Sarbatori de iarna: uratul cu surceaua

In zona Maramuresului se pastreaza multe dintre datinile si traditiile vechi. Unul dintre cele mai cunoscute este cel al surcelei.

Traditia spune ca, intr-o gospodarie, cel care se trezeste primul in dimineata de Craciun trebuie sa adune surcele de pe linga taietorul de lemne si sa le imparta celorlalti membri ai familiei, urandu-le “Buna dimineata lui Ajun!”.

In casele in care sunt fete de maritat sau baieti de insuratoare, cand li se ofera surceaua, trebuie sa li se ureze si noroc la maritat, respectiv insurat.

Totodata, in dimineata de Craciun, alt obicei e ca fiecare gospodina trebuie sa adune din poiata un somoiog de paie pe care sa-l puna pe lada de zestre si sa se aseze peste el, ca sa stea closca pe oua si sa vina la casa tot rodul bun de peste an.

De asemenea, femeile din zona Oasului nu pun mana pe ac in Ajunul Craciunului si nu inteapa nimic pentru ca, spune traditia, la vara insectele le vor intepa fructele din ograda si se vor strica.

Inainte sa se puna la masa de Craciun, gazda o inconjoara de trei ori pentru ca cei care sunt la masa sa fie sanatosi, sa aiba intreg anul rod bogat si noroc la animale.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro