Cine a fost Mos Craciun?!

Cel mai faimos aducator de cadouri este Mos Craciun (Santa Claus sau Sinterklaas), izvorat din personajul Sfantului Nicolae, patronul sfant al copiilor.

Insa pentru ca sarbatorirea Craciunului nu a fost intotdeauna respectata, si pentru ca originile sarbatorilor de Craciun se regasesc in festivalurile pagane, mai sunt multi alti aducatori de cadouri.

In Rusia comunista, unde crestinismul a fost scos in afara legii, Mos Craciun a devenit Mos Gerila, imbracat in albastru in loc de traditionalul rosu al Craciunului.

In Europa timpurie, unde sarbatorile pagane au supravietuit inainte de a fi inlocuite treptat de semnificatiile crestine, festivitatile se tineau pentru paza impotriva spiritelor rele. Cerbul Yule Buck, de exemplu, nu facea cadouri ci le cerea.

Italia are o femeie Mos, intitulata La Befana. In unele parti ale Rusiei, cadourile erau distribuite de Babouschka, o intruchipare a bunicii.

In Germania, Christkind, un inger mesager al lui Iisus, o fetita frumoasa cu o coroana stralucitoare de lumanari, aduceau cadourile.

In unele tari, pruncul Iisus aducea cadourile, in altele, cei trei intelepti. Insa in majoritatea tarilor, figura rotunda si vesela a lui Mos Craciun (Santa Claus) face onorurile.

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro