Sarbatori de iarna: secretul Magilor

Magii au sosit si i-au facut cadouri copilului Iisus. Cati magi au fost? De fapt, Noul Testament nu spune. Se presupune ca ar fi fost trei pentru ca Noul Testament mentioneaza trei tipuri de cadouri: aur, tamaie si mir. Traditiile estice mentioneaza doisprezece.

Inteleptii Magi erau astrologi si veneau probabil din Persia sau Arabia Saudita. Se presupune ca aveau legaturi cu sacerdotii Zoroastrianieni, care practicau astrologia. Istoricul Herodot (secolul V IC) atesta puterea astrologica a preotilor Persiei.

Psalmul 72 vorbeste despre cum Cei Buni vor veni sa se inchine lui Mesia:

"Regii din tarsis si Insule vor oferi cadouri, regii din Arabia si Seba isi vor aduce tributul. Toti regii Ii vor aduce omagii, toate natiunile Il vor servi." (72:10-11). Isaia a profetit de asemenea cadourile: "Caravane de camile Il vor indestula, dromaderi din Midian si Ephah; toti din Sheba vor veni purtand aur si tamaie si vor proclama Inchinarea Domnului" (Isaiah 60:6).

Numele misterioase ale magilor

In AD 735, Sf.Bede a identificat magii intr-o opera intitulata Excerpta si Collectanea:

"Magii erau cei ce dadeau cadouri Domnului. Primul se spune ca ar fi fost Melchior, un batran cu par alb si barba lunga, care i-a oferit aur Domnului, ca unui rege. Al doilea, Gaspar dupa nume, tanar si imperb si rosu de emotie, L-a onorat ca Dumnezeu prin darul sau de tamaie, un dar catre divinitate. Al treilea, cu pielea tuciurie si acoperit de barba, numit Balthasar... prin darul sau de mir a stat marturie Fiului Domnului ce va fi sa moara."

Un pasaj dintr-un calendar medieval sfant, tiparit in Cologne spune: "trecand prin multe incercari si oboseala dupa evanghelie, cei trei intelepti s-au intalnit in Sewa (Sebaste in Armenia) in AD 54 pentru a celebra Serbarile Craciunului. Atunci si acolo, dupa celebrarea Misei, au murit: Sf.Melchior in 1 ianuarie la varsta de 116 ani; Sf.Balthasar pe 6 ianuarie la varsta de 112 ani; si Sf.Gaspar pe 11 ianuarie, avand 119 ani."

Martiriul Roman mentioneaza de asemenea aceste date ca zilele de Sarbatoare ale Magilor. Cele 12 zile ale Craciunului se termina pe 6 ianuarie cu Sarbatoarea Epifaniei intitulata de asemenea "Adoratia Magilor" sau Ziua celor trei regi..

Noul Testament specifica in mod clar ca vizita Magilor la Iisus nu a fost in noaptea nasterii sale, spre deosebire de vizita pastorilor la iesle, ci a fost mai tarziu cand Iisus statea intr-o casa din Bethlehem.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro