Detectiv in România

Putini sunt cei care, in copilarie, citind o carte politista sau vazind un film, sa nu-si fi dorit macar o data sa fie in locul viteazului si frumosului detectiv, a celui care rezolva orice caz si atrage dragostea femeilor. Numai ca, departe de imaginea idilica de pe micul ecran sau din romane, detectivul este inainte de toate un om normal, platit pentru ceea ce face si care nu reuseste sa solutioneze chiar toate cazurile. In România post-decembrista exista la ora actuala cateva sute de detectivi particulari atestati, majoritatea acestora provenind din rindul fostilor politisti, sportivi sau al fostilor ofiteri din cadrul serviciilor de informatii, care fie ca s-au indreptat de bunavoie catre sectorul privat fie au fost concediati in baza unor programe care vizau reducerile de personal din sectoarele respective.

Matei Stefan este detectiv de 6 ani, lucrand la firma unchiului sau, fost membru in garda lui Nicolae Ceausescu. In toata aceasta perioada s-a lovit de o serie de cazuri mai mult sau mai putin ciudate.

Rege pentru cateva zile

Ce inseamna detectiv in România?

 M. S.: Este mult diferita de ceea ce cred oamenii. Pentru ca munca noastra este, in primul rand, una informationala. Culegem informatiile pe care clientii nostri isi pot construi un caz legal. Pentru ca, la urma urmelor, intervenim acolo unde politia nu e abilitata sa intervina. Politia se ocupa de un caz dupa ce actiunea a avut loc, pe cand noi incercam sa prevenim actiunea sau sa-i diminuam efectele negative. Si poate ca nu o sa ma credeti, dar cele mai multe actiuni desfasurate au fost de ordin pur economic. De la verificari de acte, la miscari dubioase de active, preluari de creante si executari financiare. Am avut chiar cazuri in care patronii de firme ne solicitau pentru a le “recomanda” un boschetar pe numele caruia sa poata trece datoriile firmei lor, iar activele si celelalte imobilizari materiale si financiare, sa le treaca pe o firma noua. Sarmanul boschetar urma sa fie “rege pentru cateva zile”, apoi el urma sa atraga supararea creditorilor. Noi trebuia numai sa gasim un boschetar cu buletin, caruia sa-i facem viza pe un apartament inchiriat pentru cateva luni si apoi urma sa se faca transferul de proprietate pe firma respectiva. Datoriile, creditele, imprumuturile de orice fel treceau automat, asupra noului proprietar, iar creditorii nu puteau sa recupereze nimic, pentru ca bunurile si activele aveau un alt proprietar.

 Cine se numara printre clientii agentiei? De regula cei care vor sa afle daca ii insala sau nu partenerul, cei care vor sa stie cu cine ii insala acesta, oamenii de afaceri care inainte de a incheia o afacere mare si pe termen lung vor sa stie situatia financiara si materiala a partenerilor de afaceri, iubitorii de arta care vor sa afle unele obiecte de colectie. Evident, cei mai multi clienti sunt cei care-si suspecteaza partenerul de viata de infidelitate si vor sa afle cu orice pret cu cine. O zi de urmariri costa in functie de ore pana la aproape 80 euro, in care nu se includ cheltuielile neprevazute. Pentru a-si atrage clientela, Matei Stefan foloseste o strategie de marketing deosebita, o “gaselnita” cum singur o numeste. El ofera consultanta gratuita la prima sedinta, iar oamenii se duc la el cu fel si fel de probleme pe care vor sa le rezolve si pe care nu stiu sau nu pot sa le duca singuri la capat. In acea sedinta incearca sa-mi convinga clientul ca-l poate ajuta sau dimpotriva, ii recomanda o alta cale de rezolvare a problemei, eminamente legala.

M. S.: Avem clienti o serie de firme mari cu sute de persoane angajate, pentru care ni s-a solicitat fie supravegherea personalului fie cea a directorilor si a sefilor de departamente. Si asta o facem simplu, prin montarea unor camere miniaturale in tablourile de control, in monitoarele din calculatoare sau chiar in diverse obiecte de birotica, cum ar fi ceasurile de birou, in combinele si televizoarele utilizate. In ce ii priveste pe directori, este mult mai simplu, pentru ca montam diferite microfoane miniaturale in telefoanele mobile pe care firma le ofera angajatilor. Chiar si daca telefonul este desfacut, nimeni nu si-ar da seama ca acolo este un microfon de urmarire.

Nu este o ilegalitate?

M. S.: Daca ar fi vorba de telefoanele particulare ale acelor persoane, da, ar fi ilegal. dar fiindca e vorba de telefoanele pe care firma le pune la dispozitie, atunci este suficient acceptul sau solicitare administratorului.

Ati avut rezultate pozitive in urma acestor urmariri?

M. S.: Majoritatea discutiilor sunt personale sau de serviciu, dar am avut si persoane care tineau legatura cu cei din concurenta si le furnizau diverse informatii confidentiale. Cel mai recent exemplu este o firma de stat din domeniul petrolului care urmeaza sa se privatizeze integral si in care implicatiile sunt de ordinul miliardelor de... dolari. In spatele acestei firme se duce un adevarat razboi, mai multe firme fiind interesate de preluare si incercand, pe diverse cai, sa cumpere pachetul majoritar de actiuni inaintea concurentei. Si chiar atunci cand presa nu stia cine a cumparat actiunile, noi cunosteam identitatea cumparatorilor necunoscuti.

Detectivii de fantome

M. S.: Unii oameni de afaceri solicita protectie pentru convorbirile si intilnirile pe care le au. Unii vor barbati bine facuti, frumosi, care ies in evidenta prin constitutie, dar exista si persoane care au solicitat specialisti in lupta anti-terorista, oameni cu o fizionomie, hai sa-i spunem, infioratoare, pentru a-si impresiona partenerii de discutii si pentru a-i intimida. Iar altii vor, pur si simplu, o garda de corp care sa fie femeie. Frumoasa, capabila sa sustina o discutie pe orice tema si pregatite in lupta cu miinile goale sau cu armele din dotare. O sa va surprinda, dar in aceste cazuri, este mai scump detectivul femeie decit barbatul.

Ce caz v-a ramas la inima?

M. S.: A fost vorba de un caz de rapire a unui copil de sase ani. Era nepoata unui fost coleg de-al tatalui meu, care lucra in Politie si care ancheta un caz de coruptie si dare de mita la nivel inalt. Ca sa musamalizeze cazul, au rapit copilul de la gradinita si l-au amenintat ca daca aduce politia, micuta va muri. Va inchipuiti disperarea colegului meu si neputinta sa. Eu insa, nefiind implicat direct, am putut sa ma ocup de caz. Am aflat unde tin copilul si a urmat o interventie in forta a trupelor anti-teroriste, unul dintre rapitori fiind ranit grav in schimbul de focuri. A fost un caz la care toata lumea s-a sincronizat: si eu cu echipa mea si politistii care anchetau cazul si care l-au terminat inainte de operatiune – dar nu au depus dosarul pentru a nu crea probleme copilului – si in cele din urma, trupa de interventie, care s-a miscat extraordinar si nu le-a dat posibilitatea rapitorilor nici macar sa se atinga de arme. Cand am vazut-o pe micuta in bratele parintilor sai, a fost cea mai mare rasplata pe care o puteam primi.

Care a fost cel mai straniu caz?

M. S.: A fost vorba despre o femeie care a venit la noi sa ne spuna ca este deranjata zilnic de o... fantoma si ca sa facem ceva inainte sa inebuneasca. Fantoma aparea in fiecare seara, dupa miezul noptii si lovea mobila din casa. Atunci am apelat la serviciile unui exorcist si, ma credeti sau nu, clienta a fost foarte multumita, sustinind ca aparitiile au incetat.

Vi s-a cerut sa recuperati bani?

M. S.: Primim foarte multe solicitari pentru recuperarea banilor de la diferiti escroci, majoritatea clientilor crezind ca avand arme, le putem folosi pentru a le recupera prejudiciul. Asa ca multi sunt foarte dezamagiti cand le spunem ca noi lucram doar pe cale legala si ca legea nu ne permite sa folosim violenta.

Si totusi, ati recuperat si bani?

M. S.: Da, am avut cateva, dar am acceptat numai cand era vorba de o suma foarte mare de recuperat. Pentru ca si cheltuielile noastre, in aceste cazuri, sunt foarte mari. Nu trebuie sa uitam ca escrocii din ziua de astazi lucreaza foarte... legal si se folosesc de anumite scapari ale Codului penal. Treaba noastra a fost sa mergem pe firul banilor pierduti si sa demonstram fie ca banii au fost transferati in anumite conturi fie ca au fost virati unei alte firme, terte, sub forma platii unor servicii fictive. Astfel, in fata instantei, escrocii nu au mai putut sustine ca banii au fost pierduti in diverse speculatii bursiere sau ca nu au primit banii de la clientii nostri. Numai ca inventivitatea escrocilor este atit de mare ca uneori banii par sa se fi dizolvat, pur si simplu.

Incognito printre yoghini

M. S.: Avem parte si de cazuri mai dificile. De exemplu, in urma cu doi ani, a apelat la noi un politician foarte cunoscut, a carei fiica incepuse sa frecventeze cursurile de yoga ale lui Bivolaru. Fata plecase de acasa si orice au incercat parintii sa faca pentru a o face sa se razgandeasca, a fost inutil. In cele din urma ne-au angajat pe noi pentru a patrunde printre yoghinii lui Bivolaru si pentru a o proteja. Pana la urma am reusit sa o aducem acasa, dupa ce i-am demonstrat, cu inregistrari audio si video, din care reiesea clar ca prezenta interes pentru ca tatal sau era cine era. Vreau sa spun ca nimeni nu mi-a depistat cei doi oameni sub acoperire.

Va mai amintiti primul caz?

M. S.: Cine ar putea sa uite asa ceva? Dupa ce am obtinut atestatul de detectiv si ma si vedeam un adevarat Holmes de Dâmbovita, imaginindu-mi cazuri importante si care sa ma recomande pe viitor ca un super detectiv, m-am trezit la usa agentiei cu o doamna intre doua virste care voia sa-i gasesc... motanul. Animalul disparuse de doua zile si femeia era inebunita, pentru ca nu avea familie si felina era singurul ei prieten. In prima faza am vrut sa o refuz, dar cand mi-a pus pe masa 300 $, am linistit-o si i-am spus ca-i voi gasi motanul. De altfel, nu a fost deloc foarte complicat, pentru ca acesta se ratacise in apropierea blocului unde locuia. Cand i l-am dus, femeia nu mai putea de bucurie si mi-a promis ca o sa ma recomande la toate cunostintele ei.

Cele mai complicate cazuri pe care le-a avut au fost cele in care i se solicita eliminarea fizica a unei persoane. In aceste cazuri, Matei incerca sa-si convinga clientul ca poate obtine ceea ce vrea si pe alta cale, mult mai usoara si mai buna, printr-un razboi financiar care sa reduca posibilitatile materiale ale celui vizat. Aproape de fiecare data a reusit, cu o singura exceptie, in care un nepot cheltuitor se saturase sa astepte decesul unchiului sau bogat si voia sa grabeasca lucrurile.

M. S.: In acest caz m-am adresat celor de la politie si am organizat un flagrant, pentru a-l putea condamna pe respectivul. Numai ca legea este prea putin dura cu astfel de persoane si nepotul a scapat cu doar citiva ani dati si aia cu suspendare. Dar a pierdut averea unchiului sau, care a intocmit un testament straniu – la propunerea mea – prin care, daca deceda mai devreme de 15 ani, averea urma sa fie data  caselor de copii si caminelor de batrini, iar daca asta se intimpla dupa perioada respectiva de ani, nepotul urma sa primeasca 10% din avere pentru fiecare an in plus. A fost o gaselnita fantastica. Ma credeti sau nu, de atunci nepotul isi tine unchiul ca pe un bibelou, pentru ca si averea acestuia e pe masura.

Autor: Ariadna

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro