Sarbatori de iarna: datina vergelului

Tot in ajunul anului nou, o alta datina este “vergelul” – act misterios menit sa prezica viitorul, la care participa mai ales, tinerii necasatoriti si parintii lor. Cei care fac "Vergelul" vor sa afle ce le prezice noul an, mai ales daca si cu cine se vor casatori.

Dar sa vedem cum se savarseste acest ritual.
In casa unei gazde, acasatorieti din vreme de "colceri" sau "chiematori" vin cei pe care ii intereseaza viitorul. Acestia arunca un obiect personal (inel, margea, pieptene, ban, cutit etc) intr-o cristelnita cu apa. Personajul cel mai important este "Vergelatorul".

El va prezice viitorul dar intr-un mod care va produce hazul. Ajutandu-se de doua vergele de la razboiul de tesut, acesta loveste in marginea cristelnitei, intonand o incantatie arhaica. Apoi va scoate fiecare obiect din apa, in functie de dorinta fiecaruia.

Talmacirea sensului obiectului este simpla: inel - casatorie, ban - avutie, pieptene - barbat certaret, cutit - scandal, piatra - casatorie amanata etc. Dupa ce toate raspunsurile au fost date, toti se aduna in jurul cristelnitei din care apa a fost inlocuita cu vin si petrecerea incepe.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro