I-a furat umbra vecinului si a zidit-o in fundatia casei

Petre Mihai din localitatea Buciumul de Sus, judetul Mures, vrea sa-si dea in judecata unul dintre vecini pentru o pricina care ar putea intra intr-o Carte a recordurilor privind ciudateniile. El afirma, nici mai mult nici mai putin, ca vecinul, Sorescu Emil, i-ar fi furat tatalui sau umbra, acesta decedand 12 luni mai tirziu.

Furatul umbrei este un obicei stravechi ce vine din trecutul pagan al popoarelor. Inainte de a fi construit un imobil cu destinatie sacrala sau civila, erau sacrificate citeva persoane si ingropate la baza constructiei pentru ca aceasta sa dureze in timp. Procedeul il regasim si in balada populara <Mesterul Manole>, cand mesterul isi ingroapa sotia de vie, pentru ca opera sa sa reziste in timp. Practic, nu exista popor la care sa nu gasim legende despre sacrificiile umane care se faceau pentru ca o constructie sa fie binecuvintata de zei si sa dureze in timp.

Acum, la peste 3000 de ani de la acele practici, un roman isi da in judecata vecinul acuzindu-l de provocarea mortii tatalui sau prin... furatul umbrei acestuia si ingroparea ei la temelia unei case.

Toader Ioan si Stancu Matei erau certati de ani buni de zile, incercand in tot acest timp sa se sicaneze reciproc. Anul trecut, tatal domnului Petre Mihai a decedat in urma unui stop cardiac. Dar cum gura lumii este sloboda, la urechile fiului sau a ajuns zvonul cum ca, cineva din sat, l-a vazut pe Sorescu Emil in timp ce masura umbra dusmanului sau cu o sfoara pe care, ulterior a ingropat-o la temelia unei case pe care tocmai o construia. Ca urmare a acestui fapt, fiul decedatului cere pedepsirea exemplara a vinovatului. Mai mult, el solicita daramarea casei cu pricina si arderea sforii respective, pentru ca umbra tatalui sau sa-si gaseasca linistea in lumea de dincolo.

In apararea sa, vecinul spune ca atata vreme cat nu exista probe impotriva sa nu se va prezenta la proces de dragul unui individ care vrea sa-l poarte pe drumuri doar doar penrtru a se razbuna pe el pentru niste povesti mai vechi. Numai ca, ce ne facem daca Justitia romana ar da un verdict in favoarea acuzatorului, din cauza neprezentarii paratului? Ca la noi, orice e posibil…

Laurentiu Ianculescu

Puteti primi gratuit informatii din acest site daca va abonati prin RSS feed sau prin email.
Cati abonati citesc acest website:

Ultimele comentarii din forum:

Loc de munca E poze la greu Camere de copii Stiri - Roportal ClickLink.ro