Bolile sangelui

Simbol al vietii dar si al mortii in aceeasi masura, sangele este lichidul vital fara de care nici un fel de organism nu ar avea exista in forma actuala. Contine hematii sau globule rosii, dar si leucocite sau globule albe, precum si trombocite sau plachete sanguine. Bolile sangelui sunt, de fapt, afectiuni ale celulelor sanguine. In felul acesta avem 3 categorii de boli:

I. Anemii sau boli ale celulelor rosii;

II. Leucemii, limfoane sau boli ale celulelor albe.

III. Boli ale trombocitelor.

Anemia feripriva

La analize o anemie are valori sub 41% pentru hematocrit, sub 13,5g/dl hemoglo­bina (barbati), sub 37% hematocrit si sub 12 g/dl hemoglobina (femei). La femei, unde pierderile menstruale medii sunt de aproximativ 50 ml, exista situatii in care acestea pot depasi de cinci ori aceasta valoare.

Pentru a putea compensa pierderea, femeile ar trebui sa preia zilnic din alimentatie trei-patru mg fier, cantitate ce de­paseste capacitatea de absorb­tie intestinala, astfel incat fe­meile cu menoragii abundente se imbolnavesc de anemie feripriva.

O alta cauza relativ comuna in care se pierde sange sunt sangerarile gastro-intestinale.  De asemenea, in timpul sarcinii poate sa apara anemia feripriva prin cresterea necesitatilor. Clinic, anemia feripriva se ma­nifesta prin paloare, fatigabilitate, tahicardie, palpitatii, tahipnee de efort, limba depapilata, unghii friabile, cheilita angulara sau zabaluta. Tratamentul este suplimentarea cu fier a dietei, dar si identificarea cauzei de sangerare.

Anemiile macrocitare

Sunt forme de anemie in care numarul hematiilor este mai mare decat normalul iar asta se datoreaza deficitului de vitamina B12 sau de acid folic. Deficitul acesta apare doar la vegetarienii stricti, in urma unor interventii chirurgicale de tipul gastrectomiilor sau rezec­tiilor de ileon, in infectarea cu un parazit intestinal numit Diphyllo­botrium latum, in insuficienta pancreatica sau in boala Crohn severa.

Totusi, cea mai frecventa cauza de deficit de vitamina B12 este anemia pernicioasa. Tratamentul este administrarea parenterala de vitamina B12 pe toata durata vietii pacientului.

Deficitul de acid folic apare in cazul celor ce nu mananca suficiente fructe si legume proaspete, in special citrice, dar si in sarcina sau boli dermatologice exfoliative. Tratamentul se face cu acid folic administrat oral in doza de 1 mg/zi.

Talasemiile

Sunt afectiuni transmise ereditar si carac­terizate prin reducerea sintezei lanturilor de globina din structura hemoglobinei si reducerea cantitativa a acesteia. Hematiile sunt mai mici decat normal si mai palide la examinarea pe lama. Talasemiile pot fi alfa sau beta talasemii, in functie de tipul globinei care este deficitar. Formele grave de boala apar de la varsta de sase luni si se manifesta prin oprirea cresterii, malformatii ale oaselor, hepatosplenomegalie si icter.

Terapia transfuzionala poate aduce hematiile necesare, dar poate si incarca organismul cu mai mult fier decat poate acesta procesa, consecintele fiind dintre cele mai grave. Doi parinti cu forme minore de talasemie au risc major de a avea un copil cu o forma grava, motiv pentru care se recomanda analize genetice si diagnosticare prenatala.

Autor: dr. Mioara Rusan

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu News2y Camere de copii publicitate online, web design si promovare pe internet Stiri - Roportal ClickLink.ro