Specialistii in Psihologie si neurologie de la Colegiul de Inalte Studii Psihologice din Paris au incercat sa vada de ce exista diferente de gandire intre barbati si femei, dincolo de educatia fiecaruia. Problema a trezit interes inca din secolul trecut cand Paul Broca descoperea aria cerebrala a limbajului si afirma ca femeile nu ar trebui sa aiba drept de vot intrucit... au creierul mai mic decat al barbatilor.

Studiul actual a fost efectuat pe un grup eterogen format din 160 de persoane, 80 de barbati si 80 de femei, luati din toate categoriile de varsta si educatie. Cercetarile au pornit de la o ipoteza ceva mai veche, conform careia femeile si barbatii nu exploateaza la fel emisferele cerebrale.

Astfel, daca o femeie si un barbat s-ar afla intr-un labirint, ca sa iasa, o femeie foloseste, preponderent desenele de pe pereti in timp ce un barbat isi ia repere geometrice. S-a mai constatat ca exista, totusi, unele diferente functie de varsta persoanelor. Astfel, barbatii trecuti de varsta de 50 de ani sunt mai dotati dotati cerebral pentru orientare in spatiu si pentru problemele abstracte, in timp ce femeile sunt mai dotate pentru aritmetica.

Incercand sa ajunga la o concluzie, cercetatorii au pus subiectilor niste casti speciale, folosite pentru realitatea virtuala, conectandu-i, ulterior la niste aparate sensibile care inregistrau toate perturbatiile undelor cerebrale.

Participantii la experiment vizualizau diverse imagini proiectate, in miscare. Rezultatul a fost edificator: creierele femeilor au inregistrat o activitate acerba pe toata durata proiectiilor, aratind faptul ca acestea sunt mult mai influentabile decat barbatii la niste stimuli externi, in timp ce barbatii ramineau impasibili la cele mai multe imagini. In felul acesta se justifica si comportamentul femeilor care urmaresc telenovele si care plang de fiecare data cand personajul lor preferat pateste ceva rau.

Cercetarile vor fi continuate pentru a putea fi inteleasa diferenta dintre activitatea cerebrala a femeilor si cea a barbatilor. Iar daca creierul barbatilor e mai mare, ca volum, cu 250 cm cubi decat al femeilor, se pare ca lucrul asta e inutil in cele mai multe cazuri, ultimul cuvant avandu-l tot... femeia.

 Autor: Cristina

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro