici cu marginalizarea lor, dar nici cu bunavointa cu care sunt tratati de toata lumea, pe principiul ca ei sunt tigani si deci nu sunt in stare de ceva bun. Avem dreptul sa ne aparam cu orice mijloace.

R.: In Romania sunt o serie de vrajitoare care se intituleaza regine si printese ale magiei. Ce parere aveti despre asta?

T.A.: Simplu. Cine stie, tine pentru el. Cine nu stie, invata si pe altii…

Eliszar

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro