Cancerul de san
Desi pentru unele femei a devenit o obsesie medicala, din pacate, cancerul de san reprezinta un real pericol. Asta in conditiile in care orice anomalie la san care nu este tratata corect se poate transforma intr-o boala grava. Dar sa vedem ce trebuie sa stim despre cancerul de san si mai ales sa nu se speriem din cauza oricarui nodul care poate sa apara.
Ati remarcat ca aproape in fiecare luna, menstruatia aduce unele mici sau mari modificari in special la nivelul sanilor. Uneori apar umflaturi mici, dureroase sau nedureroase dar a caror repetabilitate trebuie sa ne puna pe ganduri. De aceea este bine ca la orice anomalie sa va prezentati la medicul specialisr pentru analize si diagnosticare.
Nodulii la san apar cel mai frecvent in lobuli sau in ductele care duc laptele spre sfarc. Prima lor aparitie nu trebuie sa va ingrijoreze pentru ca poate fi ca urmare a unor dereglari la nivel hormonal. De cele mai multe ori lipsa unei activitati sexuale regulate este vinovata de aparitia acelor noduli. Organismul singur va atrage atentia ca trebuie sa faceti ceva in acest sens.
Specialistii sunt din ce in ce mai convinsi ca vinovat de aparitia cancerului la san este hormonul numit estrogen, cel care comanda divizarea celulelor: cu cat aceste se divid mai mult, cu atat sansele aparitiei unor anormalitati sunt mai mari, unele dintre ele devenind canceroase. Expunerea unei femei la estrogen variaza in functie de anii acesteia cat si de varsta la care naste primul copil. Astfel, aparitia primei mentruatii inainte de 12 ani, nasterea primului copil dupa 30 de ani si aparitia ultimei mentruatii dupa varsta de 50 de ani sunt tot atatia factori agravanti ai aparitiei de cancer la san. Totodata, lungimea perioadei menstruale este un alt factor agravant al aparitiei cancerului de san: mai exact, daca menstruatia voastra vine dupa 30 de zile.
La femeile trecute de 30 de ani si acre inca nu au un copil, ceasul biologic ticaie continuu iar umflaturile de la sani pot sa secrete, la mulgere, un fel de lichid, la fel ca laptele de mama, dar nu la fel de hranitor.
Unii specialisti considera cancerul de san ca fiind o boala de natura ereditara, pe fondul activarii genelor care produc boala. E bide de stiut ca toate femeile au in structura lor genetica genele care produc cancerul de san, dar doar la unele acestea se activeaza si duc la boala. Cel mai adesea, activarea celulelor canceroase se produce in perioada copilariei, in special in urma unor situatii de stres sau de presiune psihica.
Este suficient, de exemplu, ca in copilarie o fetita sa fi fost maltratata de parinti sau de altcineva, pentru ca acele celule canceroase sa se activeze si sa produca, dupa ani de zile, cancerul la san. De aceea, cea mai buna metoda de prevenire este relaxarea psihica, lucru de care nu beneficiaza practic nici o femeie: serviciu, copii, sot, iubit, lipsa banilor, a unei locuinte, datorii mari etc.
Un factor agravant al aparitiei cancerului de san este si varsta, respectiv apare mai usor la femeile inaintate in varsta, fapt care i-a determinat pe unii specialisti sa sustina, cu convingere, ca la aparitia sa sta dereglarea hormonala indusa si de menopauza dar si de lipsa libidoului dupa un numar de ani.
Unele tumori sunt benigne, adica nu se raspandesc, in timp ce altele, cele maligne, pot ajunge la metastaza, raspandindu-se rapid in alte tesuturi, prin radierea de celule care se raspandesc rapid prin vasele de sange sau prin sistemul limfatic.
De asemenea, unele tumori pot evolua in cateva saptamani sau luni in timp ce altora le trebuie ani intregi pentru a evolua.
Conform statisticilor medicale 12% dintre femei au cancer la san, 65% dintre ele fiind cu varste de peste 40 de ani.
La ora actuala cancerul la san poate fi tratat, in special daca este depistat la timp. Din nefericire, a trata cancerul de san inseamna, practic a stopa evolutia bolii, cauza nefiind complet radiata din organism si existand oricand riscul unei reaparitii. Cu toate astea, tratamentul are succes si acorda femeilor bolnave o perioada minima de 5 ani inainte de posibila reaparitie a cancerului.
Cu toate astea, cu putina vointa si cu multa dorinta de viata, cancerul poate fi invins. Datele medicale din ultimii ani arata ca pilulele contraceptive scad riscul aparitiei de cancer la san. Asta nu inseamna sa faceti tratament cu contraceptive doar asa, ca sa preveniti riscul aparitiei de cancer. In plus, contraceptivele nu pot fi luate decat dupa ce va faceti un tratament hormonal si vorbiti cu medicul specialist. Pentru ca e posibil ca organismul vostru sa nu accepte orice contraceptiv si pe termen lung sa va deregleze hormonal.
Un factor care reduce riscul aparitiei de cancer la san este consumul de grasimi de origine animala. S-a constatat ca orice cancer aflat in stadiu incipient, se hraneste cu celule provenite din grasimi animale. Eliminarea completa – atentie, nu reducerea ci eliminarea definitiva – a grasimilor de origine animala a dus la regresia cancerului aflat in faza de inceput. Practic, nemaiavand cu ce sa se hraneasca, celulele canceroase s-au hranit din ele insele pana au disparut complet. Deci daca aveti vointa puteti trece pe un regim vegetarian si veti invinge boala.
Autor: Sexolog Dr. Gabriel Ioan