Pentru ca acolo copilul tau isi poate pune in valoare capacitatile pe care le are sau poate sa ramana cu diverse sechele sau probleme psihice, functie de copiii din anturaj sau chiar din cauza educatoarelor sau ingrijitoarelor. In plus, pentru copilul vostru va fi o diferenta fantastica fata de mediul de acasa aceasta socializare, faptul ca este inconjurat de alti copii, unii mai buni, altii mai rai. De voi depinde cum isi va petrece acesti primi ani copilul.

E posibil ca micutul vostru sa refuze constant sa ramana la gradinita fara voi. Nu trebuie sa-l fortati pentru ca va avea impresia ca renuntati la el. In mintea sa micuta se va forma ideea ca a facut o prostie si ca de aia il duc parintii acolo sau ca, pur si simplu, nu e dorit acasa – caz in care se poate ajunge la gesturi nedorite.
Ca sa-i usurati acceptul pentru gradinita, va trebui sa mergeti cu el in diverse spatii de joaca destinate copiilor, unde va incepe sa se simta in largul lui jucandu-se singur (la inceput) apoi cu ceilalti copii din preajma. Este bine sa schimbati din cand in cand locul, pentru ca micutul sa nu se ataseze prea mult de el.
Supravegheati relatia copilului cu educatoarea
Vedeti daca cel mic este incantat de educatoarea sa, intrebati-l ce crede despre ea, daca o iubeste, daca ea are grija de el. Micutii nu stiu sa minta si veti afla daca educatoarea se implica in procesul educational. In acelasi sens, pastrati o legatura apropiata cu educatoarea (si obligatoriu cu ingrijitoarele), pentru a afla ce progrese a facut copilul vostru sau unde ar trebui sa interveniti voi in educatia sa. Nu va amestecati in povestile lor, in care cei mici se necajesc reciproc, ci vorbiti cu educatoarea si eventual cu parintii celuilalt copil dar fara ca cei mici sa fie de fata. Cei mici nu trebuie sa stie ca va implicati in viata lor pentru ca atunci vor avea impresia ca orice prostii ar face, voi ii acoperiti si le luati apararea. Nu uitati ca la gradinita, in rucsacelul lor sa le lasati un schimb pentru orice eventualitate: maiou, chilotei, ciorapi, tricou si pantaloni scurti. Plus o sticla mica de 0,5l cu apa, ca sa va asigurati ca bea apa pe care o doriti si nu apa de la chiuveta sau cine mai stie de unde. Nu uitati doua amanunte importante pentru copii: cand ii duceti la gradinita, luati-va la revedere de la ei, iar cand ii luati, sarutati-i si spuneti-le ca v-a fost dor de ei. Apoi intrebati-I, neaparat, ce au invatat la gradinita, ce au facut, cine i-a suparat. Veti constata cu surprindere ca micutii vor avea zilnic ce povesti.