Orice constructie trebuie sa „debuteze” cu un vestibul. In contactul pe care il am zilnic cu beneficiarii, de multe ori m-am intalnit cu cazul in care acestia mi-au sugerat sa limitez aproape pana la excludere spatiul atribuit vestibulului. Le promit ca de fiecare data cand ii voi intalni nu ii voi mai saluta, caci, simplificat, vestibulul semnifica salutul cu care o casa te intampina. Locul de „buna ziua-buna ziua!”
„Aparatul intrarii”, cum este denumit de catre arhitecti, este o piesa importanta in economia relatiilor dintre spatiile unei constructii. Voit exacerbate si functionand ca un mecanism format din spatii-subansamblu la cladiriile cu functionalitate complexa cum ar fi spitalele, birourile sau locasurile religioase si culturale, aparatul intrarii la o locuinta se reduce la unul, doua, maxim trei spatii neaparat de trecere.
Componenta spatiala a intrarii unei locuinte.
Cea mai banala intrare este compusa dintr-un vestibul simplu, asa cum sunt cele ale apartamentelor de bloc. Adesea insuficiente dimensional in practica, vestibulul trebuie sa cuprinda urmatoarele activitati:
· Deschiderea larga a usii + persoana care deschide usa – aprox. 1,00 mp
· Zona depozitarii temporare a hainelor si incaltamintei de strada (cuier de haine + suport de palarii si umbrele) – aprox. 0,80 mp
· Zona depozitarii permanente a hainelor si pantofilor (preferabil ventilata si iluminata natural sau artificial) – aprox. 1,50 mp
· Zona de incaltare, imbracare si verificare a tinutei cu scaun, oglinda inalta si cutie cu ustensile de intretinere a pantofilor – aprox. 1,60 mp
· Zona de discutii si/sau odihna (compusa minim dintr-un jilţ si o masuta iluminata) – aprox. 1,50 mp
· Alte zone de deschidere a usilor catre camerele adiacente – aprox. 1,50 mp.Insumand suprafetele obtinem printr-o metoda empirica minim 8,00 mp.
Extinzand, deasemeni empiric, suprafata ideala pentru un vestibul ar fi cam 10% din suprafata apartamentului, iar pentru locuintele izolate pe teren, din suprafata construita a parterului.
Varianta dezvoltata a intrarii unei case cu curte mai poate cuprinde:
· Terasa de acces acoperita sau semiacoperita, corespondentul „prispei” muntenesti traditionale. Rolul acesteia este de protectie a uşii si fatadei de intrare plus zona de repaus.
· Windfang = spatiu minimal, in marea majoritate vitrat, care are rolul de „oprire a vantului” printr-un sistem de doua usi de acces folosite consecutiv la intrarea in casa. In spatele windfangului se afla vestibulul cu dotarile functionale descrise mai sus. Corespondentul traditional al windfangului este „marchiza” atat de uzitata la locuintele - vagon din zona Campiei Romane. (continuare...)
Arhitect Catalina Bozero
contact: bozeroka@yahoo.com
Contact: bozeroka@yahoo.com