Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Razboiul nevazut » Iarba fiarelorVechimea acestei plante se pierde in negurile istoriei romanilor. Pe un vas de lut descoperit la Romula, se poate citi urmatoarea inscriptie: “MARC-USTA RETI  OFE”, ceea ce inseamna, la o traducere simpla, “Iarba fiarelor lecuieste durerile”. Dar inscriptia trebuie citita si dincolo de textul propriu zis, stiut fiind ca scrierea dacilor putea fi citita in mai multe feluri, functie de impartirea cuvintelor din propozitia respectiva, intelesurile fiind multiple si uneori chiar contrare.

In felul acesta, inscriptia face referire nu doar la planta propriu zisa ci si la un corp de elita, niste preoti-luptatori ciudati care interveneau de fiecare data in situatii critice. Se spune ca forta luptatorilor era una spirituala si ca isi trageau fortele din adancul pamantului. Sarcina lor era de a proteja insemnele puterii divine, o sabie, o coroana de argint si un arc cu 3 sageti avand varfurile din safire. Cele 3 simboluri ar fi fost lasate de marele zeu Dak-sha, stapanul universurilor, mostenire pentru fiii sai, dacii. Iar pe ele nu putea sa puna mana decat unul dintre descendentii directi ai primilor daci, pentru oricine altcineva efectul fiind nul.

Intr-o localitate din judetul Ialomita, exista un cantecel in care se vorbeste despre iarba fiarelor ca fiind o zana buna. “Iarba fiarelor/ Si-a zburatoarelor,/ Doamna vie / Si aurie/Scuturi din aripi / Si zbori / La Padurea Alba/ Sa soimesti soimi albi/ Nu mai zbura / La Padurea Alba/    Sa soimesti soimi albi,/ Vino mai bine la X/ Si soimeste-i vatamatura/
Si fa-l curat / Ca aurul strecurat/ Cum Dumnezeu l-a lasat!”

In zonele de munte, planta se obtine altfel. Se face un tarc mic din nuiele de alun, dar atat de des incat printre nuiele sa nu se poata strecura nici macar o insecta. In tarc pun un pui de cartita sau de orbete, numit si catelul pamantului. Apoi poarta tarcului o inchid cu un lacat. Mama puiului va face tot posibilul sa isi salveze copilul. Cum nu poate sari gardul, se va duce in locuri anume de ea stiute de unde va culege un fir din iarba fiarelor pe care-l va aduce in gura. Cum atinge lacatul cu iarba, acesta se va sparge, pur si simplu. Bucuroasa ca si-a salvat puiul, mama va uita firul langa lacat, iar omul, care a pandit in apropiere vine si ia firul pe care-l ascunde in palma.

Batranii nostri spun ca iarba fiarelor e buna si ca sa descopere comorile de sub pamant. Unii spun ca planta este rosie doar pana la rasaritul soarelui, dupa care se face verde si nu mai deosebesti de celelalte fire de iarba. Altii spun ca se gaseste doar prin locuri pustii, mlastinoase. Doar cateva animale – ariciul, graurul galben, ciocanitoarea si catelul pamantului – stiu locurile in care creste planta magica si o culeg de fiecare data cand puii lor sunt prinsi si inchisi.In Transilvania se spune ca iarba fiarelor creste pe piatra, printre pelinite, ca are cap omenesc, pe cap poarta o micuta coroana si ca-si schimba locul in care vietuieste. Nu are nici un fel de radacini si nici frunze, doar un fel de aripioare.

Se spune ca ei isi datorau puterea deosebita vitejii legendari dar si haiducii care puteau rupe cu ea zabrelele si catusele. Insusi Pintea Viteazul a avut-o si a fost aparat de moarte. Iar vrajmasii l-au putut dobora doar impuscandu-l cu un glont de argint crestat si descantat, anume facut pentru asta. In realitate, iarba fiarelor creste prin paduri, pajisti, fanete si infloreste in iulie si august. Florile sunt mici, albe, in forma de stelute, iar frunzele sunt rotunde si acoperite de niste perisori rosietici, care dau plantei un aspect de rugina. Perisorii secreta un lichid vascos care ramane pe margine. Frunzele se pun pe bube iar puful semintelor se presara pe taieturi.

Multe sunt bolile care pot fi lecuite cu magica planta, dar asta o pot face doar cei care ii cunosc secretele din vechime. Cum natura isi are ciudateniile ei, tot astfel si iarba fiarelor isi are dublura sa naturala. este vorba despre roua cerului, o planta carnivora, foarte asemanatoare, care creste in zonele alpine si care e folosita pentru vindecarea tusei convulsive. Din pacate foarte multi o confunda cu adevarata iarba a fierului, drept pentru care sunt dezamagiti de efectele ei sau mai exact, de lipsa de efecte magice. Fara a vrea sa-i descurajez pe cei ce doresc planta magica, le atrag totusi atentia ca ea nu poate fi gasita decat de cei carora le e sortita. Ba mai mult, daca se intampla ca un profan sa o gaseasca, nu va sti ce sa faca cu ea. Lipsa descantecelor si a incantatiilor necesare pentru activarea puterii plantei va face inutila descoperirea. Oricum, merita sa cauti o planta deosebita ca iarba fiarelor. Si sa fii fericit cu ceea ce descoperi in spatele legendei. 

Eliszar


Ramai cu noi

Partenerii Nostri

 • Jocurile mele
 • A fost o data un blog
 • Atunci NOI vom reveni
 • Povestea jocurilor mele
 • Totul despre Avon
 • lenjerie
 • SXC photos
 • Totul despre Dragoste
 • TUK TUK
 • I love games
 • A New Girl - Pentru Fete
 • www.PerfectLady.ro
 • Bijuteriile zodiei
 • Travelers Way
 • Catalog Avon

 • Catalog Avon