Trebuie sa admitem caci, toate marile civilizatii, s-au dezvoltat, au inmugurit si au inflorit, pe vaile generoase ale marilor fluvii : civilizatia Egipteana pe Nil, cea Mesopotamiana intre Tigru si Eufrat, cea Chineza pe Fluviul Galben, cea Indiana pe Ind si Gange, iar civilizatia Europeana, pe Valea Istrului ( Danubiului ) .

Foarte multi istorici, cercetatori, arheologi, specialisti, recunosc si subliniaza ca, noi, " suntem leaganul civilizatiei Proto-Europene ", si, ca noi suntem " coloana vertebrala a istoriei lumii contemporane ". Numeroase descoperiri arheologice, cercetari in domeniu, manuscrisele anticilor, sunt dovezi de necontestat, exista desigur si opinii care contrazic unele aspecte cu privire la radacinile civilizatiei Europene, dar, toate admit bobul de adevar, acela al continuitatii noastre pe aceste meleaguri, din nefericire, documentele scrise fiind foarte putine, dar, exista inca.

Lipsa unei mai stufoase documentatii scrise care ar putea intarii adevaruri, nu cred sa fie intamplatoare, si sunt tot mai  multe vocile care admit ceea ce vreau a sublinia, la fel ca multi altii inaintea mea, e dar cert si atat de clar faptul caci, cuiva nu convine sa accepte ca noi, chiar suntem mama civilizatiei Europene. Am hotarat sa intaresc si eu aici, in micul meu spatiu, una din dovezile in favorea celor subliniate mai sus, din respect pentru stradania tuturor celor care-si jertfesc fiece picatura de efort, suflet si ani din viata, pentru cinstirea valorilor spirituale si in sprijinul adevarului istoric, aducandu-le multumiri pentru ca exista, pentru ca mi-au daruit si mie si nadajduiesc si multor altor romani , suficiente informatii si concluzii, pentru ca noi, sa putem continua pe aceeasi carare a aduce la lumina adevaruri, caci, suntem urmasi ai neamului de pelasgi, ai daco-getilor, copii ai Zeului Luminii.   

In Transilvania, in localitatea Tartaria din judetul Alba, intre Alba Iulia si Orastie (facand parte din cultura Turda asemanatoare culturii Vinca), cercetatorul clujean Nicolae Vlassa a descoperit, in 1961, trei tablite de lut, dintre care doua sunt acoperite cu reprezentari stilizate de animale, copaci si diferite obiecte. Cea de-a treia, de forma discoidala, cuprinde patru grupuri de semne, despartite prin linii.

Observand similitudini intre tablitele gasite la Tartaria si scrierile de pe tablitele sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr, cele din urma datand de la sfarsitul mileniului IV si inceputul mileniului III i. Hr., specialistii romani au luat in considerare ipoteza conform careia si tablitele de la Tartaria ar fi vestigii ale unei scrieri stravechi.

Tablitele de la Tartaria sunt dar mai vechi cu un mileniu decat monumentele scrierii sumeriene, fiind datate din prima jumatate a mileniului IV i.Hr. Astfel, daca se admite ca ele reprezinta intr-adevar scrieri, Tablitele de la Tartaria sunt cele mai vechi scrieri gasite pana-n prezent.

Tablite asemanatoare au fost gasite in colina de la Karanovo, din sud-estul Bulgariei, intr-un nivel neolitic, dar acestea corespund mileniului III i.Hr. Tablitele de la Karanovo sunt reprezentate de cateva sigilii de lut dintre care unul - rotund, cu diametrul de 6 cm - are gravate semne pictografice si este impartit in patru sectoare clar delimitate, la fel ca tablita discoidala de la Tartaria.

Si la Gracianita, localitate din nord-vestul Bulgariei s-au gasit doua platouri de dimensiuni reduse; pe fundul uneia dintre ele se poate recunoaste reprezentarea schematica a unei fiinte omenesti sau divinitati, iar cel de-al doilea releva o decoratie care ar putea fi o forma de scriere apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si de una din tablitele de la Tartaria.

Unii cercetatori sau entuziasti, pe baza celor trei descoperiri mai vechi decat scrierea sumeriana, au ridicat ipoteza ca scrierea sub forma pictogramelor a aparut mai intai in sud-estul Europei si nu in Mesopotamia, teorie puternic criticata in arheologia mondiala. De asemeni exista ipoteza ca aceste piese ar fi ajuns in Transilvania datorita unor contacte economice sau de alta natura cu Orientul Apropiat desi datarea tablitelor este mai timpurie cu un mileniu fata de aparitia scrisului in Orient.

Localitatea Tartaria, este situata la poalele versantului nordic al Muntilor Sureanu, in judetul Alba. In jurul acestei asezari, s-au gasit fragmente osteologice ale omului de Neanderthal si ale omului de Cromagnon. Descoperiri asemanatoare celor de la Tartaria, au fost scoase la iveala de sapaturile arheologice de la Turdas ( cultura Turdas ). Cercetatorul si arheologul roman, clujeanul Nicolae Vlasa , descopera in anul 1961, intr-un mormant antic la Tartaria doua tablite care sunt inscriptionate si initial datate intre anii 4500-200iH. Specialistii spun ca identitatea comuna este cunoscuta sub denumirea de Cultura Turdas-Vinca, raspandita in Banat si Oltenia, in sudul Serbiei, in SE Ungariei si NV Bulgariei dar, si in alte tari si continente mai indepartate.

Inscriptiile de pe tablitele de la Tartaria, contin un text de dinaintea scrisului sumerian ( considerat a fii fost cel mai vechi din lume ), uite textul : " NUN.KA.S.UGULA.PL.IDIM.KARA.I ". Ordonarea grafemelor ( cercetatorul Constantin Barbulescu ) duce la enuntul : " NUN-KA-SU-GULA-P/atesi/-L/ugal/-IDI-M/e/-KAR-A-I " , enunt care se traduce astfel: " Orasul arbore de la locul de acces ( gura ) sub mana zeitei Cula-Marea Vracita, Doamna care reda viata, zeita patroana a medicinii si tamaduitoare a capetelor negre ( sumerienilor ), Printesa omului cel mare si integru ( rege, zeu ), care stie sa proclame reguli langa canalul ( raul ) cu apa ( Mures ) ".

Scrisul de la Tartaria este considerat a fii, cel mai vechi scris din lume, deoarece precede scrisul sumerian cu cateva mii de ani. Tartaria  a fost prima resedinta regala din lume, datarea unora din cercetatori a tablitelor, se situeaza intre anii 7000-7500 dinainte de Hristos. Asa cum stim deja, in vremuri indepartate, Dacia a fost Leaganul Suprem al Spiritualitatii Universale, recunoscute fiind invataturile belaginelor, credinta in nemurire ( moartea este o trecere, un prag care desparte, delimiteaza lumea cunoscuta de cea necunoscuta, ca un spatiu intre Sacru si Profan ), Cultul Cavalerului Trac- ca o prima apropiere a spiritualitatii pagane de crestinism, prin reprezentarea sa ca imagine si simbol- Cultul Lupului, Cultul Cerbului, Cultul Ciutei Sfinte, " o tara trista invaluita in promoroaca, predestinata a renaste".

Exista, asa cum ne intareste Alexandru Busuioceanu, miraculoase scrieri sub forma croniilor, scrise de arhiepiscopi si regi ai Spaniei, care admira si venereaza Dacia sau Gacia, pe " enigmaticul Zamolxen, de care povestesc istoriile ca a fost minunat de intelept in filosofie ", este admirat " Dicineo ( Deceneu )  care " i-a invatat pe goti cam toata filosofia si fizica si teoria si practica si logica si randuiala celor douasprezece semne si cursul planetelor si cresterea si descresterea lunii si mersul soarelui si astrologia si astronomia si stiintele naturale, si teologia.." , este descrisa istoria amazoanelor " care nu erau chiar atat de rele precum se zicea, erau nobile si foarte pricepute in manuirea armelor..... chiar si Sfantul Isidor a celebrat faptul ca " Roma insasi, invingatoarea tuturor popoarelor, a trebuit sa slujeasca supusa si sa primeasca jugul triumfului getic."

http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C5%A3ele_de_la_T%C4%83rt%C4%83ria 

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro