Teatrul National Radiofonic prezinta in premiera „Doctorul zburator” de Molière, in traducerea si adaptarea Pusei Roth, sambata 13 septembrie, la ora 23,00, la Radio Romania Actualitati.

Regia artistica ii apartine lui Vasile Manta, care a alcatuit o distributie exceptionala: Mihai Malaimare, Mircea Albulescu, Ion Haiduc, Marius Rizea, Delia Nartea, Anne-Marie Ziegler, Mihai Niculescu. Redactor: Costin Tuchila. Regia de studio: Janina Dicu.

Regia muzicala: George Marcu.  

Publicata abia in editia de Opere complete din 1819, ingrijita de Viollet-le-Duc, satira „Le Médecin volant” („Doctorul zburator”), jucata la Paris, in 18 aprilie 1659, constituie, dupa cum s-a spus, „un remarcabil exercitiu de tehnica actoriceasca; intrari si iesiri rapide din scena, deghizari multiple si aproape simultane intr-un ritm alert.”

Influenta tehnicilor commediei dell’arte, bine asimilate de la partenerul italian al lui Molière, Tiberio Fiorelli, cunoscut pentru „Scaramouche”, se resimte si aici, ca si in alte piese.

Elementele caracteristice ale comediilor lui Molière si ale tipologiei personajelor molieresti, ale contextului epocii se regasesc in versiunea regizorului Vasile Manta, dinamica, subtila, plina de efecte neasteptate si totodata cu un remarcabil echilibru compozitional.

Replicile scanteietoare ale lui Molière, intr-o foarte buna traducere, care conserva farmecul limbajului si trasaturile stilistice, sunt reliefate pregnant de jocul actorilor, in care se simte bucuria intalnirii cu un text clasic fermecator.

Cu mijloace radiofonice diverse, cu rara virtuozitate (de la schimbarea vocii cu o abilitate extraordinara la planurile atent studiate si poantele de efect, savuroase, pastrand unitatea stilistica a limbajului), Mihai Malaimare realizeaza un rol memorabil in Sganarelle.

Mircea Albulescu contureaza un Gorgibus care sub aparenta senilitatii isi ascunde siretenia. Personaje expresive creeaza Ion Haiduc (Gros-René), Marius Rizea (Valère), Mihai Niculescu (Un avocat).

Cele doua tipuri feminine, Sabine si Lucille, sunt caracterizate eficient si plastic de Delia Nartea si Anne-Marie Ziegler.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro