Sarbatori de iarna: adevarul despre Craciun
Cea mai veche referinta scrisa despre o sarbatoare ce marca reintoarcerea Soarelui este datata din Mesopotamia. Se tinea un festival de 12 zile pentru a-l ajuta pe zeul Marduk sa imblanzeasca monstrii haosului pentru inca un an. Sunt sute de structuri megalitice in toata Europa si locuri sacre in Americi, Asia, Indonezia si Orientul Mijlociu destinate solstitiului si echinozului. Chiar si culturile ce respectau un calendar lunar (bazat pe fazele lunii) pareau sa fi inteles importanta momentelor sezonale de schimbare a fetelor Soarelui.
In Anglia, este Stonehenge, iar in Irlanda, Newgrange, o structura circulara de stanci imense estimate a fi de 5000 de ani vechime, mai batrane cu secole decat si piramidele egiptene. Seahenge, un cerc pentru masurarea timpului din epoca de piatra, a fost cumparat abia in 1998 la Holme-Next-to-the-Sea in Norfolk, Maeshowe, pe insula Orkney in nordul Scotiei. Seahenge a fost datata intre aprilie-iunie 2050 IC. Aceste structuri au fost ridicate pentru a primi o raza de soare in camerele lor centrale, la apus, in solstitiul de iarna.
In timpurile pagane antice, ultima zi de iarna in emisfera nordica era sarbatorita ca noaptea in care Marea Zeita Mama a dat nastere copilului Zeu Soare. Mai este intitulata si Yule, ziua in care un bustean mare este adaugat unui foc in jurul caruia toata lumea dansa si canta pentru a trezi soarele din lungul sau somn de iarna.
In timpul romanilor, s-a transformat in serbarile in onoarea lui Saturn (zeul recoltelor) si Mithras (zeul antic al luminii), o forma de venerare a soarelui ce a ajuns in Roma din Siria cu un secol inainte, cu cultul lui Sol Invictus. Anunta ca iarna nu este vesnica, ca viata continua, si era o invitatie de a-ti pastra buna dispozitie.
Ultima zi de iarna in emisfera nordica este intre 20 si 22 decembrie. Romanii sarbatoreau saturnaliile intre 17 si 24 decembrie..
Pentru a evita persecutia din timpul festivalurilor pagane romane, primii crestini isi impodobeau casa cu ilice de saturnalii. Pe masura ce numarul crestinilor sporea si obiceiurile lor prelevau, sarbatorile au luat o turnura crestina.
Insa biserica timpurie nu a sarbatorit de fapt nasterea lui Christos in decembrie pana la Telesphorus, care a fost al doilea Episcop al Romei de la AD 125 la 136, si a declarat ca serviciul bisericesc ar trebui tinut in aceasta perioada pentru a sarbatori "Nasterea Domnului si Matuitorului."
Oricum insa, cum nimeni nu era sigur cu adevarat cand s-a nascut Christos, Nasterea era tinuta deseori in septembrie, adica in timpul festivalului evreiesc al trompetelor (Rosh Hashanah din zilele noastre). De fapt, timp de peste 300 de ani, oamenii au vazut Nasterea lui Christos in diverse date.
In anul AD 274, solstitiul a cazut pe 25 decembrie. Imparatul Roman Aurelian a proclamat data ca "Natalis Solis Invicti," festivalul nasterii soarelui invincibil. In AD 320, Papa Julius I a mentionat 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus Christos.
In AD 325, Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin, a stabilit Craciunul ca o sarbatoare fixa pe 25 decembrie. A mai stabilit si Duminica in a 7-a zi din saptamana ca de sarbatoare, si sarbatoarea mobila (Pastele). In AD 354, Episcopul Romei Liberius a ordonat in mod oficial credinciosilor sai sa celebreze nasterea lui iisus pe 25 decembrie.
Oricum insa, chiar si dupa ce Constantin a a oficiat 25 decembrie ca nasterea lui Christos, crestinii isi aminteau inca data ca o sarbatoare pagana si nu impartaseau bunele intentii ale imparatului. Craciunul nu si-a capatat recunoasterea oficiala printre crestini decat relativ recent.
In unele zone protestante sarbatorirea Craciunului a fost chiar interzisa. In Anglia, Oliver Cromwell a interzis sarbatorile Craciunului intre 1649 si 1660 prin asa numitele Legi Albastre, in credinta Craciunului ca o zi solemna.
Cand multi dintre protestanti au scapat de persecutiile bisericii catolice fugind in coloniile din toata lumea, interesul pentru sarbatorile vesele de Craciun a fost reaprins. Cu toate astea, Craciunul nu a fost nici macar o sarbatoare legala pana in secolul trecut. Si, tineti minte, in acel timp, nu exista nici un personaj care sa-l intrupeze pe Mos Craciun (Santa Claus).