Sarbatorile de iarna: secretul spiridusilor

In Scandinavia timpurilor pagane, oamenii credeau ca spiridusii casei le pazeau casele impotriva raului. Desi acesti spiridusi erau in majoritatea cazurilor binevoitori, se spune ca puteau deveni repede rautaciosi cand nu erau tratati cum se cuvine. De-a lungul secolelor au fost fie apreciati fie urati. Unii oameni credeau chiar ca erau spirite rele si canibali. Imaginea asupra spiridusilor depindea in mare masura daca o persoana era rautacioasa sau simpatica.

Cand Craciunul a devenit din nou popular, ca sezon al sarbatorilor, in mijlocul anilor 1800, scriitorii scandinavi ca Thile, Toplius, Rydberg au scris despre adevaratul rol al spiridusilor in viata moderna: magicieni ce sunt sacaitori intr-un fel, dar sunt adevaratii prieteni si ajutor pentru Mos Craciun. Ei sunt spiridusii Craciunului. Artisti ca Hansen si Nyström au completat imaginea spiridusilor, pentru noi.

La un moment dat se credea ca spiridusii locuiesc in satul lui Mos Craciun de la Polul Nord. Dar, in 1925 s-a constatat ca nu exista reni la Polul Nord dar sunt o multime in Laponia, Finlanda. Nimeni nu a reusit sa vada cu adevarat satul lor pentru ca pasajul catre el este un secret cunoscut numai de Mos Craciun si spiridusi. Stim ca este undeva pe muntele Korvatunturi in tinutul Savukoski din Laponia, Finlanda, care este pe granita fino-rusa..

Spiridusii sunt copii lui Gryla si Leppaludi, tatal si mama lor. Unii oameni spun ca sunt 13 spiridusi, unii spun ca 9, unii 6. Sunt foarte inteligenti si-l ajuta pe Mos Craciun sa produca jucariile pe care copii si adulti le comanda. Cunoastem cel putin 6 din indatoririle pe care le au. Iata-le alaturi de numele lor vestice:

Bushy Evergreen este inventatorul masinii magice de fabricat jucarii.
Shinny Upatree este cel mai vechi prieten is al lui Mos Craciun si cofondator al satului secret din Laponia.
Wunorse Openslae a facut sania lui Mops Craciun si o intretine pentru performante uimitoare. (Se presupune ca renii ating viteze mai mari decat luminile pomului de craciun.) Are gija si de reni.
Pepper Minstix este paznicul secretului localizarii satului lui Mos Craciun.
Sugarplum Mary este Capul Ospatului Dulce, si ajutorul sotiei lui Mos Craciun, cantata ca Mary Xmas.
Alabaster Snowball este foarte important. El este administratorul Listei celor Cuminti si Neastamparati.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro