Secretul despre Boboteaza
In perioada de inceput a crestinismului, Nasterea si Botezul Domnului se celebrau in aceeasi zi. In obiceiurile romanesti de Craciun, mai cu seama in unele colinde, se pastreaza amintirea acestei perioade. De Boboteaza, dupa slujba de la biserica, preotul iese impreuna cu oamenii. In 6 Ianuarie este Epifanie (in limba greaca Epiphaneia a aparitie, manifestare); aceasta este o serbare antica in memoria venirii pe pamant a unui zeu, serbare preluata ulterior de crestini; Biserica a fixat aceasta sarbatoare pe data de 6 ianuarie, spre a inlatura vechea serbare a Zeului Aion. In aceasta zi se serbeaza aparitia Fiului Domnului pe pamant si venirea celor trei magi de la Rasarit.
Potrivit legendei, magii se ghidau dupa aparitia pe cer a unei stele (orietur stella a o stea va apare), cu o luminozitate neobisnuita, pornind de undeva din Orient indreptindu-se spre Nazaret, in Palestina. In acest mod, ei doreau sa onoareasca venirea pe lume a lui Mesia. Se spune insa ca acestia nu au fost nici crai (regi) si nici magi (scamatori), ci intelepti batrani (inteleptilor si savantilor li se acorda odinioara in Orient si titlul de Regi ai stiintei). Numele celor Trei Crai de la Rasarit, neamintite in evanghelii, s-au raspindit in sec.2-3 (Caspar, Melchior si Balthasar), ca fiind urmasii lui Noe: Caspar din Ham, Melchior din Sem, Balthasar din Japhet. Legende relateaza despre botezul celor Trei Crai de la Rasarit de catre apostolul Toma.
Tot legendele povestesc despre cei trei ca au devenit episcopi. In plus, se vorbeste despre serbarea Craciunului in anul 54, despre decesul celor trei magi si despre redescoperirea osemintelor si stramutarea lor de catre imparateasa Elena (mama imparatului Constantin cel Mare) la Constantinopol in biserica Hagia Sofia. La rugamintea episcopului Eustorgio (343-355), ramasitele celor trei crai au fost transportate la Milano. In 23 iulie 1164, moastele au fost duse de imparatul Barbarossa (Friedrich I, 1125-1190) la Koln (Germania).
Pana la urma, au fost date bisericii San Eustorgio din Milano in anul 1904. In unele tari vestice (romano-catolicii) , in ajunul zilei de 6 ianuarie, preotii inscriu cu creta pe usile de la intrarea caselor initialele C+M+B (Caspar, Melchior, Balthasar), anul si semnul crucii (spre a proteja locuitorii de cele rele). C+M+B sunt interpretate de catre altii drept initialele de la Christus Masionem Benedicat (Cristos binecuvinteaza aceasta casa). In sase decembrie, Isus a facut prima lui vizita la templul din Ierusalim, la varsta de 12 ani. La 30 de ani, in ziua de 6 decembrie, Isus a fost botezat de Ioan Botezatorul in apa Iordanului (se sarbatoreste Boboteaza). Intr-o zi de 6 ianuarie, Isus savirseste prima minune: transformarea apei in vin la nunta din Canaa.