continuare la Nu renuntati la vestibul! (I)
Rolul vestibulului
Combinatia celor trei zone, dispuse in urmatoarea ordine: terasa de acces, windfang si vestibul va asigura o izolare buna fata de exterior, deci o igiena a locuirii.
Astfel, vestibulul are mai multe scopuri:
1. Rezolva problemele legate de trecerea de la exterior spre interior: protectia fata de vant si diferenta de temperatura dintre cele doua medii, protectia impotriva umezelii si a ploii;
2. Are rol de zona de curatare a celor ce intra in casa (lasarea pantofilor si a hainelor umede si prafuite, indepartarea zapezii etc.)
3. Este spatiu de distributie si directionare a circulatiilor orizontale si verticale ale locuintei, de accea, in directa relatie cu vestibulul putem gasi si scara de acces la etaj;
4. Aici ne putem pregati si finisa tinuta de exterior, fara a mai fi nevoie sa strabatem casa pana in zona bailor sau a depozitelor de haine;
5. Putem primi prestatorii de servicii cum ar fi postasul, livratorii de produse, comis-voiajorii sau operatorilor incasatori, fara a fi nevoie sa-i plimbam prin locuinta;
6. Avem loc si spatiu pentru a intampina si a ne desparti confortabil de vizitatori sau de casa; ne putem odihni inainte de a pleca.
7. Aici pot fi amplasate la adapost contoarele si tabloul electric general, in functie de recomandarile distribuitorilor.
8. Aici se vor amplasa cuierul de chei, comanda de inchidere poarta si usa de garaj, interfonul si un telefon, intrerupatoarele iluminatului exterior si alte comenzi ale instalatiilor exterioare.
Elementele componente ale vestibulului si buna lor intrebuintare
Usa de la intrare este una dintre cele mai importante elemente. Dimensiunile sale trebuie sa varieze intre un minimal de 90 cm latime pe 210 cm inaltime (dimensiune gol) pana la 150 cm pe 250 cm cu supralumina. O suprafata prea mare de usa implica dificultati fara rost in programul locuirii, cum ar fi: probleme de incalzire a spatiului, disproportii intre suprafata vestibulului si usa, o greutate la manipulare a acesteia, probleme structurale de fixare, s.a.m.d.
Din punct de vedere estetic, usa trebuie armonizata atat cu ansamblul vestibulului cat si cu fatada. Sa ne bucuram de faptul ca aceasta poate fi tratata diferit la exterior fata de interior! In armonie prin contrast sau omogenitate cu stilul vestibului, zona usii de intrare trebuie marcata plastic pentru a se diferentia clar de usile celorlalte camere. Astfel, in afara de dimensiunea diferita (mai lata, mai inalta) se vor folosi ancadramente, texturi diferite, decoratii ce vor aminti de faptul ca „dincolo” este deja „afara”.
Depozitarile permanente sunt debarale pentru hainele de strada de sezon, pentru palarii, umbrele, pelerine de ploaie, incaltaminte, eventual haine de lucru pentru gradina. Se poate alege varianta dulapurilor inzidite cu cel putin o usa-oglinda in care ne vom vedea integral inainte de iesire, sau dulapuri izolate, preferabil obiecte vechi, pretioase, restaurate, in contrast cu un mobilier de hol ultramodern.
Depozitarile temporare, in principiu cuiere, pot fi si ele inzidite, fixate de perete, cu oglinda, agatatori de haine, stativ de palarii si umbrele, polite pentru chei si maruntisuri. O varianta eleganta este cuierul-pom care de asemeni poate fi o piesa veche restaurata, sofisticata si imprimand o tema scenografica vestibulului.
Locul de odihna este format dintr-o bancheta cu fotolii si masuta, conferind vestibulului o nota de pretiozitate pe langa rolul foarte practic al gruparii. Pe bancheta ne putem incalta si lustrui pantofii, ne putem odihni inainte sau dupa ce am intrat in casa, putem sta la discutii pe o perioada scurta. Bancheta si fotoliile pot fi set sau disparate (in acest caz vor fi asortate sau combinate cu umor), rezistente fara a fi greoaie si usor de intretinut. Se reomanda fierul forjat, lemnul usor sau materialele plastice cu huse si tapiserii din materiale naturale; sederea trebuie sa fie odihnitoare dar nu relaxanta.Locul de odihna poate fi luminat separat printr-o veioza sau aplica amplasata in imediata apropiere, impodobit eventual cu un mic vas cu flori si scrumiera.
Oglinda nu trebuie sa lipseasca din dotare! Inalta, practica si fara a avea o valoare artistica prea mare, ea va amplifica spatiul si va putea intra in combinaţie cu dulapurile sau cuierul. Trebuie sa se intretina usor si sa fie de buna calitate. Ideal este sa fie amplasata astfel incat lumina naturala sa cada direct asupra celui ce se oglindeste pentru a evita fenomenul de contre-jour.
Finisajele cum ar fi zugravelile si pardoselile trebuie sa fie rezistente la actiuni mecanice, deoarece vestibulul este unul dintre cele mai solicitate spatii din intraga casa. Pentru o protectie suplimentara se pot prevedea pazii din lemn sau din orice alt material la inaltimea umerilor sau a spatarului de scaun. Acestea pot fi frize de faianta, mozaic sau tapet in campul peretelui, asortate coloristic stratului finit.
Pardoselile cele mai recomandate sunt gresiile antiderapante cu stereotomii interesante marcand zone interesante ale vestibulului: centrul camerei, cuierul sau pragul usii de acces.Iluminarea si ventilatia vestibulului trebuie facuta atat natural cat si artificial.
Ferestrele pot incadra usa de acces, sau pot fi luminatoare colorate; lampile vor avea pe cat este posibil pozitie fixa (aplice sau plafoniere) si este bine sa fie in set, lumunand suficient zonele cele mai importante: oglinda, depozitarile si locul de odihna.
In speranta ca cele prezentate mai sus au reusit sa va convinga se nu mai renuntati la vestibul, concluzionam:
· Nu trebuie sa lipseasca zona usii de acces, zonele depozitarilor si a finisarii tinutei;
· Usa trebuie marcata plastic in compozitia vestibulului;
· Finisajele si mobilierul trebuie sa fie rezistente la uzura si usor de intretinut, fara sa fie greoaie;
· Jucati-va in amenajarea unui vestibul; din aceasta zona puteti sugera atmosfera specifica a locuintei (clasica, ultramoderna, rustica, etc.).
Acest loc este „salutul” casei.
Arhitect Catalina Bozero
Contact: bozeroka@yahoo.com