Remedii pentru stres si oboseala

Ce facem cand suntem foarte obosite si stresate? Luam medicamente? Mai bine nu. Luam vitamine si minerale? Ar fi o solutie, dar nu mereu cea mai optima. Atunci sa vedem ce putem face...

1. Vine, vine primavara / se asterne-n toata tara / floricele pe campii / hai sa le-adunam copii. Pentru cine nu-si aminteste melodia pe care o cantam cu totii in vremea copilariei, va pot spune ca este un exercitiu extrem de bun de vizualizare. Un exercitiu pe care il recomanda psihologii pentru cei foarte stresati. Nu vorbim despre ruperea unei flori ci despre posibilitatea de a forma un buchet urias, mental, de flori. Este important ca exercitiul sa-l faceti seara sau dimineata, pe cat posibil pe o muzica relaxanta – gasiti muzica de relaxare pe Internet. Cel mai bine este sa folositi melodii cat mai aproape de natura.

2. Multe dintre voi aveti senzatia, de dimineata, ca sunteti obosite. Nu este o senzatie. Pe durata noptii, in timpul somnului, temperatura corpului vostru scade, muschiis e relaxeaza, ritmul cardiac incetineste, tensiunea arteriala scade. Asa ca atunci cand va treziti brusc, corpul nu-si poate porni, dintr-o data, toate functiile. Multe dintre noi bem o cafea asa, ca de trezire. In fond cafeaua, pe langa accelerarea ritmului cardiac iti ofera si timpul necesar pentru a-ti intra in ritm.

3. Nu dormiti cu jaluzelele lasate sau cu draperiile trase. Este bine ca organismul vostru sa sesizeze cand se face ziua si sa dea semnul de accelerare a functiilor sale vitale. Mai pe scurt, sa va pregateasca de o noua zi. Da, daca este intuneric in camera, dormiti mai mult, pentru ca “senzorii” vostri receptioneaza starea de “noapte” si induc somn organismului, dar trebuie sa stiti ca somnul peste masura face rau organismului ca si cel insuficient – corpul isi iese din programarea lui biovitala si inregistreaza noile schimbari de ritm, incercand sa se obisnuiasca cu ele.

4. Este bine ca la micul dejun sa beti un pahar cu suc de portocale. Este suficient sucul de la o portocala. Recomandabil este sa beti o combinatie intre o jumatate de grapefruit si o jumatate de portocala. Nu puneti mai mult de o jumatate de grapefruit, pentru ca surplusul de acid folic poate declansa in voi o senzatie de foame si nu numai.

5. Este foarte important ca la serviciu si in familie sa nu traiti in tensiune. Daca aveti vreo colega care va enerveaza sau v-ati ecrtat cu ea, impacati-va. Gasiti o modalitate de a relua relatia la nivel cordial. Daca sunteti prea orgolioase, atunci impuneti-va ca ori de cate ori va uitati la acea colega sau vorbiti cu acea colega, sa zambiti. Zambetul este foarte important si va destinde interiorul.

6. Un bun exercitiu de auto-educare. Cand va treziti dimineata, intindeti-va, cascati, gemeti sau scoateti ce sunete va vin atunci in cap. Apoi mergeti la baie, uitati-va in oglinda si complimentati-va. “Buna dimineata Elena... ce bine arati in dimineata asta... Ce ochi frumosi ai... ce-ti stralucesc ochii... ce buze perfecte ai... etc. Este o dimineata minunata”. Este important sa rostiti asta cu voce tare, catre imaginea voastra din oglinda si sa o si credeti. Cu siguranta veti gasi lucruri care va plac la voi. Nu va legati de parul carunt, de grasimea care s-a pus pe burta, pe fund sau pe coapse. Luati lucrurile care sunt placute la voi. Este foarte important sa va simtiti bine in pielea voastra.

7. Sportul regulat este indicat pentru a elimina starile de oboseala. Iar pentru cele putin mai lenese, sex-ul este un bun sport, dar facut minim 40 de minute la intensitate maxima – adica tu sa fii activa si nu sa stai.

8. Somnul de dupa amiaza este nu doar indicat ci si necesar pentru ca organismul sa-si incarce bateriile. Atentie doar la ce ora va culcati si cat dormiti, pentru ca un somn lung va face sa stati treze peste noapte ori atunci nu ati facut nimic, pentru ca organismul oboseste.

9. faceti in asa fel ca ziua de luni sa fie cea mai usoara zi a saptamanii. Multe dintre femei sufera de sindromul zilei de luni, de faptul ca lunea este prima zi a unei noi saptamani de lucru si acre vine, mai ales, dupa zilele de sambata si duminica. Ca sa va faceti ziua mai usoara, lasati treburile mai grele pe alte zile si faceti doar lucruri simple, treburi casnice, administrative.

10. Nu va culcati mai tarziu de 23 – 23.30, iar inainte de asta cititi o carte sau ascultati putina muzica – nu va obositi ochii si mintea in fata televizorului.

Autor: dr. Ioana Florescu

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro