Companiile producatoare si distribuitoare de "pilule de a doua zi" pretind ca accesul liber la aceasta forma de "contraceptie de urgenta" va avea ca rezultat imediat mai putine avorturi. Totusi, cercetarile si raporturile demonstreaza ca situatia sta exact invers.
Astfel, numarul avorturilor a maricel cu 17% in Suedia in ultimii 7 ani, cu toata cresterea administrarii "pilulei de a doua zi", in aceeasi perioada de timp, conform unor date furnizate de reteaua LifeNews.com, care citeaza cotidianul suedez Dagens Nyheter.
[Nota red.: "Pilula de a doua zi", sau "planul B" este un tip de "contraceptie de urgenta" care se administreaza in initiatoarele ore dupa contactul sexual. Pilula contine o cantitate foarte mare de hormon, care ucide embrionul, provocand un avort timpuriu. Pilula are deci efect abortiv, denumirea de "contraceptie de urgenta" fiind eronata, intrucat ea se administreaza ulterior momentului fecundarii. Totusi, "pilula" este promovata ca o alternativa la avort si promovata de sustinatorii "drepturilor reproductive" pe motiv ca ar reduce numarul avorturilor chirurgicale – ceea ce, se dovedeste, este gresit. In cuprinsul acestei news prin "avort" ar trebui sa se inteleaga "avort chirurgical"].
"Pilula" a devenit disponibila in Suedia in 2001. De atunci, vanzarile medicamentului s-au triplat in capitala Suediei si s-au dublat la nivelul intregii tari.
Desi promotorii ei ii fac reclama zgomotoasa, privind-o ca pe un panaceu pentru reducerea avorturilor, totusi, noile statistici arata 37.205 avorturi in Suedia in anul 2007, mai mult cu aprox. 17% fata de 30.980, inregistrate in anul 2000. In Stockholm, au fost facute 10.250 de avorturi in 2007 – o sporire cu un procentaj de 6. 9, in doar un an, fata de cifrele din 2006.
Cresterea avorturilor, in ciuda folosirii "pilulei de a doua zi", nu este o surpriza nici in Scotia, conform aceleiasi surse. Oficialii scotieni au constatat ca numarul avorturilor a maricel in 2007 pentru al 3-lea an consecutiv, in ciuda posibilitatii femeilor de a folosi "contraceptia de urgenta". Cresterea inregistrata este de 4%, conform unui raport din partea Serviciului Britanic National de Sanatate, care a centralizat un cifra de 13.703 intreruperi de sarcina in 2007, fata de 13.081 in 2006 si 12.603 in anul anterior – deci o ridicare de aproximativ 3,8%. Aceste numere sunt "recorduri" in Scotia, de cand in Marea Britanie avortul la cerere a fost legalizat in 1967.
Nu numai ca promovarea agresiva a "pilulei de a doua zi" a dus la mai multe avorturi, dar a dezvoltat si numarul femeilor care apeleaza repetat la procedura chirurgicala. Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie raporteaza ca mai mult de5% din femeile care au avut un avort in Scotia anul trecut, 26.3%, sau mai exact 3.600, au mai facut unul sau mai multe avorturi anterioar, conform statisticilor guvernului.
Dr. Joseph Stanford, profesor asociat in medicina de familie si preventiva la Universitatea de Medicina din Utah, a sustinut pentru LifeNews.com ca, din studiile pe care le-a intreprins impreuna cu colegii sai, in Europa, China si SUA, "pilula de a doua zi" nu reduce avorturile si din pricina ca are o eficacitate mult mai scazuta decat in 89% din cazuri, cum pretind fabricantii acestora. "Noi am facut o analiza precisa care arata ca metoda este eficienta numai in 72% din cazuri, si chiar acest procent este optimist," a indicat Stanford.
autori: Provita Bucuresti si Altermedia