Sarbatori de iarna: datina misterioasa a usturoiului
Luna decembrie poate fi numita si “luna sarbatorilor”. Incepand cu data de 30 noiembrie si cu sarbatoarea Sfantului Andrei si pana aproape de mijlocul lunii ianuarie, avem parte numai de sarbatori.
Aceste sarbatori sunt insotite de datini si traditii diferite. Se spune ca sarbatorile de iarna sunt cele mai spectaculoase din traditia romanilor.
Asa cum am mai spus, pe data de 30 noiembrie romanii isi sarbatoresc patronul spiritual, pe Sfantul Andrei. In noaptea din ajunul Sfantului Andrei se savarsesc niste obiceuri pre-crestine, menite sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodarilor. Ajunul Sf.Andrei este considerat unul dintre acele momente cand bariera dintre vazut si nevazut se ridica.
“Andreiu’ cap de iarna” – asa numesc bucovinenii aceasta sarbatoare – realizeaza legatura planurilor demonice cu cele benefice. Romanii cred ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor". Impotriva acestor primejdii este utilizat usturoiul.
Taranii romani isi ung casele, garajele, cotetele, usile si ferestrele cu usturoi strivit, pentru ca acesta impiedica intrarea duhurlor rele la oameni si animale. Indeosebi, acest usturoi cu rol de protectie, provine din cel menit cu un an inainte, in acelasi moment al anului.
“Pazitul usturoiului” este cea mai importanta actiune din aceasta noapte. Fete si baieti, vegheaza si petrec impreuna pentru a inzestra usturoiul cu proprietatile necesare. Forta magica cu care el va fi investit in ajunul de Sf.Andrei ii va ajuta pe toti sa treaca momentele de cumpana de peste an. Usturoiul va servi drept remediu terapeutic, va aduce petitori, va pazi salasurile de duhurile rele.
Fetele vor pazi bine usturoiul, pentru ca exista riscul de a fi furat pe furis de flacai. Pazit astfel, usturoiul va putea mai apoi sa asigure protectia fiintei umane, reusind uneori sa-i schimbe chiar destinul.
Tot in aceasta noapte oamenii aduc ramuri de visin in casa si seamana boabe de grau in diverse vase. Acest lucru se face pentru a verifica rodnicia viitoare a livezilor.