Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Razboiul nevazut » RuneleAlfabetul runic a aparut prima data in randul triburilor germanice din centrul si estul Europei. Unele simboluri runice se pare ca au fost adoptate din alte alfabete, cum ar fi cel grecesc, etrusc si cel roman timpuriu. Runele au fost alcatuite din linii drepte pentru ca in felul acesta sa fie mai usor de cioplit in lemn sau piatra. Cele mai vechi inscriptii runice pe pietre dateaza din sec. al III-lea era noastra, desi probabil ca alfabetele runice au fost folosite cu cateva secole inainte.

Cea mai veche mentiune despre folosirea runelor, ca scriere, dateaza din jurul anului 200 d.c., insa vechile cronici ale nordicilor si anglo-saxonilor actuali consemneaza ca runele a fost folosit de sacerdotii celtilor - druizii - in practicile religioase, magie si divinatie, apoi simbolistica s-a transmis ca alfabet secret religios, inca din secolul VII i.c.

Cuvantul rhuna provine din termenul runa din limba gotica, ce inseamna taina, iar verbul runen semnifica a murmura tainic, a descanta, a invoca in soapta.

Migratia celtilor a determinat raspandirea rhunelor si la alte popoare in Europa, sub diverse alfabete, insa cea mai raspandita este "Vechiul Futhark" (numit astfel dupa primele sase litere) - popularizat intre anul 200 i.c. si secolul VIII d.c.
Traditiile spirituale ale popoarelor germanice, conceptia cosmogonica reflectata in mitologia nordica cuprind referiri clare ca simbolurile rhunice erau considerate drept o realmente palpabila punte de legatura cu puterile si Vointa Divina, prezenta in toate elementele si manifestarile Creatiei Sale, prin "zeii" (inalte entitati celeste) ce patronau aceste simboluri - insemne grafice simple reprezentative ale fortelor si obiectelor din Natura, un "limbaj" pe intelesul oamenilor.

Vechiul alfabet runic german sau vechiul Futhark continea 24 de rune. Primele 6 rune ale alfabetului formeaza cuvantul "futhark". Datorita faptului ca prin intermediul runelor s-a raspandit vocabularul in Scandinavia, unele simboluri runice s-au pierdut si alfabetul s-a redus numai la 16 rune.

Forma catorva rune s-a schimbat, in special runele reprezentand A/O, C/K, H, J, S si grupul Ng. De asemenea, schimbarile in limba au determinat adaugarea a 9 rune alfabetului pentru a compensa din punct de vedere fonetic in timp ce unele rune au devenit corespondentul altor litere. Acest alfabet extins la 33 de simboluri este cunoscut drept drept Futhorc-ul anglo-saxon. Insusi numele runelor a fost transcris relativ intact.

Runele su fost folosite pentru scris in numeroase limbaje, incluzand pe cel gotic, german, frizian, englez, danez, suedez, norvegian, islandez, lituanian, rus, ivrit, sau alte limbi semitice (datorita relatiilor comerciale cu khazarii pe "Drumul Matasii" - grup de turci trecuti la islamism, localizati ca stat independent intre 650 - 1016 in estul Europei, Crimea).

Aproape uitat complet din secolul al XVII-lea, alfabetul runic este reinviat la inceputul secolului de societatile screte germanice si reluat in anii ’70 de catre profesorul J.R.R Tolkien, specialist in domeniul literaturii medievale a Europei de Nord.

Actualul inteles al cuvantului "rune" este de mister, secret sau soapta. Fiecare runa are un inteles ezoteric si prorpietati asociate cu el dincolo de sensul obisnuit, pamantesc, precum si o valoare fonetica. Fiecare transpunere intr-un cavant sau o fraza semnifica concepte importante pentru persoana care le foloseste pentru ca sunt imbinate forta naturii cu cea a intelectului.

Toate runele sunt insotite de o poveste si au o legatura cu zeii scandinavici. Se spune ca Odin, zeul suprem al lui Aesir (neamul zeilor) a stat agatat in propria sa sulita de copacul lumii, Yggdrasil, 9 zile si 9 nopti pentru a dobandi cunostintele necesare descifrarii runelor. Cand runele au aparut sub el, Odin a coborat si le-a ridicat de jos si astfel a dobandit puterea runica. Mai tarziu, el i-a tranferat aceste cunostinte zeitei Freya, la Vanir. Aceasta in schimb l-a invatat magia. Heimdall, zeul luminii si cel care pazeste Aurora Boreala a fost cel care i-a invatat pe oamenii sa citeasca runele.


-Fehu=’Cattle’(wealth)
echivalent fonetic:F
BLINDETEA
-Inteles divinatoriu-Prosperitate, bani,karma, bunastare,armonizare cu nevoile fizice si financiare,scopuri,promovare,autocontrol,echilibrare.
-Intrebuintari magice.- Pentru bani afaceri promovare unui servici atingerea scopurilor,noi inceputuri incepereaunor noi activitati.

Fehu are doua aspecte:realitatea de zi cu zi a vietii tale si catalizatorul ce ne propulseaza dincolo de scopuri.El este ceea ceea ce noi cautam.Este de asemenea casa noastra.Fehu ne reaminteste ca noi trebiue sa ne asiguram fizic si psihic impotriva atacurilor spirituale zilnice. Ne aduce la realitatea zilnica si nu ne lasa sa suferim dupa lucrurile imposibil de obtinut.


-Uru:aurochs (energy)
Echivalent fonetic-U
De natura divina.
Salbaticia in oponenta cu blindul fehu.

Este runa Domnului, a miinii sfinte a preotilor samani. Si are doua fete: o fata buna si alta negativa.
Reprezinta constiinta existentei mortii ceea ce deosebeste pe om de animale.
Sensuri esoterice:energia,pasiune, vitalitate,instinct, sexualitate,fertilitate.Subconstient, irationalitate,Shamanic experience,mintea primordiala asociata cu Odin zeitatea(as shaman)

Intrebuintare magica:imbunatateste viitorul, mareste potenta sexuala si energia, pentru vinatoare.
Aurochs era o specie de bou salbatic similar taurului cu coarne lungi care se gasea odata in toata Europa care a disparut in secolul 17 .Acesti boi erau sacrificati cind un baiat ajungea la maturitate, in ritualui . Salbaticul auroh este opusul blindului fehu.Energia acestei rune este puternica,bruta,specific masculina, in sensul ca este pura,este elementul foc,focul primar.Baiatul care a ucis un asemena auroha ,intra in maturitate si a fost prin urmare initiat in primul nivel al misterelor.Constiinta ca sursa vietii este moartea.

-Thurisaz-Thornurisaz: =giant (gigant ) hardship
Echivalent fonetic-Th(thing)
-Inteles divinatoriu-greutate, evenimente dureroase, disciplina, intelegere, introspectie, concentrare.
-Intrebuintari magice- foloseste in studiu si meditatie, autodisciplina,stergerea unei situatii rele.(Se foloseste in neutralizarea vrajilor de tot felul si a atacurilor energetice.

-Ansuz=Odin(Wisdom)
echivalent fonetic-A (fall)
Inteles divinator-figura autoritara,conducator,echilibru dintre minte si corp, justitie, clarviziune,saman
Intrebuintari magice-decizii succes, conducere,ajuta in preziceri si magie.


Raido=riding( travel):Journey
echivalent fonetic-R calatorie
-Sens divinatoriu-calatorie pelerinaj, schimbare destin,progres,lectie de viata, cercetare cautare.
-Intrebuintari magice-Protectie in calatorii,usureaza schimbarile si aduce schimbari.Reface legaturi.Arata drumul potrivit si ajuta la alegeri.Calea cea dreapta.

Kenaz=Torch (understanding)-torta faclia.
echivalent-R(candle)FOC masculin
Sensuri divinatorii -intelepciune, vedere interioara,solutie la o problema,creativitate,inspiratie,iluminare
Intrebuintari magice-pentru inspiratii creative in studiu, fertilitate,pentru tratarea anxietatii si depresiilor nervoase.


Othila=o si thornila=land(property ) -o-proprietate.
Echivalent fonetic-O
Sens divinatoriu – proprietate, tara,om permanenta, sinteza,mostenire,casa,simt de apartenenta.
Folosire magica- pentru achizitionarea de proprietati, si de loturi de teren, pentru a completa un proiect, pentru intarirea legaturilor familiale.Gaseste punctul de sprijin al existentei.


Dagaz=day(productivity) -d-(this)-ziua
Echivalent fonetic-D
Sens divinator -fericire, succes, activitate, satisfactie, implinire.
Folosire in magie- aduce rezultate pozitive
Echilibreaza masculinul femininul si cele 4 elemente.Face legatura la natura cereasca a lumii.Simbolizeaza armonia cu mediul inconjurator si infinitul.

sursa, ghiceste cu o runa, ghiceste cu 3 rune, griceste cu rune in romaneste

Runa YR - Protectia Divina sau Arborele lui Odhin
Runa ANSUZ - Omul
Runa LAGUZ - Imaginatia
Runa ISA - Finalizarea
Runa THURISAZ - Protectie
Runa RAIDO - Voiaj
Runa MANNAZ- Justitie
Runa ALGIZ - Protectie
Runa ODAL- Imbogatirea
Runa URUZ - Vointa
Runa NAUTHIZ - Prevederea
Runa INGUZ - Bucuria
Runa INGUZ - Bucuria
Runa FEHU - Bunastarea
Runa DAGAZ - Ziua
Runa PERTHO - Roata Norocului
Runa JERA - Evenimente
Runa SOWELO - Secretul
Runa BERKANA - Fecunditatea
Runa EIHWAZ - Miscare
Runa KENAZ - Energie
Runa GEBO - Cadou
Runa HAGALL - Eliberarea
Runa TIWAZ - Dreptate
Runa EHWAZ - Miscare

 


Ramai cu noi

Partenerii Nostri

 • Jocurile mele
 • A fost o data un blog
 • Atunci NOI vom reveni
 • Povestea jocurilor mele
 • Totul despre Avon
 • lenjerie
 • SXC photos
 • Totul despre Dragoste
 • TUK TUK
 • I love games
 • A New Girl - Pentru Fete
 • www.PerfectLady.ro
 • Bijuteriile zodiei
 • Travelers Way
 • Catalog Avon

 • Catalog Avon