Puteti primi newsleterul nostru cu cele mai noi articole daca va abonati gratuit prin email. Ne puteti scrie la adresa de email office[at]horoscop-astrologie.ro sau folosind formularul de contact.
Maimuta robotizata
O operatie facuta de cercetatori din cadrul Institutului de Neurologie din Alabama ar putea revolutiona medicina in acest domeniu. Unui cimpanzeu care, in urma unui accident isi rupsese coloana vertebrala, i s-a pus alta artificiala. Noutatea consta nu in operatia in sine ci in faptul ca, de data asta s-a folosit un material special care permite transmiterea impulsului nervos intre cele doua capete ale coloanei vertebrale. Noul material este deosebit de dur si elastic in acelasi timp.
Daca experimentul va reusi, atunci se va incerca aplicarea grefei pe subiecti umani. Deocamdata cimpanzeul se simte foarte bine, medicii neinregistrind nici un efect secundar al operatiei. Totusi, la aflarea informatiei, o serie de aparatori pentru drepturile oamenilor si animalelor au luat pozitie contra acestor operatii, motivind ca in realitate nu se urmareste sanatatea fiintei respective cit mai mult posibilitatea de a o transforma intr-un robot, urmatorul pas fiind implantarea de cipuri care sa transmita anumite informatii catre celulele nervoase.
Un experiment precedent a dat gres, dar cercetatorii spun ca noul material pe care l-au folosit este cu mult mai performant decat cel anterior.
Simfonia ADN-ului
Un compozitor de origine franceza lucreaza la elaborarea unei simfonii pe baza structurilor ADN. Astfel, Richard Krull a dat celor patru aminobaze care formeaza lantul ADN, respectiv adenina, timina, citozina si guanina, valorile do, re, do de sus si sol. Cele 10 melodii au fost deja lansate pe piata din Vest, sub numele de “Genoma Music”. In mod straniu, cea mai frumoasa melodie descrie o mutatie a proteinei Conexin 26, care provoaca surzenia ereditara.
Vin de... mestecat
Un producator de alcool sud-coreean a lansat pe piata primul vin solid, destinat mestecatului. Produs integral din orez, vinul se mesteca precum guma. Spre norocul consumatorilor, noul sortiment de vin nu poate fi varsat si in plus potoleste si foamea, nemaifiind nevoie de aperitive.
Ac de 15.000 de ani
Un arheolog sirb a descoperit, in apropierea localitatii Hiszar, regiunea Leszkovak o tija de otel inoxidabil lunga de circa o jumatate de metru, pe care a catalogat-o ca fiind un... ac. Vechimea ustensilei a fost catalogata la venerabila varsta de 15.000 de ani. Ce anume coseau producatorii acului, e greu de precizat.
Aluminiu transparent
Savantii germani din Dresda au obtinut o folie de aluminiu transparenta. Materialul a fost obtinut – ca multe dintre descoperiri – din gresala, pe cand se incerca obtinerea unor materiale ceramice speciale. In aceste conditii, oxidul de aluminiu a fost supus la niste temperaturi de peste 1200 de grade Celsius rezultind un aluminiu transparent. Se spera ca in curand sa se foloseasca procedeul pentru obtinerea pietrelor pretioase ca safirul si rubinul.
Acupunctura usureaza nasterile
Cercetarile medicale de ultima ora au aratat ca folosirea acupuncturii in maternitati usureaza foarte mult travaliul gravidelor si fac nasterea mai putin dureroasa. Astfel, o femeie care se afla la primul copil, cu ajutorul acupuncturii poate naste in doar 470 de minute fata de 594 cit sunt in mod normal. In plus, acupunctura atenueaza stresul si nervozitatea femeilor.
Program contra trisorilor
Universitatea din Northumbria, Marea Britanie, va folosi in curand un software ultra sofisticat care va determina gradul in care studentii copiaza. Universitatea este cu invatamint la distanta, profesorii trimitind lucrarile pe Internet si primindu-le inapoi dupa doar patru ore. Softul respectiv va determina daca un student intra, in perioada celor patru ore de test, pe vreun anumit site si va arata chiar si textul copiat de student. Dupa cum se vede, ii asteapta zile grele pe cei care cred ca pot insela vigilenta calculatorului.
Cosmeticele afecteaza fertilitatea
La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Harvard care avertizeaza ca unele cosmetice au efecte negative asupra spermatozoizilor, in cazul barbatilor si repercutindu-se negativ asupra fatului din pintecele femeii insarcinate, putind produce chiar si malformatii.
Cel mai “groaznic” numar
Japonezii nu se dezic niciodata. De data asta, profesorul Kanada Yasumasa a incercat sa determine o valoare cit mai exacta a numarului “pi”. Pentru asta, au folosit un supercalculator Hitachi. Dar chiar si in aceste conditii, a fost nevoie de mai bine de 400 de ore, pentru a obtine un numar cu un bilon si 241 miliarde de zecimale. Cu toate acestea, studiul nu a avut efectul scontat, neputindu-se gasi nici un grup de cifre care sa se repete periodic. Ca atare, numarul “pi” ramane cel mai groaznic din cate exista, folosindu-se, in continuare, valoarea determinata de arhimede cu aproape 2300 de ani in urma.
Motocicleta uriasa
Toata lumea cunoaste povestea lui Jack si a celebrului sau vrej de fasole. Dar putini o stiu pe cea a lui Jack Simpson, un american din Detroit care, asemeni stramosului sau legendar, pare sa fi ajuns in lumea uriasilor. Numai asa se poate justifica existenta motocicletei imense aflate in proprietatea americanului. “Am vrut sa ma simt in siguranta, sa nu ma tem de un eventual accident si sa vad lumea de undeva de sus”. Se pare ca a reusit. Motocicleta si-a confectionat-o singur si, daca vreti sa-i calculati dimensiunile, va spunem ca roata din fata a fost luata de la spatele unui tractor. Restul e regula de trei simpla.
Templul din copac
Un localnic din Tokyo si-a construit o Casa a Ceaiului chiar in virful unui tei. Pentru japonezi, ceremonia ceaiului este extrem de importanta si poate dura mai multe ore. Casa trebuie curatata personal de cel care o foloseste, mancarea facuta de el, iar ambientul trebuie sa fie pe masura. Este foarte important jocul de lumini, modul in care razele soarelui sau ale diverselor lampi cad pe lucrurile din interior si produc efecte vizuale deosebite. Casa lui Yoshinaka Takasao vine in intimpanarea dorintelor marei majoritati a japonezilor care nu au timpul necesar pentru a merge undeva in provincie, unde mai exista astfel de case, departe de ochiul privitorului. Un amanunt interesant: inchirierea casei din copac costa doar 300$. Ora.