Femeile din lumea intreaga folosesc produse cosmetice pentru a-si pune in evidenta unele trasaturi sau pentru a corecta eventualele defecte. Tinerete fara batranete si viata fara de moarte pare sa prinda viata atunci cand vorbim despre produsele cosmetice.
Important este sa nimerim produsele cele mai bune pentru ca, din pacate, din continutul unor cosmetice ne pandesc pericole la tot pasul, existand riscul aparitiei unor efecte secundare nebanuite si de departe diferite fata de efectele pe care le asteptam de la produsul respectiv.
Uniunea Europeana insasi a recunoscut pericolul unor substante nocive care intra in componenta unor balsamuri si a altor produse cosmetice si care pot declansa nu doar mici iritatii ci chiar si cancere de diverse forme, motiv pentru care a interzis folosirea acestor cosmetice.
Din nefericire, multe produse vin din SUA si ajung direct in mana femeilor care nu se mai gandesc ce se va intampla cu fata lor sau cu trupul lor peste 10 ani, ci doar cum sa arate bine intr-o seara sau cu o anumita ocazie.
Propilparabenul si metilparabenul sunt substante chimice care afecteaza nivelul de hormoni din corp. Cu toate astea, putine sunt produsele de corp sau cremele hidratante in compozitia carora nu intra aceste substante. Un alt exemplu de substanta nociva este propilen-glicol-ul din deodorantele de tip stick si care, desi ajuta ca produsul sa fie repede absorbit de piele, introduce in organism o serie de impuritati si substante chimice nocive. Paraben
Este un produs chimic sintetic folosit ca si conservant pentru a impiedica viata si dezvoltarea unor bacterii, mucegaiuri si ciuperci. Numele folosite pe etichetele cosmeticelor pentru acest produs pot fi: methylparaben, ethylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, benzyl paraben. Toate reprezinta, in fapt, aceeasi substanta otravitoare si sunt din aceeasi categorie de chimicale. Influenteaza nefast hormonii: creste nivelul de estrogen si poate provoca, dupa cum spun specialistii, cancer de san.
Formaldehide
Formaldehidele sunt conservanti care se amesteca usor cu apa, sunt folosite in majoritatea produselor pe baza de apa cum ar fi gelurile de dus, sampoanele sau sapunurile lichide. In plus, formaldehidele au proprietati germicide, fungicide si dezinfectante. Pot cauza nu doar alergii ci si ast, dureri puternice de cap si chiar cancer.
Pesticide
Sunt substante folosite si in agricultura, evident ca in concentratii mult mai mari. Deocamdata nu se cunoaste cu exactitate ce cantitate din aceste substante este transmisa prin piele din cosmetice, insa se stie ca pot provoca tot felul de cancere, malformatii ale fetusilor, scaderea fertilitatii la barbati si boala Parkinson.
Atentie si atunci cand cumparati produse ecologice sau produse verzi pe care scrie NATURAL. Pentru ca cineva, nu se stie unde, a decis ca un produs care contine substante naturale in concentratie minima de 1% poate primi denumirea de produs natural. Si atentie la firmele care adauga la denumirea unui produs si numele de “natural”, pentru ca puteti intalni un produs de negul “XXX natural” iar cuvantul natural sa va induca efectiv in eroare.