Secretul senzualitatii

Spiritul este cel care domina creierul, in conditiile paradoxale in care omul incearca sa supuna spiritul ratiunii sale. In felul acesta, fiecare emotie traita mai mult sau mai putin intens, declanseaza actiuni la nivelul creierului, prin eliberarea de endorfine, atunci cand senzatiile sunt de bucurie sau prin invadarea de cu hormoni de stres in cazul in care esti ingrijorata sau te gandesti la anumite probleme a caror rezolvare inca nu o vezi.

Cel care identifica daca o traire, o senzatie, este placuta sau neplacuta este sistemul limbic, acesta decodificand emotiile traite si scriindu-le intr-un limbaj accesibil creierului. Responsabil cu receptionarea emotiilor este hipotalamusul acesta actionand ulterior asupra hipofizei. In urma unei comenzi locale sau la distanta, urmeaza deversarea in circulatia sanguina a hormonilor de fericire sau de stres.

Este bine de stiut faptul ca intensitatea cu care traiti emotiile va poate afecta sanatatea. Si aici este vorba despre ambele tipuri de emotii, nu doar cele de suparare sau tristete. Chiar si emotiile de fericire, de bucurie, va pot imbolnavi. Nu uitati ca au fost persoane acre au murit de bucurie. Incercati, asadar, sa va bucurati si in acelasi timp sa ramaneti in viata.

Un mic secret: zambiti mereu, cu motiv sau fara motiv. Zambetul este receptionat si transformat in impulsuri pozitive transmise creierului. Cand va treziti, cand inca nu ati plecat spre serviciu, zambiti. Faceti asta timp de 2 – 3 luni iar efectele vor fi vizibile. Faceti asta si pe strada, in drum spre serviciu si chiar la locul de munca. Veti deveni o persoana mai placuta, mai echilibrata. Multe vor spune: “Cu ce ma poate ajuta pe mine un zambet fals?”. Cu multe si cu totul. Pentru ca trupul functioneaza ca un calculator: daca ii dai comanda care trebuie, iti poate accesa programe pe care nici macar nu banuiesti ca le ai in interiorul tau.  

Trairea intensa si repetata a unor sentimente de gelozie, disperare, teama, ura sau violenta determina suferinta psihologica si, ca si cum nu ar fi de ajuns, afectiuni organice.

Distrugatorii emotionali

Cuvantul hormon vine din limba greaca: homao inseamna eu pun in miscare. Eligberati de glandele endocrine (expeditorii), hormonii ajung in sange si de acolo la organele destinatare. Ca mesageri chimici, rolul lor este sa asigure comunicarea intre diferitele organe din corp, sa le stimuleze sau sa le inhibe functionarea.

Expeditorii si-au ales locatii in regiuni foarte indepartate din organism. Hipofiza este in cutia craniana, tiroida in gat, timusul in torace, ovarele si testiculele in bazin, glandele suprarenale si pancreasul, in abdomen. Deci locul de pornire al hormonilor este diferit si in functie de ceea ce creierul a receptat de la senzatii, de la emotii, decodificandu-le.

Investiti cu functia de conducere, hormonii controleaza temporal impulsurile si emotiile fundamentale (impulsurile sexuale, frica, furia, bucuria si tristetea). Mai mult, ei actioneaza intens pentru a regla temperatura corpului, stimuleaza cresterea si identitatea sexuala, contribuie la refacerea tesuturilor etc.

Hormonii controleaza inteligenta si... emotiile

Functionarea hormonala este o actiune reversibila. Mai exact, emotiile sunt receptate de creier, decodificate si apoi transmisa informatia mai departe, catre glanda respectiva care va elibera o cantitate anumita de hormoni. Acestia vor porni prin sange si ajungand la organul caruia ii sunt destinati actioneaza asupra acestuia ca stimulator sau inhibator. Prin antrenament asiduu, creierul poate fi fortat sa emita informatia pe care o dorim catre glande si deci, sa permita eliberarea unui anumit tip de hormon. De exemplu, cand traim o frica intensa, adrenalina care ne invadeaza efectiv ne paralizeaza picioarele: nu putem fugi, este senzatia de “mi s-au inmuiat picioarele” sau “mi s-au taiat picioarele”. Prin educatie si vointa, teama poate fi controlata. Dupa cum spunea un mare maestru de arte martiale, teama ne este data ca sa simtim pericolul si sa-l constientizam, nu sa ne fie frica de el. Iar sfintii parinti ai ortodoxiei au afirmat intotdeauna ca teama, ca si toate gandurile de suparare, de tristete, vin de la Diavol, in timp ce Dumnezeu trimite crestinilor doar ganduri de bucurie, de fericire, de liniste.

In creierul uman au fost identificati 50 de neuromediatori diferiti care actioneaza asupra comportamentului. Aceste substante chimice eliberate de celulele nervoase au puterea de a influenta activitatea altor celule. Si fiecare stie bine ce are de facut:

- acetilcolina sporeste capacitatea de invatare si memorare;
- dopamina te ajuta in luarea unor decizii, in explorarea noului, in coordonarea miscarilor, stimulandu-ti, in acelasi timp, dorinta si senzatia de placere;
- noradrenalina te sustine pe termen lung, scaderea acesteia ducand la aparitia unei stari depresive;
- serotonina, este hormonul calmului, al rabdarii, permitand controlul frustrarilor si al agresivitatii.

Care e vina hormonilor

Cand o femeie este nervoasa, deprimata, hiperemotiva, pentru schimbarile de dispozitie sunt acuzate de cele mai multe ori fluctuatiile hormonale – de cate ori nu vi s-a spus ca aveti surplus de hormoni si ca sa mai vorbiti cu iubitul sau sotul sa va ajute? Si evident v-ati simtit ofensate, desi in sinea voastra stiati ca respectivii au dreptate.

O stare identica este si la barbati, doar ca in cazul lor problemele sunt cauzate de surplusul de testosteron, mai precis scaderea nivelului acestui hormon.

Barbatii au frecvent schimbari de dispozitie. Numeroase studii au evidentiat aceasta legatura intre stres si testosteron la om. Barbatii cu o productie insuficienta de testosteron devin iritabili si deprimati, iar administrarea unor doze suplimentare din acest hormon amelioreaza rapid dispozitia.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Edinbourgh a studiat conduita catorva animale (berbeci) care prezentau schimbari de dispozitie legate de fluctuatiile sezoniere ale testosteronului. S-a constatat ca toamna, in perioada rutului, nivelul acestuia creste semnificativ.

Iarna, insa, procentul este in scadere si animalele isi pierd interesul pentru sex. Mai mult, devin foarte agresive si ataca intr-o maniera irationala. Cu cat procentul de testosteron este mai scazut, cu atat numarul de conflicte este mai mare. Aceasta relatie inversa a fost observata si la reni si elefantii indieni, in afara perioadei de rut. Acum e greu de spus care e diferenta dintre elefantii indieni si barbati, dar cu siguranta in ceea ce priveste dorinta sexuala exista o compatibilitate 100%.

Vegetale care contin hormoni

Si hormonii din vegetale au puterea de a influenta dispozitiile emotionale. De exemplu maca, o leguma rara din Anzii Cordilieri. Tuberculul contine substante care actioneaza direct asupra sistemului hormonal la ambele sexe. Rezultatul? Este un excelent afrodisiac, creste capacitatea sexuala si reproductiva, diminueaza efectele menopauzei (bufeuri, probleme de libido si memorie, oboseala).

Maca nu este singura sursa de hormoni vegetali.

Usturoiul verde, pe langa faptul ca este un aliment anticancerigen deosebit, contine hormoni vegetali care ajuta in echilibrarea endocrina.

Soia este o sursa de hormoni naturali cu importanta deosebita in prevenirea cancerului la san.

Hormoni cu efecte benefice asupra organismului se gasesc si in mugurii arborilor si arbustilor (mugurii de brad, de exemplu, contin hormoni de crestere).

Semintele de marar au un efect stimulent redutabil asupra producerii hormonilor sexuali.

Un efect asemanator il au si semintele de telina, anason si chimen.

Senzualitatea feminina

Senzualitatea ta, femeie, este exprimata cel mai mult de catre rotunjimile tale! Aerul tau puternic feminin, intensitatea placerii si pasiunii sunt date de forma cea mai eficienta de estrogen, “16 hidroxilaza”. La originea producerii acestei forme stau tesuturile adipoase.

Rotunjimile, ca locuri in care se acumuleaza endorfine, sunt in parte responsabile de placerea pe care o simti. Chiar si frumusetea magica a privirii tale este un amestec biochimic al “16 hidroxilazei” si endorfinelor. Aceasta stralucire a ochilor si bucuria emanata de privire sunt efecte ale endorfinelor.

“Ce privire fantastica!”, exclama barbatii. Forma de estrogen “16 hidroxilaza” adauga “dulceata” in privire si reflecta astfel emotiile pe care le traiesti. Cu cat vei avea o cantitate mai mare de estrogen in corp, mai ales in forma care are o putere de actiune crescuta, cu atat vei exprima mai multa feminitate. Astfel, corpul tau emite un semnal sexual puternic.

Plinutele au o dorinta sexuala mai puternica decat suplele

Te plangi ca ai soldurile pline si ceva grasime pe burtica? Dar zambesti enigmatic! Stii tu ce stii! Gratie tesuturilor adipoase pe care le incriminezi ai un libido crescut. Fara sa vrei in mod constient influentezi comportamentul partenerului si armonizezi comunicarea emotiilor.

Cum este posibil? Intr-o relatie amoroasa, rotunjimile feminine transmit un mesaj de delicatete care influenteaza comportamentul barbatului. Consistenta lor moale transmite un mesaj emotional: “Sunt fragila, asa ca fii tandru cu mine”. Formele voluptoase dau femeii o silueta atragatoare, asa cum umerii largi si muschii contureaza barbatului o silueta agresiva.

In prezenta unei femei, barbatul se linisteste, deoarece rotunjimile ei trimit mesaje emotionale care il fac sa se simta in siguranta. In preajma unui barbat, o femeie se simte protejata. Corpul lui musculos, cu consistenta ferma si dura, emite acest mesaj de securizare.

Inteligenta din inima

Civilizatiile din antichitate cunosteau acest secret: inima este o sursa de inteligenta.

Pentru ca in muschii cordului au fost descoperiti aproximativ 40.000 de neuroni capabili sa controleze emotii de 50-60 ori mai puternice decat cele gestionate de catre creier. Cheia inteligentei emotionale este relatia dintre inima si creierul emotional (sistemul limbic).

Invatarea unor tehnici de control al inimii te va ajuta sa iti imblanzesti creierul emotional. In urma studiilor referitoare la performantele sportive, s-a ajuns la concluzia ca inima este capabila sa furnizeze o inteligenta pentru a se adapta instantaneu la situatii. Inima comunica biochimic cu restul corpului si emite un hormon in stare sa contracareze hormonii stresului.

Acum stiti de ce aveti, uneori, anumite trairi si mai stiti si ce trebuie sa faceti ca sa le controlati.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro