Cauta in site


Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.

Home » Razboiul nevazut » Care sunt regulile postului


 Indreptar pentru Marele si Sfantul Post

 
In cadrul regulilor stabilite pentru postul Pastelui, ce anume hotarasc cu exactitate regulile postului? Nici in vremurile stravechi si nici in zilele noastre n-a fost vreodata o uniformizare exacta, dar majoritatea autoritatilor ortodoxe sunt de acord asupra urmatoarelor reguli:


1) In timpul saptamanii dintre Duminica Vamesului si a Fariseului si cea a Intoarcerii Fiului Risipitor, este in general dezlegare de la orice fel de post. Carnea si produsele din animale pot fi consumate chiar si miercurea si vinerea.


2) In saptamana care urmeaza, adesea numita saptamana Lasatului de Carne, postul obisnuit se tine miercurea si vinerea. Altfel nu este nici un post special.

In saptamana dinaintea postului Pastelui, carnea este interzisa, dar ouale, branza si alte produse lactate pot fi mancate in orice zi, inclusiv miercurea si vinerea. In zilele saptamanii (de luni pana vineri inclusiv) in timpul celor 7 saptamani de post al Pastelui, sunt restrictii atat asupra numarului de mese zilnice cat si asupra felurilor de mancare, dar cand o masa este permisa, nu sunt fixate limite in ceea ce priveste cantitatea.


a) In zilele saptamanii din prima saptamana a postului, postul este foarte strict. Conform regulilor stricte, in timpul primelor 5 zile de post, numai doua mese sunt permise, una miercuri si alta vineri, in ambele cazuri dupa Liturghia Darurilor Inainte Sfintite. In celelalte 3 zile, cei ce au putere sunt incurajati sa pastreze un post absolut; cei pentru care acest lucru nu este posibil, pot manca marti si joi (dar nu luni daca este posibil), seara dupa vecernii, cand pot servi apa si paine, sau ceai sau sucuri de fructe, dar nu mancare gatita. Trebuie specificat de la inceput ca in zilele de astazi aceste reguli sunt in general relaxate. La mesele de miercuri si vineri se recomanda "xerofagia". Ad literam inseamna "mese uscate". Interpretat strict, inseamna ca putem manca numai legume preparate cu apa si sare, si de asemenea fructe, nuci, paine si miere. In practica, scoicile si caracatita sunt de asemenea permise in zilele de xerofagie.

Dar urmatoarele categorii de alimente sunt cu desavarsire excluse:

 1. carne;
 2. produse animale (branza, lapte, unt, oua, zer, etc.);
 3. peste (peste cu oase);
 4. ulei (de exemplu ulei de masline) si vin (orice bautura alcoolica).

b) In zilele saptamanii (de luni pana vineri inclusiv) in a doua, a treia, a patra, a cincea si a sasea saptamana, o masa pe zi este permisa, sa fie servita dupa amiaza, dupa vecernie, aceasta masa va urma regulile xerofagiei.


In Joia Mare se serveste o singura masa, cu vin si ulei (de exemplu ulei de masline).

In Vinerea Mare, cei ce au putere pot sa urmeze traditia din zilele de inceput ale Bisericii si sa tina post negru. Cei ce nu pot acest lucru sa manance paine, cu putina apa, ceai sau sucuri de fructe, dar nu inainte de apus, sau in orice caz nu inainte de Vecernie si Prohodul Domnului.

In Sambata Mare, in principiu, nu se mananca, deoarece dupa traditia straveche la sfarsitul Liturghiei Sfantului Vasile credinciosii ramaneau in biserica pentru citirea Faptelor Apostolilor, si ca intarire primeau putina paine si fructe uscate, cu o cupa de vin. Daca, asa cum se intampla acum de obicei, se intorc acasa pentru a servi masa, pot servi vin dar nu ulei; deoarece in aceasta sambata, singura dintre sambetele anului, uleiul de masline nu este permis.

Regula xerofagiei este mai putin stricta in urmatoarele zile:

1) Sambetele si duminicile postului, cu exceptia Sambetei Mari, se pot servi doua mese in mod obisnuit, la amiaza si seara, cu vin si ulei; carnea, produsele din animale si pestele nu sunt permise;

2) De Buna Vestire (25 martie) si de Florii, este dezlegare atat la peste cat si la vin si ulei, dar carnea si produsele animale nu sunt permise.

Daca Buna Vestire cade in primele 4 zile ale Saptamanii Mari, este dezlegare la vin si ulei dar nu peste. In cazul in care cade in Vinerea sau Sambata Mare, este dezlegare la vin dar nu la peste sau ulei;

3) Este dezlegare la vin si ulei in urmatoarele zile, in cazul in care cad intr-o zi din cursul saptamanii in a doua, a treia, a patra, a cincea sau a sasea saptamana:

 • Prima si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 februarie);
 • Sfintii 40 de Mucenici din Sebastia (9 martie);
 • Inaintepraznuirea Bunei Vestiri (24 martie);
 • Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil (26 martie);
 • Hramul Bisericii sau al Manastirii;


4) Este dezlegare la vin si ulei in miercurea si joia saptamanii a cincea, este dezlegare la vin datorita Canonului cel Mare - si dupa unele autoritati, si ulei - in vinerea din aceeasi saptamana datorita vegherii Acatistului Maicii Domnului;


Dintotdeauna s-a hotarat ca aceste reguli ale postului nu sunt asa de stricte pentru cei in varsta sau bolnavi. In zilele noastre si pentru cei sanatosi strictetea postului este supusa dezbaterii.


Numai cativa ortodocsi in zilele noastre incearca sa tina post negru lunea, martea si joia din prima saptamana sau in primele trei zile din Saptamana Mare.


In cursul saptamanii - cu exceptia poate a primii saptamani si a Saptamanii Mari - se obisnuieste sa se manance doua mese gatite in loc de una singura. Din prima pana in a sasea saptamana, multi ortodocsi folosesc vin, si chiar si ulei, martea si joia, si mai rar lunea. Deseori in aceste saptamani este dezlegare la peste.

 

Factorii personali trebuie luati in considerare, ca de exemplu un ortodox izolat ce trebuie sa imparta casa cu neortodocsi, sau care este obligat sa manance la cantina fabricii sau a scolii.

 

In cazurile neclare fiecare trebuie sa ceara sfatul duhovnicului sau. Tot timpul sa ne amintim ca "nu sunteti sub lege ci sub har" (Rom 6:14), si ca "litera ucide, iar duhul face viu" (2 Cor. 3:6).

 

Regulile postului, trebuie tratate cu seriozitate, nu trebuie interpretate cu asprime si pedanterie legalista: "caci imparatia Domnului nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant" (Rom. 14:17).


Traducerea Adrian Toma
Articol aparut in numarul 2 /2004 al Foii Electronice "Cuvantul Romanesc"


Ramai cu noi

Partenerii Nostri

 • Jocurile mele
 • A fost o data un blog
 • Atunci NOI vom reveni
 • Povestea jocurilor mele
 • SXC photos
 • Fite de fetite
 • Totul despre Dragoste
 • TUK TUK
 • I love games
 • A New Girl - Pentru Fete
 • www.PerfectLady.ro
 • Bijuteriile zodiei
 • Travelers Way
 • Catalog Avon

 • Catalog Avon