Cum au aparut colindele de Craciun

Apostolii cantau cantece de rugaciune, multe bazate pe psalmi. Ca fondatori de biserici, entuziasmul lor a inspirat noile lor congregatii catre cantec. Insa din nefericire nu ne-au lasat copii ale partiturilor lor muzicale.

Una din cele mai vechi colinde de Craciun este din secolul IV, Jesus refulsit omnium, compusa de Sf.Hilary din Poitiers. In timpul secolului XII, Sf. Francis din Assisi a stabilit in mod oficial Colindele de Craciun in slujbele religioase. Ca patron al artelor, a inspirat compozitorii si poetii zilei sa faca muzica de Craciun. Cantecele usoare si vesele de Craciun au fost stabilite multi ani mai tarziu in Renasterea Italiana - anii 1400, timpul lui Leonardo da Vinci si Michaelangelo. Prima copie cunoscuta a unei colinde englezesti a fost scrisa de Ritson prin 1410. De-a lungul anilor, calugarii au contribuit si ei semnificativ la compunerea temelor muzicale biblice.

Cand Johannes Gutenberg a inceput sa-si invarta presa de tipar in 1454 copii ale colindelor au putut fi distribuite aproape gratuit. Oricum, trebuie retinut ca sarbatoarea de Craciun a fost suprimata de puritanii timpului; Craciunul nu a devenit popular pana tarziu in secolul trecut. De aceea, multe din colindele de Craciun pe care le cunoastem astazi nu sunt citate direct din Biblie si au fost compuse relativ recent.
Colindele de Craciun au fost interzise intre 1649 si 1660 in Anglia de Oliver Cromwell care presupunea ca Craciunul ar trebui sa fie o zi solemna. (Cromwell a abolit de asemenea si monarhia.) Cand protestantii, inspirati de Martin Luther, s-au alaturat bucuriei Colindelor de Craciun, multi au trebuit sa plece in Europa sub presiunea bisericii catolice. Au luat cu ei colindele de Craciun la noile lor case din toata lumea. In 1649, John de Brebeur a scris prima colinda americana de Craciun, intitulata Iisus S-a Nascut.

Din fericire, in Europa, cand colindele nu puteau fi cantate in biserici, si-au gasit locul in alta parte. Piesa religioasa, reintitulata in intreaga lume, Patimirea, a fost pusa in scena in Oberammergau, Germania in 1634 (si a fost jucata la fiecare 10 ani de atunic). In anii 1700, muzica lui Mendelssohn si Händel a fost adaptata si folosita in loc de colinde de Craciun.

Georg Friederich Händel s-a nascut in Germania in 1685. Casele regale britanice si europene au fost strans inrudite dintotdeauana, iar Actul Asezarii din 1701 a asigurat succesiunea protestanta a Anei la coroana. Händel, care a studiat si cantat in Europa, a parasit Italia la inceputul lui 1710 pentru Hanovra, unde a fost numit Kapellmeister al Electorului, George Louis. In august 1714, la moartea Reginei Anne, George a devenit George I, Rege al Angliei. Händel l-a urmat pe George si a adoptat nationalitatea britanica. la invitatia Ducelui de Devonshire, care era nerabdator sa promoveze muzica in Dublin, Händel s-a mutat in Irlanda. In 1742, a dat primul spectacol cu Messia in Music Hall, Fishamble Street, Dublin in ajutorul unor societati de caritate. Pana in 1170, celebra Messia era cantata in coloniile americane, cu doi ani inainte de prima reprezentatie in germania natala.

Händel a murit in 1759 si a fost ingropat in Westminster Abbey si recunoscut in Anglia ca cel mai mare compozitor al timpului sau. Messia era la fel de popular atunci ca si este astazi Craciunul Alb al lui Bing Crosby.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro