Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Razboiul nevazut » Scientologie


Scientologie

Biserica Scientologica, ce de zeci de ani vinde mintuire pe bani grei in SUA si in Europa, si-a deschis showroom si la Bucuresti. Aflata intr-un turneu prin fieful ortodoxiei - Rusia, tara noastra sau Bulgaria, biserica de suflet a lui Tom Cruise va termina de propovaduit scientologia in Estul indepartat anul cesta, in Mongolia.

Scientologii au trimis buzdugan in turneu Asociatia Voluntarilor Umanitari, sponsorizata de puternica Asociatie Internationala a Scientologilor, pentru a face reclama "metodelor superbe" prin care ei pot sa creeze "o lume mai sanatoasa mintal". "Cind planeta e in stare de suparare si are necesitate de raspunsuri, voluntarii umanitari lucreaza 24 din 24", declama cu cel mai academic accent basarabean cu putinta Andrian Gaicu, un scientolog de peste Prut, la intilnirea cu o mina de proaspat recruti.Tehnici contra betiei si a comei

Prima termen prin octombrie si-au pus scientologii cortul in parcul Izvor din Bucuresti, dar, prigoniti de frig, s-au mutat pe Bulevardul Coposu, la parterul unui bloc, unde au si ramas pina la sfirsitul lui ianuarie. Gheorghe Draghici a descoperit avantajele scientologiei la sediul vechi, cel de la cort: "Treceam pe acolo si am ramas blocat cu piciorul drept, ca am discopatie lombara. Mi-au facut un assist si asa de bine m-au rezolvat, ca in 15 minute m-am dat jos de pe masa!", e incintat batrinul recrut, care acum e deja absolvent al cursului Asociatiei, "Assist pentru raniri si boli".

Creatorul religiei scientologice, L. Ron Hubbard, cunoscut scriitor de SF in SUA, a inventat mai multe "tehnologii" (n.r. - practici), care, pretind scientologii, te-ar ajuta sa treci mai sanatos, mai bogat si mai destept prin viata. Fiecare brosura glossy ia in vizor o anumita problema care-ti da dureri de cap in viata, o vivisectioneaza si iti pune la dispozitie antidotul. Ca sa iei un pliant trebuie sa donezi 8 RON, iar daca vrei sa aprofundezi tehnicile cu scientologi mai avansati mai platesti o donatie de 20-30 RON. Brosura "Assist pentru raniri si boli" contine, de exemplu, "tehnologii", care, in viziunea scientologilor, te lasa fara durere sufleteasca si trupeasca, trezesc cetatenii turmentati la realitate si ii ajuta pe cei aflati in coma "sa revina la viata si activitate". Un assist, cel prin atingere, "poate fi utilizat cu rezultate bune si asupra animalelor", dar brosura recomanda sa "porti manusi groase, pentru ca te pot musca". Pentru a exersa assisturile prezentate, brosura da si citeva exercitii practice pe care sa le faci pe unde poti, ca sa obtii rezul-tate certe: "Gasiti o persoana care s-a ranit. Mergeti cu ea la locul exact al producerii accidentului si faceti-i un assist prin contact pina cind apare aceeasi somatica si apoi dispare, iar persoana are o revelatie".

Sinistrati doljeni tratati cu mingiieri


Voluntarii umanitari scientologi, numiti si pastori voluntari, sint mindri ca ei nu lipsesc de la nici o calamitate. S-au prezentat si la 11 septembrie sau la tsunamiul din Asia, dar citiva dintre ei au aparut si la un dezastru mai modest: inundatiile de asta-primavara din Dolj.

"Voluntarii scientologi au fost la Craiova la inundatii si au facut multa treaba. Cind e un dezastru, oamenii sint in soc si confuzie. Avem un assist, care ajuta omul ca fiinta spirituala si aduce spiritul intr-o comunicare mai buna cu corpul. Tu iti misti degetele pe canalele nervoase ale corpului, inainte si inapoi, si persoana se relaxeaza. Spre deosebire de bioenergeticieni, persoana care face assistul nu-i da nimic celeilalte persoane, face doar anumite miscari", explica bulgaroaica Diana Stahl, directoarea de PR a turneului, ce-au facut voluntarii scientologi cu sinistratii din Dolj. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a benefi-ciat si el de un assist. "Pot sa spun ca si pe mine au incercat, dar n-am simtit nimic. Nu m-a incercat nici macar un sentiment de liniste. Poate sint eu mai nesimtit!", isi pune la indoiala sensibilitatea personala Antonie Solomon. "M-am pomenit cu cea de la Imagine, de la primarie, pe cap cu scientologii astia. Eu is primar, nu ma tin de agatat scientologi pe strada!", are limitele lui Solomon.

Si-a format deja o conceptie asupra scientologilor pe care i-a plimbat cu masina primariei pina in satul lui natal, sa le arate biserica pe care o ridica: "E ceva necurat cu ei. La intoarcere am ramas cu masina in pana. Masina de patru prima zi a saptamanii, doamna, e posibil asa ceva!?", a primit o dovada de sus primarul. De altfel, si americanii au rezervele lor in ceea ce priveste zelul scientologilor.

Pe 17 septembrie 2001, dupa atentate, Asociatia Nationala pentru Sanatate Mintala din SUA a lansat un avertisment public, ce poate fi gasit pe site-ul asociatiei, www.nmha.org, conform caruia "scientologii induc in eroare intentionat publicul dindu-se drept furnizori de sanatate mintala si folosesc aceasta tragedie ca sa recruteze noi membri". Diana Stahl, directoarea de PR a turneului scientologic, sustine ca psihiatrii n-au caderea de a spune daca scientologii sint sau nu profesionisti in domeniul sanatatii mintale: "Exista un criteriu prin care se poate arata daca cineva e sau nu profesionist intr-un domeniu - rezultatele obtinute. Citi oameni au vindecat psihiatrii pina acum in SUA si in Europa? Zero".

Fericirea in relatii, atinsa scientologic


Diana Stahl s-a intilnit cu Biserica Scientologica pe cind studia arhitectura in Germania, unde, in fata universitatii era deschisa o expozitie similara cu cea de la Bucuresti: "M-am dus la biserica din München si cineva m-a ajutat sa aflu ce anume as dori sa imbunatatesc in viata mea. Era relatia cu iubi-tul meu si am facut un curs numit A«CasniciaA»". In brosu-ra a citit ce este o relatie si a constatat ca ea si iubitul ei nu aveau o realitate comuna. "El nici macar nu voia sa se in-soare cu mine. Am invatat si cum pot sa gasesc persoana cu care sa pot crea o casnicie stabila. Acum sint casatorita si bucuroasa de peste un an", si-a gasit Diana Stahl implini-rea alaturi de un scientolog. Cind o intrebam de ce pe nici un banner, afis sau brosura care promoveaza scientologia nu e scoasa in evidenta apar-tenenta la Biserica Sciento-logica, ci doar conceptul general de scientologie, Dia-na Stahl stie sa se foloseasca de proprietatea fiecarui ter-men: "Desi e o initiativa a Bisericii Scientologice Euro-pene, expozitia nu e o activitate a bisericii, obiectivul ei nu e sa furnizeze servicii bisericesti, ci sa arate care este filosofia scientologiei".

Purificare spirituala costa mult

O diploma de la Asociatia Voluntarilor Umanitari nu-i duce prea departe in scientologie pe credinciosii lui Ron. Au multe cursuri de facut si trebuie sa fie consiliati si "auditati" cu artefactul religios numit electropsihometru (E-meter), pina sa fie initiati in secretele creatorului Ron. Iar daca te iei dupa alte site-uri, precum www.xenu.net, enci-clopedia online Wikipedia, dar si dupa site-ul organiza-tiei scientologice americane Saint Hill, www.scientology-asho.org, care afiseaza cotele donatiilor fixe, purificarea spirituala totala ii usuca de bani pe insetatii de sciento-logie: cursurile si consilierile costa intre citeva sute si cite-va zeci de mii de euro, iar parcurgerea tuturor nivelurilor, sustine www.xenu.net, face 360.000 de euro. Diana Stahl explica de ce se auditeaza scientologii: "Ron Hubbard a descoperit ca toate emotiile negative si aminti-rile neplacute se depoziteaza intr-o parte a mintii, numita mintea reactiva, si a dezvoltat o metoda pentru a o inlatura gradat pina cind persoana poate gindi sanatos. Se numeste auditare si se face cu ajutorul E-meter-ului care masoara masa experientelor negative". Ea spune ca "valorile minime ale donatiilor pentru serviciile Bisericii Scientologice nu sint tinute in secret. Calculele facute pe www.xenu.net pot fi adevarate sau nu - nu exista un mod in care sa calculezi cit cheltuieste cineva pina la un anumit nivel, de vreme ce numarul de auditari si durata lor pot fi foarte, foarte diferite de la individ la individ".

Auditarea, placebo pentru psihiatri

E-meter-ul e asemanator unui detector de minciuni, cu doi electrozi prin care circula un curent de 1,5 V pe care auditatul ii tine cind auditorul ii pune diverse intrebari. Cind se atinge o memorie dureroasa, acul e-meter-ului se misca. "Dupa auditare emotiile negative nu te mai afecteaza pentru ca ai vorbit despre ele", e convinsa Diana Stahl. Psihiatra Emilia Tint nu da auditarii vreo putere eliberatoare de demonii trecutului: "Exista persoane impresionabile carora daca le spui ca asta functioneaza 100% te cred si se simt bine pe moment. E ca un placebo!". Psihiatra nici nu se mira ca majoritatea celor 10 milioane de adepti ai scientologiei fac parte din clasa de mijloc si multi au studii superioare: "Unuia sarac ii e frica sa se bage. De aceea sint persoane educate, nevrotice. Eu nu am nimic cu scientologii, numai sa nu imi agraveze psihoticii".

Xenu, domnul cel crud al galaxiilor

 Ceea ce Biserica Scientologica a luptat prin toate mijloacele avocatesti sa tina secret, spun site-uri precum www.xenu.net , www.mystae.com, www.xs4all.nl sau Wikipedia, sint dezvaluirile pe care fosti membri le-au facut despre cunostintele primite la nivelurile superioare ale invataturii sciento-logice, precum cea despre maritul Xenu. Conducatorul "Confederatiei Galactice" acum 75 de milioane de ani, Xenu a adus miliarde de extraterestri pe Pamint si i-a omorit ca sa scape de supra-populare. Sufletele extrate-restrilor morti atunci s-au strins laolalta si ii bintuie si astazi pe muritori, provocind haos in vietile lor. exclusiv cale de a scapa de ei e scientologia. Ca sa apere secretul lui Xenu, Biserica Scientolo-gica a invocat in instante "secretul comercial" si dreptu-rile de autor. Desi admite ca Biserica Scientologica a dat in judecata ziaristi in baza dreptului de autor si a si cistigat, Diana Stahl zice ca, in afara de Internet, n-a mai auzit nicaieri altundeva de Xenu, desi a studiat mult Scientologia.

Mai multe site-uri (www.lermanet.com, www.scientomogy.com, www.scientology-lies.com, www.clambake.org) au fost create pentru a lupta impotriva Bisericii Scientologice, pe care fosti membri o acuza ca foloseste informatiile confidentiale obtinute in timpul auditarii, o acuza de santaj, de abuzuri indreptate impotriva celor care vor sa paraseasca biserica si de extorcare. "Exista o regula foarte stricta in scientologie despre folosirea datelor confidentiale obtinute in timpul auditarii - auditorul nu poate utiliza secretele intr-un scop represiv sau in folos propriu si ea e respectata", afirma Diana Stahl, care mai spune ca "membrii Bisericii Scientologice nu doar ca sint liberi sa plece, dar cine ramine trebuie sa o faca din proprie alegere".

Romanii sint circumspecti

La intilnirea cu cei citiva recruti de la Bucuresti, scientologii vechi, veniti din toate colturile Europei de Est, ii fotografiau si ii filmau pe participanti si pe reporteri mai ceva ca pe Tom Cruise la premiera. "Da" stiu ca sintem bine vazuti", ironiza din spate domnul Teo, un profesor universitar venit cu un prieten sa vada care-i treaba cu scientologia. "Sigla asta a lor, cele doua triunghiuri sint insemne masonice", interpreteaza domnul Teo, care se simte jignit de metodele prezentate de scientologi: "Astea sint elemente fundamentale in orice pedagogie normala". Pensionarul Ion Sava iese din sala cind aude cum trebuie un preot voluntar sa dea ajutor umanitar oricui are necesitate.

"Asta e un lucru de bun-simt, pe care fiecare dintre noi il facem fara sa vina cineva din afara sa ne invete", hotaraste Ion Sava, fost lucrator in uzina, care dintr-un motiv strict intelectual a fost din "90 incoace la intilniri si la adunari organizate de toate religiile si sectele care au trecut prin tara noastra: pasiunea pentru istoria religiilor. Andy Brunner, elvetian stabilit acum in tara noastra, zice ca scientologia l-a ajutat in tinerete sa cistige Campionatul elvetian de motociclism rally-raid si sa ajunga finalist la raliul Paris-Dakar. "Cred ca am adus si eu citiva adepti, pentru ca eu concuram cu insemnele scientologice pe costum", spune Andy Brunner, care crede ca scientologia e cea care face acum minuni cu fiul sau Brad, de 9 ani, de doua ori campion la karting in tara noastra si o timp in Elvetia.

Micuta, grasuta si cu voce de fetita, ca un erou de desen animat, Stefania Gitlan a stilizat toata viata la Balanel, Miaunel si Mihaela in cadrul Studioului de animatie Animafilm si a descoperit scientologia de citeva saptamini. Chinuita de indoiala la inceput, pentru ca sotul si fiul sau aflasera despre scientologie de pe Internet mai multe rele decit bune, Stefania Gitlan era hotarita sa discute cu scientologii "descoperirile" familiei. Acum, dupa ce a absolvit cursul de "Investigatii" la Asociatia Voluntarilor Umanitari declara sigura pe ea cu  certificatul in mina: "M-am simtit ca un fel de detectiv particular. Acum sint sigura ca nu ma va mai pacali nimeni".

