O cercetare stiintifica pe tema infertilitatii, la care au participat peste 12.000 de cupluri din Paris a condus la descoperirea unei legaturi puternice intre varsta paterna si sansele unu barbat de a concepe.

Studiul sugereaza ca rata pierderilor de sarcina creste semnificativ in cazul tatilor cu varste de peste 35 de ani, in vreme ce sansele ca partenera sa ramana insarcinata scad drastic, in cazul barbatilor de peste 40 de ani.

Ceasul biologic barbatesc incepe sa ticaie in jurul varstei de 35 de ani, cand rata sarcinilor ajunge la 19,5%. La 40 de ani, rata coboara pana la 32%.

Rata sarcinilor este si mai afectata cand tatal depaseste varsta de 40 de ani, ajungand la doar 3%.

Varsta femeii a fost considerata pana acum principalul factor care afecteaza fertilitatea. In premiera, se ia in considerare si varsta paterna.

Potrivit doctorului Jacques Mouzon, autorul studiului, cercetator la Institulul francez pentru Studii Medicale: ''Oamenii sustin ca barbatii sunt fertili pana la o varsta foarte inaintata, eventual pana la 90 de ani.''

''Poate fi original uneori, dar produsul este diferit, si apar mai multe anomalii ale materialului genetic, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta'' declara specialistul.

Des O'Conner si Paul McCartney au tinut paginile ziarelor cu performanta de a avea copii la 72, respectiv 61 de ani.

Doctorul Allan Pacey, de la Universitatea din Sheffield, nu considera suprinzatoare rezultatele studiului.

''O serie de documente indica faptul ca barbatilor in varsta le este tot mai greu sa aiba copii. Un analiza din 2000 arata ca o vreme ce ai atins 40 de ani, esti doar pe jumatate mai pregatit sa ai un copil decat un barbat de 25 de ani.''

Unul din 10 copii din Marea Britanie, de pilda, sunt nascuti din tati de peste 40 de ani. Varsta paternala medie in Anglia si Marea Britanie este de 32 de ani.

 

Sursa: ziare.com 

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii