Tipuri de lumanari... 

In marea lor diversitate de forme, arome si culori, lumanarile si candele se pot impart in trei mari categorii de clasificare in functie de: compozitia „combustibilului” sau a materialului suport, adica pot fi confectionate din ceara de albine, din parafina, din uleiuri vegetale si minerale in amestec cu esente volatile, fructe, flori sau alte obiecte cu rol decorativ; de rolul pe care il indeplinesc, adica pot fi decorative, cu rol religios (cu compozitie stabilita de canoanele religioase pe care le deservesc) si cu rol curativ, desigur aici ne referim la aromoterapie si cromoterapie.de utilizarea lor, cunoscand aici doar doua tipuri: de interior si de exterior; Prima categorie de clasificare este in principiu clara, dar trebuie mentionat faptul ca fiecare material folosit pentru a arde (un fitil de orice fel) trebiue coroborat cu scopul achizitionarii lampii.

Astfel, lumanarile din ceara de albine elibereaza prin ardere un miros placut, natural specific, dar total neindicat celor cu probleme de toleranta fata de produsele apicole.

Parafina nu are miros si este folosita de obicei ca atare (ptr. lumanari utilitare, cum ar fi: lampile pentru incalzirea uleiurilor, lumanarile religioase fara pretentii olfactive sau ca material de baza in compozitia candelor antialergice, terapeutice) ori in compozitii de uleiuri volatile si plante sau fructe, calitatea de baza a parafinei fiind, pe langa lipsa unui miros specific si consistenta transparent laptoasa care permite ornamentarea lumanarii cu flori, fructe sau imagini imprimate. 

Candele si lumanarile, pe langa fascinaţia luminii si puterea de a decora, mai au si calitati curative prin arderea sau încalzirea uleiurilor volatile. De acum 6000 de ani egiptenii cunosteau puterea aromelor si culorilor si influenta lor asupra sanatatii fizice, mentale, spirituale.

Aceste cunostinte s-au perpetuat intr-o forma sau alta in multe culturi occidentale de mai tarziu, consolidand bazele atomoterapiei si cromoterapiei ca stiinte ale ameliorarilor unor boli fizice, psihice sau mentale. Culorile si aromele sunt asociate cu emotii si dorinte specifice, de aceea sunt folosite pentru a izola si descrie reactii psihologice ca fericirea, veselia, furia, depresia si asa mai departe. Lucrul in taramul aromelor si culorilor pare empiric, dar, experientele repetate au dovedit rezultate bune in zone de vindecare diverse. 

Culoarea, aroma si efectele relaţionate  

 alb  vanilie Pace, puritate, sinceritate, echilibru
roz trandafir Dragoste si generozitate
portocaliu iasomie Putere, prietenie, succes
rosu muscata Energii puternice si pozitive directionate catre starea generala de sanatate, performante sexuale
albastru lavanda Inspiraţie, cunoastere
verde cuisoare Fertilitate, abundenta, noroc si profunzime spirituala
galben santal Dezvoltarea intelectului si a creativitatii
violet violeta Spiritualitate, intuitie

 In acest domeniu, ultima descoperire este lumanarea si candela cu flacara colorata prezentata in 6 variante de culori radiante.Sunt considerate lumanari sau candele de interior oricare dintre cele enumerate mai sus.

Pentru exterior, flacara trebuie protejata contra vantului si umezelii in instalaţii semiacoperite. Efectul decorativ deosebit al lumanarilor si felinarelor este dublat de utilitatea acestora in zonele de gratar sau a meselor de gradina, acolo unde instalatia de lumina electrica nu este functionabila.

Astazi, se disting mai multe sisteme de iluminare exterioara cum ar fi:sistemul Brolly LampR, consta in amplasarea unei lampi cu parafina lichida, protejata de un bulb de sticla in bratul unei umbrele de gradina ce adaposteste masa si scaunele de exterior.

Sistemul este foarte practic si se bazeaza pe un principiu simplu: amplasarea unei surse de lumina in centrul unei mese de gradina fara a fi nevoie sa demontam umbrela care ne-ar apara de ploaie, insecte sau vant. Flacara lampii de gaz este reglabila si amplasata la o inaltime potrivita astfel incat sa nu ii orbeasca pe cei asezati, luminand in acelasi timp si suprafata mesei.ghirlandele de lumanari si flori artificiale, inspirate din traditia sarbatorii indiene Diwali, sunt flexibile si pot impodobi atat ancadramentele de usi si ferestre, cat si zonele mai putin luminate ale gradinii.

In general acestea arata bine suspendate, dar le putem gasi orice intrebuintare, in functie de imaginatia si necesitatile fiecaruia. Sistemul consta intr-o retea oricat de lunga de suporti de lumanare bine fixati si cu un sistem de protectie contra accidentelor (incendiu sau rasturnare a lumanarilor), intercalati unor aranjamente de frunza si flori artificiale din materiale incombustibile.

Lumanarile parfumate contra insectelor sunt foarte practice in spatiile exterioare deschise, in gradini, pe plaja, pe terase si balcoane, care, pe langa lumina si parfumul pe care il raspandesc au proprietatea de a goni insectele din zona luminata fara a folosi substanţe insecticide.

Pot fi folosite si la interior in dormitoare, bai si camere de zi, durata lor de viata fiind de 50 de ore. Aceste lumanari speciale sunt antialergice, nontoxice, nu produc fum si protejeaza stratul de ozon si nu in ultimul rand sunt prezentate in diverse forme si culori, fiind foarte decorative.

Lampadarele de vant pot fi cu combustibil lichid (parafina sau gaz) si fitil sau cu locas pentru lumanare. Se prezinta in diferite forme si culori, cu sisteme de colorare sau marire e efectului optic al flacarii si se pot fixa atat pe perete cat si independent, pe stalp decorat. Ca sistem de iluminare prin flacara sunt cele mai sigure.

... si sisteme de fixare in suporti. 

Felinarele si lampioanele sunt recipiente de interior si exterior si constau dintr-un cadru rigid metalic sau din lemn, inchis cu panouri mici din sticla mata, transparenta si colorata, prevazute cu usita de acces direct la fitilul ce trebuie aprins. Acestea sunt prevazute cu sisteme de fixare a lumanarii sau cu rezervoare mici pentru combustibilul lichid (gaz, benzina, spirt dar preferabil parafina lichida).

Felinarele de vant si lampioanele se prezinta intr-o varietate estetica diversa si imprima spatiului populat o tusa rustic feudala in cazul felinarelor, sau nuante de sarbatoare orientala pentru lampioane.

Sfesnicele preluate in arta decorativa din repertoriul ustensilelor religioase, sunt cele mai cunoscute suporturi pentru lumanari. Este recomandat ca sfesnicele sacre sa nu fie folosite in scopuri laice. Cu unul, doua sau mai multe brate, din bronz, argint, sticla s.a.m.d., ele trebuie sa respecte o singura regula: sa fie folosite in pereche.

Amplasarea lumanarilor in fata unei oglinzi va spori atat intensitatea luminii cat si efectul amenajarii propuse.

Compozitiile cu lumanari, opaite si lampi cu flacara mai pot cuprinde aranjamente florale, vase, fructe, pietre si scoici, in functie de specificul camerei in care sunt amplasate si a temei alese.

Propunem scoici, stele de mare si pietre slefuite pentru bai, flori si vase pretioase pentru camerele de zi si dormitoare, fructe, legume si lampioane pentru bucatarii si gradini.

Opaitele din lut ars, ceramica sau sticla, cu combustibil lichid sau lumanari cu uleiuri in diferite arome sunt indispensabile pentru înmiresmarea aerului si  executarea terapiilor alternative prezentate mai sus.

Candelabrele si aplicele sunt caracterizate de amplasarea lor la o inaltime oarecare si sunt manevrate de obicei cu sisteme de ridicare, coborare si stingere speciale.

Suportii de lumanare sunt bine fixati, in compozitie cu picaturi de cristal, fier forjat sau vase cu flori suspendate.

Mojare si vase din sticla transparenta, sablata sau colorata in care fie sunt turnate lumanarile, fie plutesc in apa sau glicerina. Efectul acestora poate fi dublat de ornamentarea recipientelor cu flori, pietre sau scoici scufundate.

Rasteruri din fier forjat in care lumanarile se fixeaza in dispuneri geometrice plane. Acestea pot fi amplasate in apropierea semineelor, pe pardoselile din piatra naturala sau artificiala, in gradina sau pe treptele de intrare.

Toate aceste tipuri de suporti pot fi imbogatiti cu accesorii specifice cum ar fi: stingatoare cu clopot pentru candelabre si aplice, paravane metalice decorative pentru prevenirea propagarii focului spre obiectele invecinate, lupe si panouri colorate pentru amplificarea si colorarea luminii.   (continuare)

Arhitect Catalina Bozero 

Contact:

Puteti citi continuarea articolului pe:

http://horoscop-astrologie.ro/lumina-blanda-a-flacarii-iii.html

 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->
 • » Click to zoom ->

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro