Aproape 20% dintre cuplurile din Romania se confrunta cu probleme de infertilitate. Infertilitatea este definita ca imposibilitatea unui cuplu de a avea copii desi ifac sex regulat si fara protectie. Din pacate, putine sunt cuplurile care pot trece usor peste lipsa copilului, mai ales daca asta se intampla dupa ce femeia trece de 30 de ani. Mai intai cuplurile vor face analize peste analize si culmea este ca acestea vor iesi perfect. Concluzia medicului ginecolog: aveti tot ce va trebuie, acuma trebuie sa aveti rabdare. Dar cum sa-i spui marelui specialist ca ai avut rabdare ani de zile si ca ceasul biologic ticaie in nestire?!
Si atunci dai mai intai vina pe tine. Si vina este cu atat mai mare cu cat, pana la vremea respectiva nu ai ramas insarcinata niciodata, oricati parteneri ai fi avut. Te gandesti ca “esti defecta” si asta te va afecta. Apoi, dupa un timp iti dai seama ca poate nu tu esti cea care are probleme, ci el. Si imediat ce vei realiza asta, il vei privi aproape ca pe un dusman, ca pe un individ care nu este in stare sa-ti daruiasca un copil. Si te gandesti foarte serios daca sa faci copilul cu alt barbat. Dar medicina iti ofera alternativa fecundarii artificiale si a fecundarii in vitro. Asa ca iti propui sa mai incerci si aceste doua metode inainte de a renunta la relatia cu el.
Infertilitatea accentueaza… infertilitatea
Poate parea paradoxal, dar imposibilitatea de a avea copii declanseaza tulburari emotionale si afecteaza sistemul nervos. Prin stresul provocat acestuia, randamentul reproducator scade si mai mult, o data cu posibilitatea ramanerii insarcinate. Evaluarea celor doi viitori parinti trebuie sa abordeze sarcina din toate etapele producerii ei: ovulatie, transportul ovulului, viabilitatea spermatozoizilor, ejacularea in vagin si fertilizarea, receptivitatea mucusului cervical.
Prima analiza efectuata este spermograma, o analiza prin care se determina capacitatea barbatului de a produce spermatozoizi cat si vitalitatea acestora – din pacate exista situatii in care organismul barbatului poate produce spermatozoizi dar care nu au viata lunga si deci sunt in imposibilitatea de a fecunda vreun ovul.
Daca spermograma nu este normala se vor efectua analize complementare urologice si endocrinologice. In paralel, la recomandarile medicului specialist se vor efectua dozari hormonale menite sa normalizeze situatia; pentru asta se va folosi testosteron (sau testosteron liber), Prolactina, LH, SHBG, Estradiol, FSH, hormoni corticosuprarenali, hormoni tiroidieni. Nu mariti si nu micsorati dozele recomandate pentru ca efectul poate fi devastator.
Daca in urma acestor dozari se va constata vreo dereglare hormonala, aceasta va fi inlaturata cu ajutorul unui tratament endocrinologic.
In schimb, daca analizele hormonale sunt normale, vor fi dublate de o analiza urologica, pentru a elimina eventualele probleme congenitale, cele de prostata sau diversele defecte ale penisului.
Daca nici consultul urologic nu identifica vreo problema, atunci se vor efectua teste de imunitate, de dozare a anticorpilor. Analize importante sunt si testul post-coital si biopsia testiculara.
Pentru a trata infertilitatea barbatului se va avea in vedere, in primul rand cauza producerii si mai putin efectul.
In schimb, in cazul unei femei se va porni de la termometrizarea endovaginala, analiza care poate determina existenta ovulatiei. In acelasi timp se pot face analizele pentru aprecierea permeabilitatii trompelor uterine si a starii fiziologice a colului uterin si endometrului.
Totodata, devine importanta examinarea glerei cervicale, un frotiu cito-vaginal, ecografia regiunii genitale, histerosalpingografia, biopsia de endometru, laparoscopia. Daca in urma tuturor acestor analize complexe nu se poate stabili cauza infertilitatii feminine atunci se vor efectua si determinarile imunologice, cu precadere dozarea anticorpilor antispermatozoizi. In cazul infertilitatii feminine tratamentul poate cuprinde atat terapia cauzala cat si alte masuri: inductori de ovulatie, inseminare artificiala, fertilizare in vitro, transferul de embrion etc.
Ceea ce este foarte important in cazul infertilitatii este ca partenerii sa se sprijine reciproc si sa urmeze indicatiile medicului specialist, chiar daca au impresia ca sunt fara efect. Rezultate bune se obtin doar in urma tratamentului de lunga durata, iar declansarea unor stari emotionale pe fondul intarzierii aparitiei unei sarcini nu face decat sa accentueze starea de criza in cadrul cuplului, fara a rezolva situatia in sine.
Autor: Dr. Aurelia Mitrache, medic specialist