Cine a raspandit Craciunul

Figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita pe Sfantul Nicolae, care a devenit unul din cei mai tineri episcopi ce au fost vreodata la doar 17 ani. La 30 a devenit Episcop de Myra, un oras port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia Moderna. A plecat de la o casa bogata si a devenit binecunoscut pentru sprijinul celor in nevoie. Putea fi deseori vazut, inbracat in rosu si alb, roba de episcop si calarind un magar, inmanand cadouri copiilor.

In timpul Evului Mediu, multe biserici au fost ridicate in onoarea Sfantului Nicolae. In secolul XI, ramasitele sale au fost puse in sicriu intr-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat Bari si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi in care se daruiesc cadourile.

In timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a incercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost abolita in unele tari europene. Cel ce oferea cadouri a luat alte nume: in Germania, a devenit Der Weinachtsmann ("Craciunul"), Pčre Noël in Franta, Mos Craciun in Marea Britanie si in colonii.

Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul - numit New Amsterdam sub danezi si redeintitulata cand britanicii au preluat colonia - si au adus cu ei sarbatorirea lui Sinterklaas, numele danez al Sfantului Nicolae. Santa Claus este pronuntia americana pentru Sinter Klaas.

As early as 1773 "St.A.Claus" a fost mentionat in presa americana.

In 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din caverna adormita") a scris despre Sinterklaas in "O istorie a New York-ului". Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor intr-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care calatorea pe spatele unui cal in seara de Sfantul Nicolae.

Raspandirea Craciunului a fost impulsionata in 1820 de cartea lui Washington Irving "Cum se tine Craciunul la Bracebridge Hall".

In 1822, Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat un poem "Vizita Sf.Nicolae" (cunoscuta si ca "Noaptea dinainte de Craciun"). Craciunul lui Moore este un batran spiridus vesel care zboara intr-o sanie in miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a denumit renii cu numele pe care le cunoastem astazi, si metoda prin care Santa se reintoarce in cos.

In 1834, Regina Angliei Victoria si-a adus sotul german, Printul Albert, la Castelul, introducand in imperiu traditia bradului de Craciun si a colindelor ce se tineau in Europa. Cu o saptamana inainte de Craciun in 1834, Charles Dickens a publicat O Colinda de Craciun. Dickens a fost unul dintre primii care arata cititorilor sai un nou mod de a sarbatori batrana Sarbatoare de Yule intr-un fel modern. El a adaptat festivalul de Yule de 12 zile la o petrecere de o singura zi pe care o putea tine orice familie in propria ei casa in loc de a aduna un un sat intreg impreuna, dupa traditie. Dickens a stabilit "nucleul familiei" al lui Fred, Cratchits, Scrooge ca o rasplata de Craciun. O colinda de Craciun este plina de magie, mister si cantec. Colindele vesele s-au intors acasa. Era deja atat de popular incat nici biserica nici guvernele nu mai puteau ignora importanta Sarbatorilor Craciunului.

Charles Dickens a scris O Colinda de Craciun in 1834. Dickens a fost unul dintre primii care arata cititorilor sai un nou mod de a sarbatori batrana Sarbatoare de Yule intr-un fel modern. El a adaptat festivalul de Yule de 12 zile la o petrecere de o singura zi pe care o putea tine orice familie in propria ei casa in loc de a aduna un un sat intreg impreuna, dupa traditie. Dickens a stabilit "nucleul familiei" al lui Fred, Cratchits, Scrooge ca o rasplata de Craciun. O colinda de Craciun este plina de magie, mister si cantec. Colindele vesele s-au intors acasa.

In 1836, Alabama a devenit primul stat din SUA care a declarat Craciunul sarbatoare legala.

In 1837, cartea lui T.H. Hervey "Cartea Craciunului" a devenit de asemenea un best seller.

In 1860, ilustratorul american Thomas Nast s-a inspirat din povestirile europene despre Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor, pentru a-l crea pe Mos Craciun (Santa Claus).

Thomas Nast, ilustratorul si caricaturistul ce a creat magarul si elefantul pentru a descrie partidele Democratic si Republican, a contribuit cu propria lui viziune asupra lui Santa pentru revista saptamanala Harper din 1860 pana tarziu in 1880. Nast l-a descris pe Santa intr-o tunica rosie imblanita cu o centura lata de piele. In fiecare an adauga mai multe detalii versiunii sale despre legenda lui Santa, inclusiv atelierul de acasa de la polul Nord si Lista Neascultatorului si Cumintelului.

In 1885, Nast a desenat doi copii privind harta lumii si urmarind calatoria lui Santa de la Polul Nord pana in Statele Unite. In anul urmator, scriitorul american, George P. Webster, a preluat ideea, explicand ca fabrica lui Santa de jucarii si "casa sa, in timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse in gheata si zapada de la Polul Nord".

In 1907, Oklahoma devenea ultimul stat american ce declara Craciunul sarbatoare legala. An de an, tari din lumea intreaga incepeau sa recunoasca Craciunul ca zi in care se aniverseaza Nasterea lui Iisus.

In 1931 Haddon Sundblom l-a prezentat pe Santa ca pe un omulet rotofei mai degraba decat un spiridus, cu o fata joviala si o barba mare, intr-o reclama Coca-Cola. (Coca-Cola a fost client al agentiei de publicitate a lui Sundblom din 1924 pana la moartea lui, in 1976.) Astazi, Santa Claus a lui Sundblom coboara pe cos in intreaga lume.

In 1925, s-a descoperit ca nu existau reni la Polul Nord. Exista insa, oricum, o multime de reni in Lapland, Finlanda. In 1927 marele secret al adresei lui Santa a fost divulgat de Markus Rautio ("Uncle Markus") care era gazda popularei emisiuni "Ora Copiilor" la un post public de radio finlandez. El a declarat ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi din Lapland.

Korvatunturi - literar "Muntele Ureche" se afla in tinutul Savukoski, Lapland, Finlanda, pe granita fino-rusa. La 500 m (1,640 ft) inaltime, este de fapt un deal mai mare. Insa cele trei varfuri ale sale indicau raspunsul pe care copii lumii il cereau de ani de zile : "Da, Mos Craciun (Santa Claus) exista cu adevarat ." Si oficiul sau postal Oficial este in orasul Napapiiri, langa Rovaniemi, aproape de Muntele Korvatunturi. Muntele insusi este interzis oamenilor.

Astazi, multe din obiceiurile pagane sunt reflectate in Craciun. Iisus s-a nascut in martie, si totusi nasterea sa este celebrata pe 25 decembrie, in momentul solstitiului. sarbatorile de Craciun se termina in a 12-a zi de Craciun (6 ianuarie), aceeasi perioada cat se serba si reintoarcerea Soarelui de anticii romani si pagani. De aceea nu surprinde ca puritanii crestini - sau chiar crestinii conservatori - sunt deseori suparati deoarece Craciunul" nu este atat de religios pe cat ar trebui sa fie," uitand ca acesta nu a fost de fapt sarbatorit de loc pana relativ recent.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro