Ce este Vointa? 

Daca ar fi sa dam o definitie, atunci putem spune ca vointa este capacitatea oamenilor de a-si trai singuri viata, de a-si controla comportamentul in cele mai diverse situatii si de a-i controla si pe ceilalti. Bineinteles, de la bun inceput trebuie sa facem o mare deosebire intre <dorinta> si <vointa>. In primul caz avem de a face cu visele noastre, cu trairile noastre mai mult sau mai putin constiente sau inconstiente, in care un rol deosebit il joaca subconstientul, adica acel bagaj de cunostinte ancestrale sadit in fiecare din noi. De multe ori dorintele sunt egoiste si temporale iar neindeplinirea acestora nu are un efect negativ asupra noastra. In schimb, <vointa> este cea datorita careia ne putem realiza visele, dorintele, nevoile, planurile noastre de viata.

Functie de capacitatile psihice ale fiecaruia dintre noi, neindeplinirea planurilor poate avea un efect negativ si consecinte dezastruoase atat in plan psihic cat si in plan fizic. Pentru ca vom ajunge sa spunem ca nu am avut suficienta vointa pentru a realiza ceea ce ne-am propus si ca noi nu suntem in stare de nimic. Asta este cea mai mare gresala a oamenilor, in marea lor majoritate si o astfel de parere ii transforma pe cei mai multi in niste loseri, niste oameni incapabili de a duce pana la capat o treaba. Ca sa puteti face ceva din voi, trebuie sa va cunoasteti, sa va acceptati asa cum sunteti si sa va doriti schimbarea. Nu poti obtine o schimbare daca nu recunosti ca ai nevoie de ea.

Un barbat (sau o femeie, vom aborda problema, pentru mai multa claritate, din punct de vedere masculin, fara vreo discriminare sexuala, ci pur si simplu pentru simplicitate, situatia fiind identica in cazul femeilor) timid si care pozeaza intr-un dur nu va putea niciodata sa se apropie de o femeie, punand esecul sau pe teama faptului ca, vezi Doamne, el este un tip inabordabil si cu sange rece, care dispretuieste femeia. In fapt, el este un timid si se teme ca daca cei din jur isi vor da seama, il vor trata ca atare. Acest individ, ca toti ceilalti, trebuie sa se accepte, sa se analizeze asa cum este si sa vada unde trebuie sa mai lucreze: atunci cand discuta cu partenerii de afaceri, atunci cand incearca sa abordeze o femeie, atunci cand vrea sa lege o prietenie.

Lucrand asupra unui alt puct al sau decat asupra celui slab, nu va obtine nici un rezultat, fiind apoi complet dezamagit de el si de aici, un intreg lant negativ care-l va afecta atat pe el cat si pe cei din jurul lui. Trebuie sa stim de la bun inceput ca vointa noastra este legata de impulsurile nervoase care ajung la creier.

Reteaua nervoasa coordoneaza intreaga functionare a organismului. Din pacate, cum la scoala nu invatam astfel de lucruri, e greu sa le stim, pur si simplu. Dar oricare dintre voi, ati constatat ca atunci cand sunteti motivati puteti face orice.

De exemplu, cei care urmeaza unele cure de slabire au o motivatie foarte puternica: iubitul sau iubita nu se mai uita la ei pentru ca s-au ingrasat. Sau vor sa cucereasca o noua femeie si atunci incearca sa o impresioneze prin puterea lor. Nu toti reusesc, ceea ce inseamna ca valoarea fortei nervoase puse in actiune de aceste persoane este mult prea mica si nu reuseste sa infranga setul de obisnuinte cotidiene. Acestia, de fiecare data se ascund in spatele unor afirmatii de genul “la ce-mi trebuia mie aia” sau “oricum nu s-ar fi intamplat nimic” sau “nu se putea ca o femeie ca ea sa se indragosteasca de mine”.

Dar astea sunt pur si simplu refugii ale incapacitatii noastre de a ne coordona viata asa cum vrem. Preferam sa ne lasam traiti de viata decat sa ne traim noi viata. Iar la final, cand vom trage linie si vom vedea care a fost rezultatul, vom spune ca noi n-am fi putut sa facem aia sau cealalta, desi stim, in sinea noastra, ca nu am mers pana la capat.  

Sa ne infrangem automatismul 

Primul lucru pe care trebuie sa-l infrangem este propriul nostru automatism, obisnuinta noastra. Pentru asta trebuie sa ne impunem un program complet diferit de cel pe care-l avem zilnic. Si foarte folositoare sunt o agenda, in care sa ne notam planul de a doua zi, pe ore si un mic ceas pe care sa-l punem sa sune la orele respective. Numai ca planificarea nu trebuie sa ramana doar pe hartie. Trebuie sa facem ceea ce am scris. Din aceasta cauza nu vom trece lucruri foarte greu de facut ci lucruri pe care, in mod normal nu le face.

De exemplu, dimineata cand ne trezim, primul lucru pe care sa-a facem inaintea unui dus sa fie 4 sau 5 flotari sau genoflexiuni, asa semi-adormiti cum suntem. Apoi, daca obisnuim sa facem dus cu apa calda, la sfarsitul dusului ne vom spala pe picioare (si pana la final pe intreg corpul) cu apa rece. Acelasi lucru il vom face si seara, chiar inainte de culcare.

In masina, in drum spre serviciu, ne fixam un numar de respiratii abdominale. Asta pentru ca noi, oamenii, in general, nu stim sa respiram. Inspiratia nu este profunda si nici expiratia. De aceea va propun un excercitiu care nu necesita un efort foarte mare dar care necesita concentrare din partea voastra.

Exercitiul se foloseste si de catre practicantii de arte martiale si este foarte usor si eficient, permitand o revigorare a organismului. Exercitiul incepe cu o expiratie. Mai exact, scoateti tot aerul din plamani si din stomac. Va tineti respiratia cat numarati pana la 5 (cresteti treptat, din 5 in 5, dupa un anumit numar de zile, functie de antrenamentul personal). Apoi inspirati pe durata a 5 secunde – trageti aer in piept si in abdomen timp de 5 secunde.

Atentie, aerul nu se trage dintr-o data si dupa aceia astepti pana la 5! Va tineti respiratia cat numarati pana la 5, apoi expirati pe durata a 5 secunde, dati aerul afara usor. Acesta este un ciclu complet, bazat pe inspiratie, expiratie si pauza egale, pe cate 5 timpi. Faceti 10 astfel de cicluri zilnic, marind, functie de voi, durata timpilor din 5 in 5.

Veti vedea ca dupa 3 saptamani veti fi mai vioi si mai stapani pe voi insiva. 

Negatie si afirmatie 

Multi dintre specialistii care va invata ce sa faceti si cum sa va intariti puterea de a vrea, capacitatea de autosugestie, uita sa explice care este diferenta intre o propozitie negativa si una pozitiva, lucru extrem de important pentru acest gen de antrenament. Toti spun ca, daca doriti sa fiti mai puternici, trebuie sa va autosugestionati, sa spuneti mereu “vreau sa am o memorie mai buna”, “vreau sa-mi controlez emotiile”, “vreau sa fiu mai puternic” sau “nu imi este teama”, nu imi este foame” etc. Se omite esentialul: organismul uman fiind, prin natura sa, de origine divina, nu recunoaste, in majoritatea cazurilor, negatia.

Corpul nostru fizic este construit pe afirmatie si nu pe negatie, pregatit sa invete permanent si nu sa respinga invatatura, pregatit sa primeasca iubirea celor din jur si nu sa o respinga, capabil sa vada si nu sa nu vada. Asa incat, atunci cand folosesti o propozitie negativa, subconstientul tau o transforma intr-una pozitiva. Ca sa evitati astfel de neplaceri cu un efect puternic, trebuie sa folositi doar propozitii afirmative. De exemplu, nu spuneti “nu imi este foame...” ci “sunt satul...” sau, in loc de “nu imi este frica”, pe care organismul vostru o va traduce prin “imi este frica...”, spuneti “sunt puternic, sunt curajos” etc.

La prima vedere s-ar putea sa nu remarcati diferenta, dar renuntarea la propozitiile negative va avea un efect benefic atat in ceea ce priveste psihicul vostru cat si asupra fizicului, stiut fiind faptul ca exista o stransa relatie intre cele doua.  

Exercitii pentru intarirea vointei personale 

Intarirea propriei vointe este in stransa legatura cu capacitatea noastra de concentrare si cu puterea de relaxare, elemente indisolubile pentru o vointa puternica. De aceea va voi prezenta doua exercitii simple dar complexe, care va vor ajuta sa va conturati relaxarea si concentrarea.  

Exercitiul 1

Faceti rost de un cilindru de tabla, gol pe dinauntru. Eventual luati o folie de tabla pe care sa o indoiti. Apoi desenati cu un marker un punct vizibil pe suprafata cilindrului sau in interiorul acestuia.  Va veti aseza pe podea, cu picioarele sub voi si va veti concentra atentia asupra acestui punct. Nimic altceva din camera nu mai conteaza. Respirati profund, abdominal. Tregeti aerul mai intai in plamani, apoi in abdomen. Pe masura ce timpul va trece, respiratia va deveni din ce in ce mai profunda si mai lenta.  Veti privi punctul desenat de voi pana cand va veti simti ochii obositi si inlacrimati. Nu fortati de prima data.

Este suficient daca exercitiul este practicat zilnic, pe durata a 5 – 10 minute. Tehnica de concentrare asupra punctului va fi complet stabilita atunci cand in fata ochilor veti vedea doar punctul vostru, tot ceea ce este in camera fiind ascuns intr-un fel de ceata.  Atentie: nu va impuneti sa vedeti ceata. Ea o sa apara atunci cand concentrarea va fi profunda si libera, nefortata.  La o concentrare mai puternica apare senzatia de curbare si de rotire a spatiului din jurul partii de jos a cilindrului, respectiv, partea de jos <fuge>. Pentru cei mai putin increzatori in fortele lor, se recomanda concentrarea asupra unui punct desenat pe hartie, din ce in ce mai mic. 

Exercitiul 2

Intr-o pozitie cat mai comoda - se recomanda, totusi, pozitia stand cu picioarele sub tine - inchide ochii si relaxeaza-te. Asculta toate zgomotele din camera, fara sa insisti prea mult asupra lor: troznitul mobilei, vantul care bate pe sub usi, o musca sau un tantar mai nervos. Nu insista asupra amanuntelor. Apoi lasa-ti gandurile libere, fara sa respingi nimic si fara sa te gandesti la ceva anume. In clipa cand un gand apare, lasa-l, dar nu-l continua.  Veti fi uimiti de cate ganduri sunt in subconstientul noostru. Urmatoarea etapa esete destinata imaginilor din creier. Lasati toate imaginile sa treaca, indiferent despre ce este vorba. Apoi, dupa un timp, alege o imagine sau mai multe si analizeaza-le pe rand.

Sunt in miscare? Cum se misca? Sunt alb-negru? Sunt color? Ce forma au? Ce miros au? Desi pare foarte usor, in practica exercitiul este extrem de dificil, pentru ca este diferenta intre a sti ce forma, culoare sau miros are un obiect si a le percepe cu ochii mintii. Pentru inceput, nu depasiti 4 – 5 minute cu practicarea acestui exercitiu. Concentrati-va atentia pe diverse obiecte, apoi treceti la chipuri de oameni si la propriul vostru chip. Foarte putini sunt cei care se pot vedea pe ei insisi atunci cand inchid ochii. Cei mai multi se stiu, dar nu se pot vedea. Incercati! (Este important ca succesiunea exercitiilor sa fie cea data aici, respectiv mai intai exercitiul 1 si apoi 2 si in nici un caz concomitent) 

Forta din  cuvinte 

Cei care citesc Biblia, nu inteleg semnificatia vorbelor, conform carora “La inceput era Cuvantul. Si Cuvantul era Domnul. Si Dumnezeu era Cuvantul...”. Par vorbe fara rost, am putea spune non-sensuri. Asta pentru ca in ultimii 2000 de ani am participat la o degenerare  speciei umane, la o pierdere a capacitatilor extra senzoriale native, pe care de-abia acum, invatam, destul de suspiciosi, sa le redescoperim in fiecare dintre noi. Tot mai multi sunt cei care apeleaza la hipnoza pentru tratarea unor afectiuni cronice sau in fata carora medicina clasica si-a dovedit neputinta. Si mai multi sunt cei care apeleaza la psiholog. Nu stim de ce, decat faptul ca, daca mergem la psiholog si vorbim cu el, ne vom simti mai bine. Acum multe sute de ani, la inceputurile crestinismului, rolul psihologului il avea preotul, duhovnicul.

Pentru ca ei, preotii, slujitorii Domnului, cunosteau secretul Cuvantului si aduceau alinare credinciosilor. Rolul cuvintelor in viata noastra este foarte mare. Daca, de exemplu, suntem la mare si plecam sa facem baie, vecinul de prosop nu se va uita la hainele noastre. Daca, in schimb, il rugam sa se uite, se va transforma in Cerber si nu va avea liniste pana cand noi nu vom iesi din apa. De asemenea, ca sa poti obtine ceva de la o persoana, trebuie sa-i ceri mult mai mult. Bineinteles, ca, de regula, esti refuzat. Dar, dupa un timp, daca-ti reinoiesti cererea, lasand din solicitare, vei fi gasit un tip rezonabil, chiar dragut. Interlocutorul tau nu-si va da seama ca, de fapt, l-ai manipulat prin suprasolicitarea ta.

Asa procedeaza patronii cand angajatii incep sa se planga de salarii mici. Unul sau cativa dintre angajatii care au abateri sunt concediati, iar restul va tremura la gandul ca-si poate pierde slujba, incat se va declara mai mult decat multumit cu salariul de care tocmai se plansese.  

Arta de a convinge 

Sa convingeti o persoana inseamna sa transmiteti cuiva idei sau dorinte care vreti sa fie acceptate. Pentru unii dintre noi este usor sa impunem cu forta sau folosindu-ne de avantajul  subordonarii. Dar cu adevarat reusesc sa convinga doar acei care se folosesc de cuvinte pentru a lasa impresia interlocutorului ca ideile ii apartin. Pentru a face pe cineva mai receptiv la ceea ce dorim trebuie sa ne pregatim interlocutorul in asa fel incat el sa fie sub influenta a ceea ce urmeaza sa spunem.

De asemenea, trebuie sa ne ferim sa-l facem pe interlocutor sa se simta stapan pe el si sa ne respinga propunerile. Tocmai de aceea, trebuie sa evitam sa-i cream interlocutorului o stare de dizconfort, o impresie dezagreabila. Daca vedem plictisul in ochii lui, trebuie sa schimbam vorba. Sa discutam despre vreme, despre salarii sau despre femei, despre orice i-ar face placere interlocutorului nostru. Cel mai bine ar fi sa ne cunoastem persoana cu care dialogam. Sa stim ce zodie este, ce studii are, ce preferinte culinare are, ce hobby-uri.

In felul acesta ne va fi mai usor sa legam o conversatie. Tot ceea ce ii place respectivului, ne place si noua. Astfel, cel de langa noi va avea placuta surpriza sa constate ca-n fata lui sta o persoana atat de apropiata, incat apropierea merge pana la identificare. Astfel ca respectivul nu va mai sti daca ideea voastra este a lui sau nu.

In timpul conversatiei este bine sa copiati gesturile celuilalt – atentie, nu sa-l imitati pe loc si daca e posibil, chiar si respiratia. Iar pe parcursul dialogului trebuie sa va priviti partenerul de discutii in ochi, fie intr-un singur ochi, nu in amandoi, pentru a inlatura senzatia de dizconfort provocata de o privire aleatoare sau la radacina nasului. Privirea nu trebuie sa fie fixa, imobila, pentru ca altfel interlocutorul va crede ca are ceva pe nas sau la ochi. Un alt punct esential pe care trebuie sa-l urmariti este daramarea argumentelor celuilalt.

Niciodata, nu trebuie sa contracarati o persoana direct. Lasati-o sa-si expuna argumentele si treceti mai departe, ca si cum ati fi de acord cu ele. Apoi prezentati-va propria pozitie speculand nesiguranta celuilalt sau in asa fel incat sa aratati nu ca pozitia lui nu este buna, ci ca a voastra este si mai buna. daca cineva va jigneste, nu-i raspundeti direct la provocari. Pastrati-va stapanirea de sine si nu aratati ca ati fost jigniti. daca ati suferit un esec in discutie, exprimati-va parerea asupra evenimentelor neplacute pe care nu le-ati vrea repetate, dar nu faceti nici un fel de comentariu.

Veti lasa impresia unui tip cu capul pe umeri, care stie ceea ce vrea si nu se lasa impresionat de nimic. Prin aceasta pozitie pasiv – activa veti impresiona puternic pe cei din jurul vostru si-i veti face sa-si puna intrebari in legatura cu persoana voastra. +sta este primul semn ca ati reusit sa va impuneti vointa chiar si in cazul unui esec, fapt ce va va spori popularitatea si increderea pe care cei din jur o vor avea in voi. Trebuie sa mai stiti un mic secret de a va impune in fata celorlalti: repetabilitatea fara repetare. Adica va veti prezenta aceeasi idee dar sub alte forme.

 Nu trebuie sa o prezentati sub aceeasi forma deoarece veti trezi suspiciunea interlocutorului. De exempluvreti ca anumite vorbe sa ajunga la o persoana cu care nu prea aveti de-a face. Atunci veti actiona prin intermediul unei persoane din anturajul acesteia. Veti vorbi cu intermediarul, ii veti spune ca l-ati remarcat de cand ati venit in firma, ca ati vazut cat de muncitor este, cat de deosebit este fata de ceilalti colegi ai lui. Ii veti spune ca l-ati vazut muncind cel mai mult si ca va plac oamenii care muncesc, ca poate o sa iesiti o data la o bere sau la o cafea. Il intrebi in ce cartier locuieste si ce preferinte are. Apoi, vei constata ca aveti aceleasi preferinte.

Nu impingeti discutia mai departe. Legatura cu intermediarul a fost facuta. Respectivul se va duce in biroul lui si va vorbi foarte frumos depre voi, facand posibila legatura indirecta cu persoana care va intereseaza. Continuati cateva zile acest joc, apoi, duceti-va in biroul cu pricina. Deja toti va stiu din auzite. Acum are loc primul contact vizual. Salutati-i pe toti, fara sa aratati ca va intereseaza cineva mai mult. Deja, dupa ce veti pleca din biroul in cauza, veti putea saluta oricand persoana care va intereseaza, in orice mediu ar fi: la serviciu sau pe strada. Pasul urmator este legatura directa si va fi prezentat mai departe.  

Destin sau Soarta 

Pentru cei care sunt dispusi sa faca ceva cu ei si pentru ei, le vom spune ca trebuie sa faca deosebire intre Destin si Soarta. Multi confunda aceste lucruri. Tot timpul auzi la televizor o gramada de specialisti care afirma ba ca omul isi are soarta dinainte stabilita, ba ca are liber arbitru. Ne ghidam viata zilnica dupa tot felul de horoscoape pe care le citim in reviste sau le auzim la TV, fara sa stim ce este, de fapt un horoscop. Cand vedem vreo tiganca care descanta sau da in bobi sau in carti, mergem repede la ea sa ne spuna ce vom face in viitor. Si asta doar pentru ca suntem foarte slabi pentru a sti ca viitorul este in mainile noastre, ale fiecaruia. Soarta este punctul de plecare si cel de sosire. Destinul este ceea ce exista intre punctul de plecare si cel de sosire.

Si in timp ce punctele de baza ne sunt date, ceea ce va fi intre ele este lasat la latitudinea noastra. este ca si cum avem de traversat un munte. Unii il ocolesc, altii il trec pe poteci marcate iar altii se catara din stanca in stanca. Toti vor ajunge in acelasi loc, dar unii mai devreme, altii mai tarziu, altii chiar deloc, se intorc din drum. Dar toti trebuie sa trecem muntele. Toti avem o Soarta, dar ne facem propriul Destin, putand evolua astfel mai repede. In conditiile in care refuzi sa-ti traiesti viata ti-ai pierdut dreptul de a-ti decide propriul Destin. Multi spun ca ce rost mai are sa traiesti intr-un fel sau altul, cand, de fapt, rezultatul este acelasi – Moartea. O viata-ntreaga ne pregatim de moarte.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro