In urma cu aproape un an si jumatate, un psiholog din Toronto, Canada, uimea lumea stiintifica cu un nou procedeu terapeutic, aplicat in premiera mondiala. Richard Morrison afirma ca el trateaza pacientii, barbati si femei, folosindu-se, nici mai mult nici mai putin decat de dorintele lor sexuale. In mare, terapia se bazeaza pe contemplarea anumitor parti ale organismului uman, in special fesele (atat la femei cat si la barbati) si sinii, respectiv pectoralii. La vremea respectiva mass media canadiana a fost impartita in doua taberi, pro si contra. O puternica pozitie impotriva noii metode de tratare a diverselor boli a avut Biserica care, prin reprezentantii sai a afirmat ca terapia nu e altceva decat o mascare a depravarii sexuale, o incurajare a tendintelor catre pornografie si prostitutie. In exclusivitate pentru catatorii <Dracula> am realizat un interviu prin Internet cu dr. Morrison.
Spuneti-ne, cum v-a venit ideea introducerii acestei terapii care este, de ce sa nu recunoastem, putin ciudata?
Eu nu i-as spune ciudata ci mai curind novatoare. Am plecat de la o idee de-a dreptul banala. Am vazut ca, pe strada, de fiecare data cand trece o femeie frumoasa, barbatii intorc capul dupa ea si primul loc unde privesc sunt fesele femeii. Puteti spune ca, practic, rezultatele acestei terapii se bazeaza, in mare masura pe…. fundul femeilor. Si nu este o simpla sintagma sau o incercare de a atrage clienti. Se stie ca rezultatele cele mai bune le are un barbat satisfacut din toate punctele de vedere. Dar, fiecare barbat are visele lui sau mai exact, fiecare barbat viseaza o femeie. Acelasi lucru e valabil si pentru femei, dar pe invers. Si daca ajuti ca aceste persoane sa-si implineasca visul, vei obtine din ei niste persoane apte pentru activitatea in societate. Din contra, un barbat sau o femeie care nu au parte de lucruri frumoase vor avea un tonus psihic scazut si randamentul lor ca parte din societate va fi foarte scazut.
Au existat voci care v-au acuzat de faptul ca metoda dumneavoastra este un indemn ascuns la prostitutie.
Eu nu vand imagini de trupuri, eu vin in intimpanarea dorintelor oamenilor. Sa spunem ca un om are o anumita dorinta ascunsa - nu trebuie sa si-o reprime. Daca s-a autoanalizat pe el insusi si posibilitatile pe care le are si a ajuns la concluzia ca niciodata nu va obtine acel lucru, eu il ajut sa-si recanalizeze visul, dorinta. Nu exista riscul ca unii barbati sau chiar unele femei, in urma terapiei, sa cedeze nervos si sa confunde imaginatia cu realitatea? Exista posibilitatea ca aceste persoane sa hartuiasca sexual pe cei din jurul lor sau chiar sa se ajunga la violuri? Daca ar fi sa dau un raspuns legat de viata de toate zilele, putem spune ca orice activitate are un caracter de hartuire sexuala. Dar nu trebuie sa confundam aprecierea estetica si hartuirea sexuala. Prin lege, hartuirea sexuala este incercarea de intretinere a unor raporturi sexuale conditionate de obtinerea unor avantaje sau si mai des de posibilitatea de pierdere a acestora. Cum s-ar spune, hartuirea sexuala e data de putere si se manifesta in plan ierarhic, de sus in jos, pe verticala. In schimb, aprecierea calitatilor fizice se poate face oricand si oricum, respectind rigorile legii si fara sa perturbi libertatea de optiune a celuilalt. Cat despre violuri, nici nu se pune problema. Metoda mea nu va duce la cresterea numarului acestora ci din contra. Prin exprimarea interioara a unor refulari sau dorinte, se va reduce manifestarea exterioara a acestora.
Spuneti-ne cateva vorbe despre metoda in sine, pe ce se bazeaza?
Imbin cunostintele de psihologie cu cele de energetica chinezeasca, existente in fiecare organism uman. In primul rind, as vrea sa atrag atentia ca sedintele au rolul de a orienta pacientul, de a-i canaliza, imaginatia, dorinta si vointa in asa fel incat rezultatul obtinut sa fie maxim. Orice incercare de a executa singur exercatiile recomandate poate duce la un esec si chiar mai mult, la anumite dereglari psihice.Inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, fiecare din pacienti primeste spre completare un chestionar cu 95 de intrebari. Unele sunt generale, asupra vietii lor personale, despre ce boli au avut sau despre ce preferinte culinare au, ce hobby-uri. Iar altele sunt intrebari pentru completarea personalitatii fiecaruia. Iar tratamentul va fi efectuat doar in baza concluziilor pe care le desprind din raspunsurile la intrebari. Nu accept nici un pacient care sa nu completeze formularul.
In tratament folositi niste ochelari speciali. Care este rolul acestora?
Sunt ochelari de soare, de vedere sau doar decorativi? Ochelarii sunt, practic, secretul terapiei mele. Sunt niste ochelari speciali, avind trei pelicule suprapuse. Prima pelicula este pentru corectarea eventualelor probleme de vedere, a doua este dintr-o sticla colorata, speciala, iar ultima pelicula actioneaza asupra nervului optic. In cazul pacientilor fara tulburari de vedere se folosesc ochelari doar cu 2 pelicule. Folosesc culori diferite in functie de boala pe care o tratez.
Ne puteti da cateva exemple?
Pentru tratarea depresiilor nervoase, de exemplu, folosesc ochelari albastri pentru femei si verzi pentru barbati. Apoi, functie de pacient si de dorintele lui sexuale, ii pun in fata, la o distanta de 90 de centimetri, o fotografie nud sau imbracata sumar. Important este ca privirea pacientului sa fie la un unghi de 20 de grade fata de sinii sau fesele pe care le priveste. Numai in aceasta pozitie subconstientul poate inregistra imaginea ca atare, fara ca informatia sa fie procesata de acea parte a creierului care inregistreaza imaginile. Pentru pacientii care sufera de complexe de inferioritate, folosesc niste ochelari cu pelicula rosie, atat la femei cat si la barbati.
Pentru cititorii nostri care doresc niste amanunte suplimentare, spuneti-ne, practic in ce fel contemplarea insistenta a unui fund sau a unor sani poate trata o persoana de diverse boli?
Vechii doctori greci nu tratau o boala doar pe baza medicamentelor sau a ceaiurilor. Ei stiau ca daca sufletul nu e tratat in acelasi timp, boala poate recidiva sau poate sa apara sub o alta forma in organism. Si la ora actuala mecanismul este acelasi. Aparitia unei boli este, de cele mai multe ori, consecinta a unor sentimente nerefulate si inchise in noi. Pana acum, rezolvarea conflictelor interioare si tratarea unor boli rezultate ale acestora s-a facut prin hipnoza. Din pacate, hipnoza nu este o metoda tocmai buna pentru pacienti, pentru ca, practic, forteaza schimbarea organismului de asa natura incat acesta sa faca eventualele corecturi de natura terapeutica. Metoda mea insa vine in intimpanarea dorintelor pacientului, scotindu-le la iveala si folosindu-le pentru reorientarea psihica a acestuia. Ca sa fiu mai explicat, pentru barbatii care sufera de depresie si aleg ca imagine o pereche de sini. In primul rind, acestia sunt persoane care, din diverse motive, si-au dorit toata viata sa se culce cu o femeie superba fara sa aiba succes in aceasta directie. Punindu-i in fata imaginea dorita de ei, ochelarii le vor stimula imaginatia si le vor crea impresia de posesiune, fara ca pentru asta sa fie nevoie de stimuli fizici. E ca un fel de realitate virtuala, cu diferenta ca in cazul metodei mele efectul asupra subconstientului este permanent, nu doar temporar. Urmarea este fireasca: conflictele interne sunt rezolvate si are loc o crestere a tonusului psihic.
Folositi de regula imagini cu vedete sau fotografiile unor persoane normale, necunoscute?
In cazul acesta ne puteti spune un nume, doua? In marea majoritate a cazurilor, imagini cu vedete. As putea sa va dau o lista foarte, foarte lunga cu nume de personalitati si vedete preferate de pacientii mei. Va pot spune ca un numar mare de barbati prefera sinii Pamelei Anderson si fundul lui Jennifer Lopez, in timp ce femeile vor sa priveasca imagini cu Brad Pitt sau Tom Hanks. Sunt doar cateva din multele preferinte sexuale ale pacientilor mei.
In incheiere, puteti adresa cateva cuvinte catatorilor nostri?
Ce pot sa le spun e ca trebuie mereu sa aiba incredere in ei insisi, sa nu se teama sa faca ceea ce doresc iar daca, din diverse motive, nu au curajul sa inceapa o treaba singuri, atunci sa apeleze cu incredere la un psiholog. Rostul nostru e sa ii ajutam pe oameni sa se regaseasca si sa gaseasca in ei puterea de a da viata propriilor vise.