Home » Razboiul nevazut » Mormonii

Mormonii (Biserica lui Isus Cristos a Sfintilor din ultimele zile)

in mod normal cunoscuta sub numele de Biserica Mormona numara in zilele noastre mai mult de 4,2 milioane de membrii, sprijina mai bine de 29.000 de misionari peste hotare. Mormonii sunt zelosi, bine organizati si chiar sinceri in propagarea religiei lor despre care ei sustin ca este singura credinta autentica crestina a vremurilor noastre. Mormonii afirma ca adevaratul crestinism a fost virtualmente disparut de pe pamânt cand in 1820 Joseph Smith Jr., fondatorul Mormonismului si principalul profet al organizatiei a fost ales de catre Dumnezeu pentru a restaura istorica religie crestina.

Conceptul esential care separa Mormonismul de Crestinism este invatatura mormona cu privire la Dumnezeu. Teologia mormona este politeista, afirmand ca exista mai multi dumnezei in univers care sunt condusi de catre un Dumnezeu Suprem (Elohim). Pe deasupra, fiecare barbat mormon poate atinge o inaltare/iluminare si poate sa devina el insusi un dumnezeu. Joseph Smith si succesorul sau, Brigham Young, l-au conceput pe Dumnezeu in termeni materiali si au sustinut, asa cum fac toti mormonii de astazi ca, Tatal are un trup de carne si oase, palpabil ca si al omului. Este Mormonismul de origine crestina ?

Aceasta ar putea fi o întrebare dificila atât pentru multi Mormoni cât si pentru unii crestini. Mormonii pretind ca ei includ Biblia printre cele 4 carti pe care ei le considera Scripturile Mormone, si ca crezul în Isus Cristos este central credintei lor, dupa cum indica chiar denumirea lor oficiala de, Biserica lui Isus Cristos a Sfintilor din Ultimele Zile (engl. The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints). De asemenea, multi crestini au avut ocazia sa auda Corul Tabernacolului Mormon cântând imnuri crestine sau sa fie impresionati de sustinerea de catre Mormoni a unor înalte standarde morale si a respectului fata de familie.

Nu înseamna aceasta ca Mormonii sunt crestini iar Mormonismul este crestin ? Pentru a gasi raspunsul corect la aceasta întrebare este necesar sa comparam cu atentie doctrinele fundamentale ale religiei mormone cu doctrinele fundamentale ale crestinismului clasic.
1. Biblia sustine ca exista un singur Dumnezeu si ca în afara de el nu mai exista altul (Deut.6:4; Isaia 43:10,11; 44:6,8; 45:21,22; 46:9; Marcu 12:29-34). În contrast, Biserica Mormona sustine ca exista mai multi Dumnezei (Cartea lui Avraam 4:3), si ca noi, la rândul nostru, putem deveni Dumnezei într-o împaratie celesta. De asemenea, Mormonii mai învata ca cei ce ating dumnezeirea vor avea copii spirituali, care li se vor ruga si închina acestora.

2. Biblia sustine ca Dumnezeu este un Spirit (Ioan 4:24; 1 Tim. 6:15,16), ca el nu este un om (Numeri 23:19; Osea 11:9; Romani 1:22,23) si ca a existat dintotdeauna ca Dumnezeu - omnipotent, omniprezent si omniscient (Psalmii 90:2, 139:7-10; Apocalipsa 19:6; Maleahi 3:6). În contrast, Biserica Mormona învata ca Dumnezeu a fost odata om ca si noi, care a progresat ajungând Dumnezeu, având acum un trup de carne si oase. Biserica Mormona învata ca însusi Dumnezeu are un tata si un strabunic, si tot asa pâna la infinit.

3. Biblia sustine ca Isus este singurul Fiu al lui Dumnezeu, ca a existat dintotdeauna, ca este etern ca si Tatal si egal cu acesta (Ioan 1:1,14; 10:30; Coloseni 2:9). Desi nu era cu nimic mai prejos decât Dumnezeu, la un moment dat Isus s-a facut trup pentru mântuirea omenirii. Întruparea lui a avut loc prin conceperea sa supranaturala de catre Spiritul Sfânt si nasterea dintr-o fecioara (Mat.1:18-23; Luca 1:34,25). În contrast, Biserica Mormona învata ca Isus Cristos este fratele nostru mai mare care a ajuns progresiv la dumnezeire dupa a fost mai întâi procreat, ca si copil spiritual de catre Tatal Ceresc si o mama cereasca si apoi, conceput fizic (trupeste) de catre Tatal Ceresc si o mama pamânteana.

4. Biblia sustine ca Spiritul Sfânt este Dumnezeu si ca el este omniprezent (1.Regi 8:27; Psalm 139:7-10; Ieremia 23:34; Fapte 5:3,4). În contrast, Biserica Mormona învata ca Sfântul Spirit este un duh sub forma unui om si ca doar influenta lui este prezenta pretutindeni.

5. Biblia sustine ca Tatal, Fiul si Spiritul Sfânt nu sunt Dumnezei diferiti, separati, ci doar persoane distincte ce se afla în Dumnezeirea Triunitara. În Noul Testament Fiul, Spiritul Sfânt si Tatal sunt indentificati separati, ca si Dumnezeu, si fiecare în parte este aratat actionând ca si Dumnezeu (Fiul: Marcu 2:5-12; Ioan 20:28; Filip.2:10,11; Spiritul Sfânt: Fapte 5:3,4; 2Cor.3:17,18; 13:14), si totusi Biblia învata ca acestia trei sunt în acelasi timp un singur Dumnezeu. În contrast, Biserica Mormona învata ca Tatal, Fiul si Sfântul Spirit sunt trei Dumnezei diferiti.

6. Biblia sustine ca omul a cazut în pacat si ca aceasta cadere a fost un mare rau, prin care pacatul a patruns în lume aducând condamnare si moarte tuturor oamenilor. Astfel, noi ne nastem având o natura pacatoasa si vom fi judecati pentru pacatele pe care le comitem ca si indivizi (Ezechiel 18:1-20; Romani 5:12-21). În contrast, Biserica Mormona învata ca pacatul lui Adam a fost un pas necesar în planul vietii si o mare binecuvântare pentru noi toti.

7. Biblia sustine ca jertfa de ispasire a lui Cristos este solutia pentru pacatul omenirii. Luând pacatele personale ale tuturora, din trecut, prezent sau viitor, asupra lui, în trupul sau, pe cruce (1 Petru 2:24), ca si Miel fara prihana al lui Dumnezeu, Cristos a satisfacut pe deplin mânia divina îndreptata asupra noastra, a tuturora, pentru ca toti cei ce-l accepta pe el sa fie iertati de Dumnezeu (2 Corinteni 5:21). În contrast, Biserica Mormona învata ca scopul ispasirii a fost de a obtine, pentru toti oamenii, învierea si nemurirea , indiferent daca-l primesc prin credinta pe Cristos, sau nu.

8. Biblia sustine ca suntem mântuiti doar prin har, fara faptele facute în neprihanirea noastra (Efeseni 2:8-9). Legea morala (Cele Zece Porunci) ne-au fost date pentru a ne face constienti de absoluta noastra incapacitate de a împlini cerintele lui Dumnezeu (Rom.3:20; 5:20; 7:7-8; Gal.3:19), iar legea ceremoniala (a jertfelor) ne-a fost data pentru a ne arata venirea Mielului lui Dumnezeu care urma sa înlature pacatul lumii (Ioan 1:29; Evrei 9:11-14; 10:1-14). Noi nu putem face nimic pentru a ne câstiga/dobândi mântuirea si viata vesnica deoarece fara Cristos suntem, din punct de vedere spiritual, "morti în pacatele noastre" (Efes.2:1,5). În contrast, Biserica Mormona învata ca viata vesnica în prezenta lui Dumnezeu (din "împaratia celesta") trebuie dobândita/câstigata prin respectarea diferitelor legi si reguli ale Bisericii Sfintilor din Ultimele Zile. Faptele bune sunt o conditie a mântuirii.

9. Biblia sustine ca Biblia este unicul, finalul si infailibilul cuvânt al lui Dumnezeu (2 Tim.3:16; Evrei 1:1,2; 2 Petru 1:21) si ca acest cuvânt va ramânea pentru totdeauna (1 Petru 1:23-25). În contrast, Biserica Mormona învata ca Biblia a fost corupta, ca îi lipsesc multe din "partile limpezi si valoroase" si ca nu contine plinatatea Evangheliei.

10. Biblia sustine ca adevarata Biserica a fost întemeiata divin de catre Isus si ca niciodata nu a disparut si nu va disparea de pe pamânt (Matei 16:18; Ioan 17:11; 1 Cor.3:11). Crestinii recunosc ca au existat vremuri de abatere si apostazie în Biserica, dar mai cred de asemenea ca întotdeauna a existat o ramasita care a pastrat esentele biblice. În contrast, Biserica Mormona învata ca a existat o apostazie totala si completa a Bisericii de la modelul întemeiat de Isus; aceasta stare de apostazie "înca predomina dar cu exceptia acelora care au ajuns la cunostinta evangheliei restaurate" a Bisericii Mormone.
Adauga link partener | TV Online  | Saci aspirator  | Calculator Timbru Mediu Calculator Timbru Mediu | Tractari Auto Rami  | Sac aspirator  | Saci de aspirator  | Web Design Bucuresti  | Revista online pentru femei  | Mireasa pentru fiul meu  | Transport containere  | Wordpress Complet Wordpress Complet | Ghidul frumusetii tale! Ghidul frumusetii tale! | Tractari auto ieftine  | Clinici de fertilizare din Romania Portal - Clinici de fertilizare din Romania | Narghilea Narghilea | Casa DEX Casa DEX | Fara contabilitate Fara contabilitate | Cine sunt Cine sunt | 

Ramai cu noi

Partenerii Nostri

 • Diana, zeita dorintelor tale secrete
 • Totul despre Avon
 • lenjerie
 • SXC photos
 • Totul despre Dragoste
 • TUK TUK
 • A New Girl - Pentru Fete
 • www.PerfectLady.ro
 • Bijuteriile zodiei
 • fitedefetite
 • Travelers Way
 • Catalog Avon

 • Catalog Avon