Mancarea gatita este nociva!
Putini sunt cei care nu au carii dentare, nu au vederea slabita sau care nu se imbolnavesc de gripa sau cine stie ce alte boli, mai usoare sau mai grave. Dar si mai putini sunt cei care stiu ca gatitul alimentelor distruge hrana din momentul in care se foloseste caldura. Orice hrana vie moare odata cu expunerea la caldura. Proteinele incep sa se “stranga”, sa se coaguleze, isi pierd structura care le mentinea forma.
La foc, ele sunt complet lipsite de orice nutrienti. Proteinele gatite odata ajunse in tractul digestiv se dezintegreaza rapid si dau nastere unor otravuri periculoase ca ptomaina, leucomaina, mercaptanii, amoniacul, sulfura de hidrogen, putrescina, cadaverina etc. Toate acestea trec in sange si produc numeroase boli. Gatitul face ca hrana, care ar trebui sa ne ajute, sa devina toxica.
Sute de cercetari amintite in cartea “Dieta, nutritie si cancer” editata de Consiliul National de Cercetare al Academiei Nationale de stiinta din S.U.A. demonstreaza ca toate procesele de gatire ce folosesc incalzirea hranei produc rapid mutagene si cancerigene care ajung in corpul celor care le consuma. Vitaminele sunt primele care sunt distruse de caldura. Mineralele isi pierd imediat contextul organic (viu) si se intorc in starea moarta, inactiva. Intr-o astfel de stare ele sunt percepute de catre organism ca deseuri.
Mai mult, mineralele anorganice sunt extrem de toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient esential, cu conditia ca sa fie intr-o forma biologica vie. In starea sa anorganica, chimic pura, afecteaza atat craniul cat si oasele. Fierul, in starea sa anorganica, produce hepatita si hemocromatoza. Grasimile incalzite sunt daunatoare pentru ca au in compozitia lor acroleine, radicali liberi precum si alte substante mutagene si cancerigene.
De cele mai multe ori, hrana gatita are nevoie de un timp indelungat de digestie, fapt care face ca organismul sa consuma foarte multa energie in procesul acesta. In plus, mancarea gatita fermenteaza repede si intra in descompunere odata ajunsa in intestine. Spre deosebire de mancarea gatita, hrana vie este aproape in totalitate absorbita inainte ca fermentii bacterieni sa inceapa procesul de descompunere a alimentelor.
O persoana care consuma mancare gatita are aproximativ 1 kg de bacterii intestinale, iar cea care foloseste exclusiv hrana vie are de cateva ori mai putine. Aproape 20% din fecalele celor hraniti cu alimente gatite reprezinta bacterii moarte, in timp ce hrana vie face ca acest procent sa fie uluitor de mic. Daca fierbeti sau coaceti un cartof si-l puneti apoi alaturi de unul viu (intreg), acesta din urma va fi neschimbat cateva saptamani dupa care va incepe chiar sa incolteasca, in timp ce cartoful gatit va fermenta in cateva zile.
Inchipuiti-va, asadar, ce este in intestinele voastre in functie de ceea ce mancati! Nimeni nu spune ca este usor sa ne schimbam obiceiurile peste noapte, dar nu este imposibil sa trecem treptat la un sistem de a manca mai sanatos pentru noi si organismul nostru.
Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:
Ultimele articole