Testele de personalitate, mijloc de recrutare

Conform enciclopediei online Wikipedia unul dintre mijloacele de recrutare a noi membri pentru Biserica Scientologica este un test de personalitate de 200 de intrebari, Oxford Capacity Analysis (OCA), care nu are nici o legatura cu celebra universitate. Rezultatatele testului sint trimise si celei mai apropiate organizatii scientologice din zona, si, spre deosebire de alte teste asemanatoare, care se rezuma sa descrie anumite trasaturi de personalitate, OCA are formulari precum "atentie urgenta" in zonele de personalitate pe care le considera mai subrede.

Controverse peste tot in lume

Site-ul BBC noteaza ca, in 2000, cinci membri ai Bisericii Scientologice au fost gasiti vinovati de un tribunal din Marsilia pentru ca au manipulat oamenii, facindu-i sa doneze bani Bisericii Scientologice, si au fost condamnati la inchisoare cu suspendare. "The Guardian" scrie ca Biserica Scientologica din Paris a fost amendata, in 2002, cu 8.000 de euro, iar presedintele ei cu 2.000 de euro pentru ca a continuat sa pastreze in baza de recrutare date despre persoane care cerusera stergerea lor de acolo. Conform site-ului BBC, in 1999, in Franta, o comisie guvernamentala a recomandat dizolvarea Bisericii Scientologice, pentru ca activitatile sale ar ameninta ordinea publica. Un raport inaintat pe atunci primului ministru descria biserica drept o secta totalitara care pastreaza dosare continind informatii confidentiale despre membrii sai.

Actorul american John Tra­volta l-a atacat dur pe un reporter al postului de televiziune britanic BBC, care a realizat un documentar despre metodele utilizate de practicantii sec­tei scientologice pentru atragerea de noi membri si care a avansat ideea ca acest cult s-ar baza pe "spalarea cre­ie­relor", noteaza publicatia britanica The Daily Mail. Vedeta a trimis o scri­­soare conducerii companiei BBC în care îl acuza pe jurnalistul John Swee­ney, reporter al unui program de documentare-ancheta foarte popular, Panorama, de "atitudine bigota", "prejudicii aduse imaginii" si "instigarea la ura împotriva religiei" sale.

 Travolta a mai cerut conducerii postului de televiziune sa interzica difuzarea pe post a acestui documentar despre scientologie, secta care numara printre membrii sai multe celebritati, precum Tom Cruise. Sweeney spune ca de când a început sa realizeze acest documentar, în care fosti membrii ai cultului au declarat ca au fost fortati sa se îndeparteze de propriile familii, a fost tinta unei intense campanii de intimidare din partea sectei scientologice.

Celebritati scientologice

Tom Cruise si Katie Holmes, John Travolta, Kelly Preston, Lisa Marie Presley, Juliette Lewis, Kirstie Allen, Jenna Elfman si Chick Corea sint celebritatile cu care se glorifica Biserica Scientologica. Tom Cruise s-a casatorit cu Katie Holmes dupa ritul scientologic anul trecut, in Italia, iar nasterea copilului lor a facut valuri in ziare internationala, care a sustinut ca Holmes a urmat canoanele lui Ron Hubbard si nu a rostit nici un cuvint in timpul nasterii. Motivul pentru care scientologii nasc cit mai pe tacute, conform www.silentbirth.org, e ca nu cumva vreun indemn de genul "Impinge! Impinge!", o ironie sau o replica sa-i ramina in minte bebelusului si sa-i dicteze mai tirziu in viata ginduri, emotii si boli psihosomatice. Din tara noastra, cei mai cunoscuti adepti ai scientologiei sint Paul Lambrino, intitulat print de tara noastra, si sotia sa, Lia.

 • Tommy Davis (Spokesperson of the Church of Scientology) and John Sweeney (BBC Panorama)
 • Church of Scientology Official Site
 • www.xenu.net
 • www.volunteerministers.org/index.html
 • www.scientologyhandbook.org/
 • www.scientology-asho.org
 • www.cs.cmu.edu/~dst/Secrets/index.html
 • en.wikipedia.org/wiki/Scientology
 • www.lermanet.com
 • www.scientomogy.com
 • www.scientology-lies.com
 • www.clambake.org

Scientology 101

Some crazy scientology stuff Mike Rinder (a big shot in the cult) lies to camera in regards to the churches policy on celebrities.

Ramai cu noi

Partenerii Nostri

 • Jocurile mele
 • Povestea jocurilor mele
 • SXC photos
 • Fite de fetite
 • Totul despre Dragoste
 • Click Anunt
 • I love games
 • A New Girl - Pentru Fete
 • www.PerfectLady.ro
 • Bijuteriile zodiei
 • Catalog Avon

 • Catalog Avon